De 'stille verkoop' opdrachtgevers willen graag hun woning verkopen. Ze willen alleen niet dat hun woning openbaar wordt aangeboden maar alleen kenbaar wordt gemaakt aan actieve woningzoekers.
Stille verkoop heeft een aantal voordelen boven normale verkoop van uw woning. Zo krijgt u geen bord in de tuin en heeft u dus meteen minder last van nieuwsgierige mensen die langs uw huis rijden. Sommige verkopers kunnen zich hier namelijk flink aan ergeren.
Op StillVerkoop.net vind je een overzicht van makelaars in Nederland, die huizen in de stille verkoop hebben staan. Dit overzicht vind je verderop deze pagina. Deze huizen staan niet vermeld op de huizensite Funda of andere huizensites, maar meestal alleen op de site van desbetreffende makelaar zelf.
Zonder makelaar je huis verkopen is dus mogelijk maar misschien minder verstandig. Uiteindelijk kan het zelf verkopen van je huis je veel tijd kosten en als je niet goed oplet ook veel geld. Het is dus heel verstandig om het verkopen van je huis onder begeleiding te doen van een vertrouwde makelaar.
Je mag de te verkopen woning dus maximum 6 maanden voor de aankoop van een nieuwe woning verlaten hebben. In de praktijk zal je als particuliere verkoper en bewoner van je woning geen meerwaardebelasting betalen.
Je woning verkopen binnen 5 jaar na aankoop - de meerwaardebelasting. Verkoop je je eigendom binnen de vijf jaar nadat je het zelf aangekocht hebt? Dan zal je een belasting van 16,5% op de meerwaarde moeten betalen.
Kijkend naar de laagste transactieprijs kunnen kopers het beste in februari hun slag slaan. De minst gunstige maand om te kopen is juli. Dus heeft het zin om te wachten met (ver)kopen tot het meest gunstige moment van het jaar?
Er is een mogelijkheid om jouw huis te verkopen onder de WOZ waarde. De Belastingdienst ziet een verkoopbedrag onder de WOZ waarde, als een schenking. Je betaalt over een schenking belasting, dit kan 10% tot 20% zijn. Echter is er bij een schenking sprake van een bepaalde vrijstelling.
Kun je een huis verkopen voor 1 euro? Als je een huis wilt verkopen aan je kind voor 1 euro, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De fiscus zal een verkoop voor 1 euro zien als een schenking. Dit betekent dat je kind schenkbelasting moet betalen over de WOZ waarde.
Er zijn dus verschillende mogelijkheden om een huis te kopen zonder vast contract. Heb je momenteel geen inkomen? Helaas, dan is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Een hypotheek zonder inkomen afsluiten is voor hypotheekverstekkers een te groot risico.
Stille verkoop wil zeggen dat je de woning niet aanbiedt aan het grote publiek, maar alleen aan een actieve geïnteresseerde doelgroep. Er worden alleen advertenties en uitingen geplaatst op de plekken waar jij dat wilt.
Wanneer je jouw woning nog niet hebt verkocht, is er nog geen overwaarde om te gebruiken. Voor dit soort gevallen kun je gebruik maken van een tijdelijke lening die van kracht is tot je beschikt over de overwaarde van de woning. Dit noemen ze ook wel een overbruggingskrediet.
Wat gebeurt er als de woning niet leeg is bij overdracht? Als de woning niet leeg is bij overdracht, kan dit leiden tot problemen en vertraging. De koper heeft het recht om de verkoper in gebreke te stellen en eventueel een boete van 10% van de koopsom te eisen.
Wanneer u uw huidige hypotheek wilt meenemen, heet dit een pandwissel of hypotheekoverdracht. Uw oude woning moet geschrapt wordenvan uw hypotheek, omdat een huis met hypotheek niet verkocht mag worden. Onroerend vastgoed moet namelijk steeds 'vrij en onbelast' verkocht worden.
Huis verkopen met overwaarde
Met de opbrengst van de woningverkoop los je de nog openstaande hypotheekschuld af. Het bedrag dat je overhoudt (de overwaarde) mag je in principe vrij besteden. Dit geldt alleen als je niet binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt.
Ja, het is mogelijk je woning tijdelijk uit de verkoop te halen. Wanneer je jouw woning tijdelijk uit de verkoop wilt halen dan kan dat voor minimaal 2 en maximaal 6 maanden.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
De WOZ-waarde is niet gelijk aan de verkoopwaarde van een woning. De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde. De verkoopwaarde wordt bepaald aan de hand van de staat van woning, de ligging, de sfeer en inrichting, concurrentie van andere woningen en een deel emotie.
Kan ik mijn woning aan mijn kind schenken? Ja, je kunt de woning schenken aan jouw kind, of een deel daarvan. Er zijn forse vrijstellingen mogelijk als het kind zelf in de woning gaat wonen. Er zijn ook een hele reeks aspecten waar je goed over na moet denken en die je goed moet regelen.
In principe werkt de verkoop van je huis aan je eigen kind hetzelfde als bij een reguliere verkoop en dat begint bij het opstellen van een koopcontract. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de verkoopprijs en vooral als het de bedoeling is om het huis aan je kind deels met een schenking te verkopen.
Dat kan als je schenkt met voorbehoud van vruchtgebruik. Je bent dan geen eigenaar meer, maar kan er wel blijven wonen. Als je binnen de drie jaar na de schenking overlijdt, wordt de schenking alsnog opgeteld bij de erfenis. Zo komt die in een hogere belastingschijf terecht en betaal je dus ook meer erfbelasting.
Het is mogelijk om uw eigen woning aan uw kind te verkopen tegen de WOZ-waarde zonder dat uw kind schenkbelasting moet betalen. Als u bij de overdracht van de eigen woning zelf nog in de woning wilt blijven wonen, spelen er echter meer zaken mee. Zo verhuist deze woning dan van uw box 1 naar box 3 van het kind.
De laatste jaren waren bepaald geen pretje voor mensen die op zoek waren naar een huis. De huizenprijzen stegen naar recordhoogtes in 2022. Gelukkig daalden de huizenprijzen in 2023 toch weer iets met 3%.
Verder stijgen woningprijzen in 2024. Wij schatten de kans groot in dat de prijzen van bestaande woningen in 2024 tussen de 7% en 10% stijgen. Daarmee zitten we een stuk hoger dan de verwachting van de grootbanken, die een stijging verwachten tussen de 2,5% en 4,5%.
Beste seizoen
Van de vier seizoenen is de lente vaak een mooi moment om je huis te koop te zetten. Veel mensen gaan op zoek naar een nieuw huis als het weer warmer wordt en de dagen langer. In de lente bloeien de tuinen en zien huizen er over het algemeen aantrekkelijker uit.