Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil. Uit de meldingen blijkt dat er ook andere psychische klachten kunnen ontstaan, zoals angst- en paniekklachten en slaapproblemen.
Bijwerkingen van de pil komen vooral voor als u met de pil begint. Voorbeelden zijn gevoelige of gespannen borsten; hoofdpijn; stemmingsveranderingen; misselijkheid; gewichtstoename of doorbraakbloedingen. Ze gaan meestal binnen een paar dagen tot maanden over. Houdt u er last van, overleg dan met uw huisarts.
Niet alleen lichamelijk kan de pil bijwerkingen hebben, ook mentaal voelen vrouwen soms de effecten. Zo zeggen veel pilgebruiksters last te hebben van een verlaagd libido, depressieve gevoelens of stemmingswisselingen.
gespannen borsten;een beetje bloedverlies tussen menstruaties door;vocht vasthouden;emotionele of sombere stemming.
Er is is geen onderzoek dat aantoont dat vrouwen blijvend aankomen door het slikken van de pil. De moderne anticonceptiepil bevat namelijk zo'n lage dosis aan oestrogeen, dat dit in principe niet kan zorgen voor gewichtstoename.
Gebruik dan wel een voorbehoedmiddel als je niet zwanger wil worden, bijvoorbeeld een condoom. Als je 1 jaar niet meer ongesteld bent geworden, kun je stoppen met voorbehoedmiddelen. Stop in elk geval met de pil als je 52 jaar bent. Artsen raden het af om de pil in de overgang te gebruiken.
Welk effect hebben hormonen in anticonceptie op je gezondheid? Hormonen in anticonceptie kunnen je beschermen tegen een aantal ziekten:Eierstokkanker en baarmoederlichaam- of endometriumkanker komen minder vaak voor als je de pil gebruikt. Als je de pil gebruikt, heb je 50% minder kans dat je deze kanker krijgt.
Je kunt kiezen uit een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje (zonder hormonen). Het hormoonspiraaltje en koperspiraaltje helpen even goed om zwangerschap te voorkomen.
Je hebt minder last van stemmingswisselingen
Dat kan best door de pil komen. Het is algemeen bekend dat veel vrouwen last hebben van mood swings tijdens het slikken van de pil. Als je stopt met de pil voel je je minder down, maar ook een stuk zelfverzekerder en energieker.
'We worden zwaarder en zijn langer', vervolgt ze. 'En aangezien 80 procent van de borst uit vet bestaat, wordt die dus ook groter. Daarnaast slikken veel meisjes al op jonge leeftijd anticonceptie. Het effect is dat ze niet zwanger worden, maar ook een grotere cupmaat krijgen.
De anticonceptiepil is betrouwbaar, maar niet zonder bijwerkingen. Bijna 10 procent van de gebruikers kampt met depressieve klachten.
Hoewel er veel vrouwen zijn die wél goed reageren op de pil, krijgt ongeveer één op de tien gebruikers last van depressieve gevoelens, zo is te lezen in de bijsluiter. De boosdoeners zijn oestrogeen en progesteron, legt Montoya uit. "De pil beïnvloedt je hormoonspiegels.
Als je de combinatiepil, de ring of de pleister gebruikt, dan heb je een kleine kans op een bloedstolsel (trombose). Gebruikt je anticonceptie met 1 hormoon (progestageen) dan heb je geen verhoogde kans op trombose.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen.
Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Harmonet, Lovette, Meliane, Mercilon.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
De meest voorgeschreven pil is de combinatiepil. Die bevat twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progestageen. Er zijn drie varianten. Het verschil wordt bepaald door de hoeveelheid oestrogeen en progestageen per tablet.
De betrouwbaarheid van anticonceptie is afhankelijk van de betrouwbaarheid van de methode zelf, maar ook van de persoon die de methode gebruikt. Om zwangerschap tegen te gaan is vasectomie vele malen betrouwbaarder dan het gebruik van een condoom.
Met sommige andere medicijnen samen werkt de pil namelijk minder goed. Dat geldt bijvoorbeeld voor sommige medicijnen tegen epilepsie. Ook Sint-janskruid dat zonder recept te koop is, kan de werking van de pil verminderen. Je bent dan minder goed tegen zwangerschap beschermd.
Heeft alcohol invloed op de werking van de anticonceptiepil? Er zijn bij gezonde mensen geen interacties bekend tussen de anticonceptiepil en alcohol.
De minipil beschermt je heel goed tegen zwangerschap.Even goed als de gewone pil. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de minipil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger.
Online zijn honderden verhalen te vinden van jonge vrouwen die moe zijn van de pil, die volgens de laatste cijfers uit 2013 nog altijd door ruim dertig procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar wordt gebruikt.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
Anticonceptiepillen zijn weinig gevaarlijk, zelfs als ze in grote hoeveelheid (bijvoorbeeld een volledige strip) worden ingenomen. Het Antigifcentrum krijgt regelmatig oproepen over dergelijke incidenten. Als een kind 1 of 2 pillen inneemt zal het hoogstwaarschijnlijk geen symptomen krijgen.