Brandklasse B Dit type brand kan niet worden geblust met water omdat water de vloeistof verspreidt waardoor de brand zich ook kan verspreiden. Een schuimblusser of poederblusser is nodig om deze branden te blussen. Voorbeelden materialen brandklasse B: Benzine.
Het nadeel van water als blusmiddel is dat het alleen te gebruiken is voor brandklasse A en dat het niet geschikt om nabij elektrische apparaten te gebruiken. De blussende werking van een blusdeken is het wegnemen van de zuurstof.
Een brandklasse f brand met water blussen is zeer gevaarlijk.
Brandklasse C
geeft aan dat het product geschikt is voor het blussen van gassen, zoals butaan, propaan en aardgas.
Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen
Producten die hieronder vallen zijn benzine, olie en vetten. Een waterblusser is hiervoor niet voldoende. Een sproeischuimblusser of een poederblusser is meer op zijn plaats voor een brand uit brandklasse B.
Brandklasse C duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van gassen, zoals aardgas, butaan, propaan, LPG.
Een ABC-poederbrandblusser is aangewezen bij volgende brandklassen: Brandklasse A: vaste organische stoffen zoals papier, hout, kunststoffen, kolen, stro... Brandklasse B: vloeistoffen zoals olie, alcohol, benzine, vetstoffen, bitumen... Brandklasse C: gassen zoals propaan, butaan, aardgas...
Brandklasse D duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van metalen, zoals aluminium, kalium, natrium, magnesium.
Brandklasse A: vaste, niet smeltende stoffen. Voorbeelden hiervan zijn verpakkingsmateriaal, papier, hout en textiel. Brandklasse B: vloeistoffen en smeltende vaste stoffen. Denk hierbij aan verschillende soorten kunststoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, was en vet.
Nee, voor brandklasse d zijn speciale 'klasse d blussers' ontwikkeld. Deze blussers bevatten een speciaal soort poeder en verschillen daarmee van de poederblussers die u misschien wel kent van brandklasse a, b en c. Een brand van metalen mag absoluut NIET geblust worden met een waterblusser.
Brandklasse A betekent dat de blusser een blusstof heeft om branden in vaste stoffen te blussen. Vaste stoffen van organische oorsprong: zoals hout, papier, stro, kunststoffen, kolen. De blusstof die gebruikt wordt kan water zijn (de blusser heeft dan een zilveren kleur: dit in tegenstelling met de andere blussers.
Blusdeken: niet doen
Niet elke blusdeken is geschikt om olie- en vetbranden te blussen. Een ongeschikte deken kan zelfs vlam vatten bij het afdekken van de pan! Daarom is ons advies: Gebruik geen blusdeken bij een vlam in de pan.
Brandklasse B duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van vloeistoffen en stoffen die vloeibaar worden (smelten). Zoals benzine, olie, was, kunststoffen, ...
Water is het beste blusmiddel voor brand van vaste stoffen als hout, papier, textiel en karton. Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet en branden van elektrische apparaten die onder stroom staan!
Omdat lucht (zuurstof) niet meer kan toetreden tot de vuurhaard. Een tweede neveneffect van water is dat het zich laat mengen met bepaalde andere vloeistoffen en deze verdunt waardoor er onvoldoende verdamping plaats vindt. Nadeel: water is niet geschikt voor het blussen van olie, vet en metalen.
Waarom je geen water moet gebruiken
Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel.
Fire Control Poederblussers
Poederblussers hebben een zeer hoge bluscapaciteit en kunnen ingezet worden voor het blussen van vaste-, vloeistof- of gasbranden (brandklasse A, B en C). Bovendien kan hiermee onder spanning staande apparatuur worden geblust.
Een CO2-blusser is vooral geschikt voor branden van vloeistoffen en van apparaten die onder spanning staan. Het veroorzaakt geen schade, en laat geen reststoffen achter. Je vindt deze brandblussers dan ook veel bij laboratoria, bij hoogspanningsinstallaties, en op plekken met veel elektronische apparatuur.
Brandklasse F duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van (grote) hoeveelheden oliën en vetten met een hoge temperatuur.
Met een CO2 blusser kunnen wij alleen maar een brand van klasse B bestrijden. Brandklasse B omvat alle brandbare stoffen die vloeibaar zijn of vloeibaar worden bij verhitting en brandbaar worden. Deze vloeibare stoffen zijn bijvoorbeeld: benzine.
We raden aan om een schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen.
Brandklasse A: Voor branden van vaste stoffen zoals hout, papier en textiel kun je het beste een schuimblusser gebruiken. Brandklasse B: Branden van vloeistoffen zoals benzine of olie vereisen een poederblusser. Brandklasse C: Bij branden met gassen, zoals propaan, butaan of aardgas, is een CO2-blusser de juiste keuze.
Vocht en elektronische apparaten gaan niet samen. In het ergste geval kan het schuim (op termijn) voor kortsluiting zorgen. Het poeder is echter niet elektrisch geleidend, dus het is technisch wel mogelijk om elektrabranden te blussen. De apparatuur is na blussing alleen onherstelbaar beschadigd.
Een schuimblusser is geschikt voor het blussen van branden uit de categorie A en B. In brandklasse A vallen branden van vaste stoffen. In brandklasse B vallen branden van vloeistoffen. Dit betekent dus dat een schuimblusser gebruikt kan worden voor zeer veel verschillende soorten branden.