Voor mevrouw wordt de afkorting mevr.of mw. gebruikt.
Mevrouw heeft twee afkortingen: mevr. en mw. Als afkorting van meneer en mijnheer wordt soms ook mr. gebruikt, maar dat is niet aan te bevelen omdat mr.
Voor mevrouw wordt de afkorting mevr. of mw.
Iedere volwassen vrouw spreken en schrijven we aan met 'mevrouw', ongeacht of ze getrouwd is of niet. 'Mevrouw' wordt in briefwisseling als 'mevr. ' afgekort. In ondertitels gebruiken we 'Mw', met hoofdletter en zonder punt.
Mejuffrouw werd vroeger vaak gebruikt in de adressering en aanhef van een brief, voor ongehuwde vrouwen en jonge vrouwen in het algemeen. Deze vorm wordt steeds minder gebruikt. De gewone aanschrijfvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde (jonge) vrouw is tegenwoordig mevrouw.
Hoogleraar (titel: prof.): De hooggeleerde heer/vrouwe. Aanspraak: professor. Arts (titel: drs. met achter naam Arts): De weledelgeleerde heer/vrouwe (tenzij gepromoveerd, zie doctor).
De heer en mevrouw wordt als dhr. en mevr. of dhr. en mw.
Vroeger werd mejuffrouw gebruikt als mondelinge en schriftelijke aanspreekvorm voor ongehuwde vrouwen. De gewone aanspreekvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde vrouw is tegenwoordig mevrouw. Het woord mejuffrouw (afgekort mej.) wordt nog maar zelden gebruikt als aanspreekvorm voor jonge meisjes.
Als u verschillende personen op één adres aanschrijft, zijn er heel wat mogelijkheden voor de adressering. Gehuwden worden meestal aangeschreven met de heer en mevrouw. De heer en mevrouw wordt als dhr. en mevr.
Een megawattuur (MWh) is de hoeveelheid stroom die in een uur gemaakt kan worden door een generator met een capaciteit van een megawatt (MW). Dat kan bijvoorbeeld een windmolen zijn die een uur lang gedraaid heeft.
Mx, meestal uitgesproken als [ˈməks], [ˈmɪks] of [ˈmʌks], is een Engelse aanspreekvorm om te gebruiken naast Mr., Ms., enz. dat geen geslacht aangeeft. Het is vaak de enige optie voor genderqueer mensen, evenals voor mensen die niet hun geslacht willen openbaren.
Een punt achter een afkorting is een signaal voor de lezer dat het om een afkorting gaat, en zegt verder niets over het woord zelf. Mr. krijgt dus net als mw. ('mevrouw'), nto.
Gebruik van titulatuur Top
Iedereen kan in het Nederlands aangeschreven worden met de aanduidingen de heer of mevrouw. Dit wordt wel de 'burgerlijke titulatuur' genoemd. Afhankelijk van iemands titel, rang, functie en dergelijke kan iemand recht hebben op andere titulatuur.
Gebruik Geachte (formeel) of Beste (informeel). Schrijf mevrouw en heer met een kleine letter. Zet na de aanhef een komma, en begin de eerste zin met een hoofdletter.
Jonge, ongetrouwde vrouwen werden standaard Miss genoemd. Getrouwde vrouwen werden automatisch Mrs en namen de achternaam van hun echtgenoot aan. Een man is altijd een Mr, maar deze titel heeft niets van doen met zijn burgerlijke staat.
In het Engels is Miss voor ongetrouwde vrouwen, Mrs voor getrouwde vrouwen en Ms voor elke vrouw. Ms is de hedendaagse stijl om een vrouw aan te schrijven of aan te spreken. Dat is gemakkelijk, dan moeten we niet weten of ze getrouwd is of niet.
Een getrouwde vrouw of een weduwe wordt aangesproken met Mrs (Mrs Jennifer Whitley). Ongetrouwde vrouwen kun je aanspreken met Miss (Miss Jennifer Whitley).
In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
Het eerste lidwoord of voorzetsel van de achternaam krijgt een hoofdletter als er geen voornaam, voorletter(s) of deel van de achternaam aan voorafgaan: meneer Op de Beek, mevrouw Van Dijk enzovoort.
Adressering in Nederland
Vermeld de titel bij de juiste persoon. Bij ongetrouwde koppels of bij twee getrouwde mensen die elk hun eigen achternaam gebruiken, worden in de adressering beide personen genoemd, ieder met hun eigen voorletters.
Als je geen naam of alleen een achternaam gebruikt, kies je bij mannen voor heer en bij vrouwen voor mevrouw. Deze woorden schrijf je altijd voluit. Meneer, mijnheer en de heer gebruik je niet in de aanhef. (Me)juffrouw is verouderd, en kun je dus ook beter niet gebruiken.