Stieren. In Nederland komen elk jaar zo'n 1,8 miljoen kalfjes ter wereld op melkveebedrijven. De helft daarvan is man en daar kan de boer niet zoveel mee, omdat ze geen melk geven. Een groot deel gaat naar een mesterij om te groeien en gaat dan naar Zuid-Europa waar wel veel kalfsvlees gegeten wordt.
Stierkalfjes gaan naar de kalverhouderij
Na ongeveer twee weken op de melkveehouderij gaan ze naar een vleeskalverhouderij. Daar worden ze opgefokt om na ongeveer een 8 maanden te worden geslacht. Het kalfsvlees gaat bijna allemaal naar het buitenland, omdat in Nederland relatief weinig kalfsvlees wordt gegeten.
Mannelijke kalfjes geven geen melk en zijn daarom 'nutteloos' voor de melkveehouder. In Nederland worden ze meestal op een apart bedrijf vetgemest voor hun vlees. Daarom worden ze ook wel vleeskalveren genoemd. In sommige landen worden de mannelijke kalfjes direct na de geboorte gedood.
Wij streven naar een zo lang mogelijke leeftijd van onze dieren. Een melkkoe leeft bij ons gemiddeld zeven tot acht jaar. Een stier wordt bij ons 5 tot 6 jaar. Hij gaat dan weg omdat hij gevaarlijk wordt.
De dieren gooien hun kop in de lucht en krullen de bovenlip op ('flemen') om de geuren goed op te kunnen snuiven. Stieren brullen als ze een tochtige koe ruiken en hun dames loeien veel en hard.
Een stier wordt over het algemeen veel groter en zwaarder dan een koe. Stieren kunnen behoorlijk agressief en daardoor gevaarlijk zijn. Een gecastreerde stier wordt os genoemd en is minder agressief.
Denk maar aan hartstocht, dat in het Middelnederlands synoniem was van herts-treck. Een tochtige koe heeft dus eigenlijk hartstochtelijk veel zin in een stier.
Wat eten ze zoal? Een volwassen rund eet per dag 12 kilo snijmais van eigen land, 6 kilo aardappelproducten van de patatfabriek, 5 kilo perspulp van de suikerfabriek, 2 kilo bierbostel van de bierbrouwerij en 1 kilo CCM, dat is gemalen maiskolf.
Twee Stieren die met elkaar optrekken hebben veel gemeen en kunnen een prachtig koppel vormen. Toch moeten ze hun aangeboren koppigheid proberen opzij te schuiven om de relatie een kans op slagen te geven, maar als dat lukt staat niets een gelukkige band in de weg!
Consumenten zouden alleen vrouwelijke dieren willen omdat een stier te stevig zou zijn. Stieren leveren meer op dan kalfjes. Daarom houden de eigenaren van deze stier jonge mannelijke dieren aan tot ze volwassen zijn. Toch zijn er slagers die weigeren stierenvlees te verkopen.
Het merendeel van deze kalfjes is een 'restproduct. ' De stiertjes geven tenslotte geen melk en groeien niet snel genoeg om er biefstuk van te maken. Dus worden zij vetgemest en geslacht voor kalfsvlees, na een kort leven zonder moeder.
Het grootste deel van het kalfsvlees (95%) uit Nederland wordt verkocht aan het buitenland. Waarom eten we geen kalfsvlees in Nederland? Nederland is door onze grootschalige melkveehouderij, een van de grootste leveranciers van kalfsvlees.
De meeste mannetjesdieren zijn niet gewild in de vee-industrie, omdat ze geen melk produceren of eieren leggen. Daarom worden veel haantjes, bokjes en stiertjes meteen geslacht.
Waarom vroeg scheiden? Het scheiden van koe en kalf kort na de geboorte zou de kans op overdracht van pathogenen van koe op kalf verminderen. Pasgeboren kalveren hebben immers een beperkte immuniteit en zijn dus gevoelig voor ziekten.
Medewerkers krijgen een training, Animal Welfare Officer, in het goed omgaan met de kalveren en het zorgvuldig slachten. Het doden gebeurt met een schietmasker. Het dier is direct verdoofd. Daarna wordt een halssnede aangebracht en loopt het bloed weg.
De gemiddelde levensduur van een Nederlandse melkkoe ligt tussen de vijf en zes jaar. Het gros gaat daarna richting slachthuis waar het meeste vlees wordt vermalen voor hamburgers en worst.
Een Stier is een fantastische bedpartner! De spanning van het ontdekken van elkaars lichaam is wat een Stier helemaal wild maakt. Het draait bij hem of haar vooral om aanraking. Niets brengt een Stier dus meer in de stemming dan een lekker potje seks!
De behoudende Stier werkt afstotelijk op de instelling van de Waterman. De Waterman wil namelijk iedere keer weer alles anders. Ook het uitgavenpatroon ligt niet echt op een lijn.
Ondanks de koppigheid, zijn Stieren wel hele lieve personen. Ze vermijden ruzies het liefst omdat ze het ongemakkelijk vinden zich in zulk soort situaties te bevinden. Je moet bij een Stier heel ver gaan wil je hem of haar boos maken, maar als je die grens eenmaal over bent dan is er geen weg meer terug.
Kalf – jong dier, ook wel 'kuuske' genoemd (stierkalf = mannelijk, vaarskalf = vrouwelijk); Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
Ze zijn natuurlijk wel vrij zeldzaam, iedere stier heeft er immers maar twee.
Ze zijn allebei runden. De mannelijke vorm noemen we een stier en de vrouwelijke vorm noemen we een koe. Een stier kan veel groter dan een koe worden en de stieren kunnen agressief worden. Een gecastreerde of gesneden stier noemen we een os.
In de liefde wil de Stier zekerheid en stabiliteit en vindt het prettig als de ander hem of haar als stabiele en betrouwbare persoon ziet. In de relatiesfeer is een Stier zeer sensueel ingesteld en houdt er van om de ander te laten genieten. Hij of zij wil de ander overladen met alles wat de zinnen prikkelt.
De droogstandsperiode is een soort van zwangerschapsverlof voor de koe. In deze periode komt de uier van de koe tot rust en wordt zij niet gemolken, met andere woorden: de lactatie van de koe stopt tijdelijk. In deze periode spreken we dus van een droge koe.
Een ander groot verschil is natuurlijk dat een stier geen uier onder aan zijn buik heeft. Zo kun je van een afstand duidelijk zien wat een koe of een stier is. Eigenlijk heet het vrouwtje eerst vaars.