Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Darmpoliepen kunnen zowel alleen als in groepen voorkomen. Een darmpoliep is in principe een goedaardig gezwel, maar kan zo groot worden dat de darm er door geblokkeerd raakt.
Omdat poliepen een beginstadium kunnen zijn van darmkanker worden deze altijd weggehaald als ze worden ontdekt. Dat gebeurt tijdens een endoscopisch onderzoek. De poliepen die zijn verwijderd worden vervolgens door de patholoog onderzocht op kwaadaardige cellen.
Meer over darmpoliepen
De grootte varieert van een speldenknop tot enkele centimeters doorsnee. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker.
Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan. Darmkanker is meestal goed te behandelen, het moet dan wel in een vroeg stadium worden ontdekt.
Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor).
Een poliep in de dikke darm is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Sommige mensen hebben slechts één poliep in de dikke darm maar het kunnen er ook meerdere zijn.
Van de patiënten met niet-uitgezaaide dikkedarmkanker ontwikkelt ongeveer één op de acht binnen drie jaar na behandeling voor niet-uitgezaaide kanker alsnog uitzaaiingen naar andere organen (zie tabel). Deze kans is groter bij patiënten met verder uitgebreide ziekte bij eerste diagnose.
Desondanks delen we de poliepen in op basis van grootte, in minuscule poliepen (< 5 mm), kleine poliepen (5 tot 9 mm), middelgrote poliepen (10 tot 20 mm).
Er is indicatie voor een surveillance coloscopie na 3 jaar. Verricht coloscopie surveillance bij personen met één of meer hoog-risico serrated poliepen. Er is indicatie voor een surveillance coloscopie na 3 jaar.
Alle Nederlandse mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij sturen hun ontlasting op, die nagekeken wordt op bloedsporen.
Meestal geven poliepen geen symptomen. Indien ze wel klachten geven kan het gaan om constipatie en/of diarree, bloedverlies langs de anus en bloed in de stoelgang.
Endoscopische mucosale resectie (EMR)
Deze techniek gebruikt de arts vooral bij hele grote poliepen die goedaardig lijken te zijn. Bij EMR spuit de arts vloeistof onder de poliep tussen de verschillende laagjes van de darm. Hierdoor komt de poliep omhoog. De arts verwijdert de poliep met een snaar.
Poliepen in de dikke darm geven vaak geen klachten, maar hoe groter ze zijn, hoe groter de kans is dat ze klachten geven of uitgroeien naar darmkanker. Klachten die voorkomen bij grotere poliepen zijn: Buikpijn.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Over het algemeen kan het wel tot wel 5 jaar duren voordat darmkanker voor klachten zorgt en/of gaat ontwikkelen. Uit onderzoek wordt geadviseerd om elke 2 jaar een ontlastingstest te doen. Door een ontlastingstest te doen kunnen groeiende tumoren op tijd worden gevonden.
We onderscheiden in de dikke darm twee soorten poliepen: de hyperplastische poliepen, die zelden aanleiding geven tot kwaadaardigheid, en de adenomateuze poliepen, die wel kwaadaardig kunnen worden en evolueren naar kanker (carcinoom): adenoom-carcinoom sequentie.
Bloed in je poep kan komen door verschillende dingen. Je krijgt een uitnodiging voor een kijkonderzoek van de darm. Je krijgt eerst een gesprek met een arts of verpleegkundige met uitleg. Daarna krijg je een afspraak voor het kijkonderzoek van de darm.
Als u voor neuspoliepen geopereerd bent kan het zijn dat de poliepen weer terugkomen. Dit komt vaak voor.
Via de endoscoop wordt een metalen lusje (snaar) ingebracht dat om de poliep wordt gelegd. Met deze snaar verwijderen we de poliep. Soms gebruiken we een zwakke elektrische stroom om de poliep weg te branden. Het loshalen van de poliep doet geen pijn, omdat het darmslijmvlies gevoelloos is.
Vijf procent van de poliepen bevat al kwaadaardige cellen op het moment van ontdekking. Een poliep kan zich zowel in de dikke darm als in de dunne darm bevinden. Het ontstaan van darmpoliepen kan verschillende oorzaken hebben. Een verstoorde celdeling kan leiden tot kwaadaardige darmpoliepen.
Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en zullen ook altijd goedaardig blijven. Dat wil zeggen dat ze niet zullen uitgroeien tot darmkanker. Poliepen kunnen echter 'onrustige cellen' bevatten, cellen die op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor (dikke darmkanker).
Klachten en symptomen bij dikke darm poliepen. Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Kankeronderzoek (MRI en CT) Door middel van preventief kankeronderzoek kunnen tumoren in een vroegtijdig stadium worden ontdekt. Kanker is beter te behandelen en de kans op genezing stijgt, wanneer dit vroegtijdig wordt ontdekt.
De eerste darmpoliepen bij FAP ontstaan meestal als je tussen de 10 en 30 jaar bent. De arts adviseert om vanaf het 10 à 12 jaar met de controle-onderzoeken te beginnen. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de poliepen zal dat 2 keer per jaar of vaker gebeuren. De MDL-arts zal je hierover adviseren.
Er zijn 2 grote soorten van goedaardige poliepen: - de hyperplastische poliepen, die slechts zelden tot kwaadaardigheid aanleiding kunnen geven. - De adenoma's, die een groot potentieel hebben om maligne te ontaarden tot adenocarcinoma, dit wil zeggen: kwaadaardig worden en zo klassieke dikke darm kanker veroorzaken.