Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
Kijk voordat je de groente gebruikt wel eerst even of je rotte plekken kunt ontdekken. En ook als ze heel zacht aanvoelen, kun je aubergines soms beter weggooien.Ze zijn dan namelijk overrijp.
Aubergine zit tjokvol vezels, waardoor je spijsverteringskanaal én darmstelsel beter gaat werken. Het water en de antioxidanten in de aubergine voorkomen bovendien het risico op ontstekingen.
Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
Aubergines hebben een korte bereidingstijd, maar je kunt ze niet rauw eten! Dit komt omdat aubergines 'solanine' bevatten, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten verhitten is deze stof geheel verdwenen en is de vrucht goed verteerbaar.
Een aubergine eet je onrijp. Als je aubergines wil gaan eten, moet je ze onrijp maar wél op het juiste moment oogsten. Ze moeten namelijk groot genoeg zijn.
Toch heeft een zoutbehandeling een voordeel. Door plakken aubergine in te wrijven met zout voordat je deze gaat frituren, voorkom je spetters. Het zout trekt namelijk water uit de aubergines en zorgt tevens voor een stevige structuur. De groente absorbeert hierdoor minder olie.
In het witte binnenste zijn pitjes te vinden, maar ook die zijn eetbaar.
De courgette is een veelzijdige groente die je rauw kunt eten. Je kunt de courgette bakken (in de koekenpan of wok), grillen of in de oven bereiden. De bereidingstijden zijn hieronder weergegeven. Ook kun je een courgette in blokjes snijden en net als een augurk inleggen in azijn met kruiden.
Hoe minder je groenten bewerkt is, hoe meer gezonde stoffen het over het algemeen bevat. Dit komt omdat er bij elke vorm van bewerking voedingsstoffen verloren gaan. Groenten die beter zijn om rauw te eten zijn: paprika, sla, komkommer, bietjes en broccoli.
Sommige groenten kan je beter niet te vaak opwarmen. Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten een hoge concentratie nitraat en dat kan omgezet worden in nitriet.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
De aubergine bevat een eetbare schil. In deze schil komen vele actieve plantenstoffen voor waaronder anthocyaninen, die krachtige antioxidanten zijn. Volgens onderzoek zijn aubergines goed voor de mentale gezondheid en verlagen ze onze bloeddruk.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano. Succes gegarandeerd!
Naast vitamine C bevat aubergine nog andere krachtige antioxidanten: anthocyaninen. Deze stoffen geven de groente zijn dieppaarse kleur en helpen eveneens onze cellen tegen schadelijke vrije radicalen te beschermen. Daarnaast is aubergine rijk aan solasodine rhamnosyl glycosiden (SRG's).
Schimmel, slijmerige plekken, een rottende geur? Weg ermee. Maar niet schrikken als de binnenkant eerst egaal wittig-groen is maar een tijdje na het opensnijden bruine vlekken begint te krijgen: dat is een heel natuurlijk proces en betekent niet dat de aubergine niet goed meer is.
Je eet een aubergine dus onrijp (rijpe aubergines oogst je voor zaden maar ze zijn dan rimpelig, sponzig, van kleur veranderd, en niet lekker meer.
Bewaar de aubergines het liefst verpakt, dan zijn ze ca.5-7 dagen houdbaar. Bewaar aubergines niet naast groenten die ethyleen verspreiden zoals tomaten. Als je deze twee naast elkaar bewaart, krijgt de aubergine lelijke plekjes en wordt de smaak bitterder.
Het is niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om deze te verwijderen.
Gegrilde aubergine salade
Maar de aubergine met pittige smaak is hartstikke gezond! Deze groente bevat veel vezels, kalium en magnesium. Daarnaast bevat het goede antioxidanten, vitamine B én helpt het je cholesterol verlagen.
Nachtschade is een plantengeslacht met ruim 1500 verschillende soorten, waarvan aardappel, paprika, tomaat en aubergine de populairste zijn. Ook eetbare knollen, pepers en bijvoorbeeld goji-bessen vallen in deze categorie. Lang niet alle soorten nachtschade groenten zijn eetbaar.