Behangklaar gestucte muren en plafonds zitten qua afwerkingsniveau in klasse C en in sommige gevallen klasse D. Sausklaar gestucte muren en plafond behoren tot klasse B en soms klasse A (= airless klaar).
Gipsplaten hebben een afwerkingsniveau. Dit betekent dat een bepaalde gipsplaat wel of niet geschikt voor sausklaar of behangklaar stucwerk. Klasse A: In deze klassen zitten er geen naden op de gipsplaten en voorzien van een voorstrijk. Deze gipsplaten zijn geschikt voor zijde en hoogglans verflagen.
Bij sausklaar stucwerk wordt een extra eindlaag aangebracht die door de stucadoor zodanig wordt afgewerkt dat er vrijwel geen onregelmatigheden meer aanwezig zijn. Behangklaar stucwerk heeft deze extra afwerklaag niet. Hierdoor is behangklaar stucwerk goedkoper dan sausklaar stucwerk.
Bij sausklare wanden, krijgt de behangklare wand een dunne gipslaag om de oneffenheden weg te werken. Het sausklaar maken van de wanden wordt soms als meerwerk aangeboden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit na de oplevering te regelen. Het resultaat is een mooie, gladde muur.
Dit is stucwerk waarin een structuur zichtbaar is. Deze structuur wordt gecreëerd door kleine korreltjes marmer of graniet. Het fijne aan een sierpleister is dat het meteen aan te brengen is in de kleur die u wilt. Bovendien kunt u zelf kiezen hoe fijn of grof u de structuur van het stucwerk wilt hebben.
Sausklaar betekent dus niks anders dan 'schilder gereed', de wand is klaar om geschilderd te worden. De wand is glad, egaal en vrij van oneffenheden.
In glad gestucte muren en plafonds is een gradatitie aangebracht die aangeeft hoe glad deze is: hoe gladder de ondergrond, des te hoger is de stuc klasse in deze geplaatst wordt. Behangklaar gestucte muren en plafonds zitten qua afwerkingsniveau in klasse C en in sommige gevallen klasse D.
Over het algemeen worden de wanden in nieuwbouwwoningen in Nederland opgeleverd met behangklaar Groep 2 of Groep 3.
De muren in de nieuwbouw worden 'behangklaar' opgeleverd door de aannemer. De naam impliceert het al, het is 'klaar voor behang', niet voor schilderwerk zoals latex en muurverf. Om deze wanden schilderklaar of sausklaar te maken is even opschuren van de wand bij lange na niet voldoende.
De betekenis van sausklaar
Letterlijk betekent het woord klaar om te sausen of te wel 'schilder gereed'. De wand is klaar om geschilderd te worden en dus glad, egaal en vrij van oneffenheden.
Schilderen of sauzen
Ben je geen fan van behang? Dan kun je de betonnen muren van je nieuwe woning ook schilderen. Schuur eerst de muren, zodat alle oneffenheden weg zijn en behandel alle gaatjes en kieren met een opvulmiddel. Is dit goed opgedroogd, dan behandel je de muren daarna met voorstrijk.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Daarom is aangenomen dat de minimale dikte van binnenpleister 5 mm bedraagt - gips met de hand aangebracht en 8 mm – gips machinaal aangebracht. Vervolgens mag de maximale pleisterdikte op de muren niet dikker zijn dan 25 mm en op de plafonds 15 mm.De dikte van de laag is ook afhankelijk van het type pleisters.
De dikte van de laag word bepaald door de muur die scheef of uit het lood staat. De gemiddelde dikte voor deze stuclaag ligt tussen de 8 mm en de 5 cm. Mocht u een nieuwbouwwoning willen laten stucen dan kan er een filmlaag worden aangebracht dit kan zowel over de betonnen muren en de plafonds.
Behangklaar betekent dat de muren goed genoeg zijn om het behang direct aan te brengen, zonder dat men de muur nog moet gladstrijken of schuren. In de meeste gevallen betekent dit, dat de muur oneffenheden mag bevatten die slechts enkele millimeters dik zijn.
Kan je nieuwbouwwoning stucen? Ja, je kunt de muren en plafonds van jouw nieuwbouwwoning stucen. Maar houd er wel rekening mee dat er altijd een risico is op (haar)scheurtjes en barsten in het stucwerk. Dit risico verdwijnt nooit helemaal, ongeacht de vakkundigheid van de stukadoor of de kwaliteit van het stucwerk.
De termen 'behangklaar' en 'sausklaar' na ontkisten van een betonnen wand bestaan niet! Er zijn geen richtlijnen beschikbaar waaraan deze termen te toetsen zijn.
Hoewel renovlies ook een naadloze afwerking heeft, is stucwerk onbetwist de beste keuze voor perfect afgewerkte wanden. Daarnaast geeft een gestucte wand een moderne uitstraling en is een glad afgewerkte muur gemakkelijk te herstellen bij beschadiging. Dit geldt overigens niet voor stucwerk met structuur.
Glad stucwerk is bedoeld om na het egaliseren van de muren of plafonds te kunnen sauzen. Bij het glad stucen van een muur of plafond is het de kunst van de stukadoor om deze zo glad mogelijk achter te laten.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Een zo juist gestucte muur is nooit helemaal glad. De korrels die er nog opzitten kunt u met een fijn schuurpapier (korrel 280) weg schuren. Veeg het stof weg met een stoffer. Zorg ervoor dat de wand goed schoon is.
Stucwerk bestaat deels uit water en door een te hoog waterdamp percentage in een gestuct oppervlakte zorgt ervoor dat het zacht wordt. Dit is vervolgens de perfecte voedingsbodem voor allerlei organismen. Deze zijn piepklein, maar wel degelijk aanwezig op de muur.