Nachtelijk zweten is het overmatig zweten in de nacht. Transpireren zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat het oververhit raakt. Anders dan 'gewoon' zweten, is nachtzweten wel degelijk hinderlijk. Je wordt 's nachts zwetend wakker, je nachtkleding is doorweekt en het beddengoed is nat.
Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en hormoontherapie, kunnen ook bijdragen aan nachtelijk zweten. Daarnaast kunnen infecties, zoals tuberculose en HIV, nachtzweten veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken zijn alcoholgebruik, roken, bepaalde voedingsmiddelen en zelfs slaapstoornissen.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Zweten tijdens je slaap is heel normaal en zelfs goed voor je: het zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat je oververhit raakt. Het verschil tussen 'gewoon' zweten en nachtzweten, is dat je van nachtzweten hinder ondervindt.
De meest voorkomende vorm van kanker die in verband wordt gebracht met nachtelijk zweten is lymfoom.
Andere soorten kanker kunnen soms ook de oorzaak zijn van nachtzweten, maar dat is zeldzamer dan bij lymfomen. Nachtzweten is onder andere gerapporteerd bij prostaatkanker en nierkanker.
Denk hierbij aan een te warme slaapkamer, warm weer, nachtkleding of uw beddengoed en dikte van de dekens.
Zweten zuivert je huid
Op die manier ontdoen ze zich van ongezonde bacteriën en vuil. “De afvalstoffen die je poriën verstoppen en je huid ontsieren met onzuiverheden verlaten je lichaam via zweet,” onderschrijft dermatoloog Adebola Dele-Michael. En zoals je weet, werken de peptiden in transpiratievocht desinfecterend.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
Tijdens het slapen geeft ons lichaam vocht af aan de omgeving. Dat gebeurt via de ademhaling en transpiratie via de huid. Per nacht kan dit vochtverlies oplopen tot meer dan één liter - in sommige gevallen zelfs 2,5 liter. Minstens een kwart wordt van dat vocht wordt via de matras en de bedbodem afgevoerd.
Er wordt een stofje, genaamd melatonine, aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Het kantelpunt bevindt zich midden in de nacht, waardoor je lichaamstemperatuur weer langzaam zal stijgen.
Zweten is goed voor je lichaam en je huid. Het is dé manier om om ons warme lijf af te koelen (en ja dit is hard nodig). Door te zweten spoel je je poriën schoon van bacteriën virussen en bestrijd je huidirritaties. Dit is ook waarom we meer zweten bij koorts en waarom we een herboren gevoel hebben na een dagje sauna.
Waarom heb ik 's nachts last van warmteopwellingen? 's Nachts zweten heeft dezelfde oorzaak als een opvlieger overdag. Tijdens de overgang vinden immers heel wat hormoonschommelingen plaats, waarvan een daling in het oestrogeengehalte een van de belangrijkste is.
Door stressvolle situaties versnelt ons hartritme en worden hormonen en adrenaline in ons lichaam gepompt, waardoor we meer gaan zweten uit onze eccriene klieren.
Hormonen & zweetklieren
Ook tijdens je menstruatie zijn je hormonen anders en kan je zweet meer stinken. Zweet wordt geproduceerd door de ecocriene zweetklieren. Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
Dit kan storend zijn bij sociale contacten. Overmatig zweten kan dan ook leiden tot emotionele en psychosociale problemen, waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie. Naast de psychologische gevolgen kan overdreven zweten ook leiden tot een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld in de liezen.
Veranderingen in de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron in het lichaam zouden overmatig zweten en opvliegers veroorzaken. De meeste vrouwen in de menopauze of perimenopauze - de overgangsperiode voor de menopauze - hebben last van opvliegers.
Over het algemeen komt een opvlieger abrupt op en duurt deze kort. Hoe lang dit precies is, verschilt. Soms is het een minuut, soms een kwartier. Sommige vrouwen ervaren meerdere opvliegers per uur, anderen slechts een paar per maand.
Zweten zonder inspanning is dus een volkomen normaal en noodzakelijk verschijnsel. Onder invloed van lichamelijke activiteit, hitte of sterke emoties kan het lichaam tot 10 liter zweet per dag verliezen. Dit is de reden waarom we snel zweten bij de minste inspanning.
Sommige kankercellen gaan in slaapstand om chemotherapie te overbruggen.De energie om te overleven en weer actief te worden, halen ze uit naburige kankercellen. Chemotherapie doodt kankercellen door hun DNA te beschadigen, maar sommige kankercellen overleven toch. In plaats van te sterven, gaan ze in slaapstand.
Verspreid over je huid zitten kliertjes die zweet produceren. Deze zweetproductie speelt een rol in de temperatuurregeling van je lichaam. Als de temperatuur te hoog wordt, begin je te zweten.