-Vintage Port: ook wel “the king of ports” genoemd is de duurste en krachtigste port. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt. Het is een blend van wijnen van verschillende quinta's maar uit één oogstjaar en wordt ongefilterd gebotteld nadat ze twee tot drie jaar in eiken houten vaten hebben gerijpt.
1. Kopke 10 Years – 75 cl. Deze port van Kopke is een Tawny port met een gemiddelde leeftijd van minimaal 10 jaar.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Late Bottled Vintage (LBV)
Een hoge kwaliteit ruby port, stevig en zoet van smaak. “LBV” heeft net als ruby reserve, langer op het hout gelegen dan 'gewone' ruby port, ongeveer 4 tot 6 jaar. LBV wordt alleen samengesteld met port uit één enkel oogstjaar.
Kopke is 's werelds oudste porthuis. Dit porthuis werd opgericht in 1638 door Cristiano Köpke. Dit porthuis is gespecialiseerd in Tawny port en dan met name de oude Tawny port (de zogenaamde Colheita's).
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.
PT; letterlijk: taankleurig (geelbruin). Soort port, mengwijn, heeft langer dan ruby in een houten vat gerijpt, vanaf 3,3 jaar tot wel 40 jaar of langer. Voor heel erg goedkope soorten gemaakt door rode en witte port te mengen.
Omdat er 66 miljoen Fransen zijn, komt dit uit op een kwart liter per hoofd van de bevolking per jaar in 2015. De rijke historie van port is natuurlijk mede te danken aan de Engelsen, sinds ongeveer 350 jaar geleden.
Oude Tawny port (10 jaar en ouder) – 3 tot 6 maanden. Vintage port – 1 tot 3 dagen. Crusted port – 1 tot 2 weken.
Wijn spijs
Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig. Dit is erg lekker bij kaas, noten of druiven.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
De term Vintage Port zie je vaak voorbij komen, maar wat betekent het precies. Port die wordt gemaakt in topjaren en van de beste druiven van de wijngaard is vintage. Daardoor is deze Port vaak erg lekker maar ook vaak een stuk duurder dan andere soorten port.
Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis goed te houden, werd er aan het einde van de bereiding wat brandewijn aan toegevoegd. Pas aan het einde van de 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Door deze ingreep behoudt port veel restsuikers en is daarom zoet van smaak.
Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken. Er zijn kortgezegd vijf soorten port te onderscheiden, namelijk ruby, tawny, rosé, witte- en vintage port.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Port is een versterkte, zoete wijn uit Portugal en is vernoemd naar de stad Porto of Oporto. Een grote havenstad aan zee, aan de monding van de rivier de Douro. De druiven voor Port worden zo'n 70 km landinwaarts verbouwd. Port wordt ook wel Porto of Portwijn genoemd.
Wil je een Port kopen, let dan goed op welke soort je koopt. Een Ruby Port is vaak robijnrood van kleur, en heeft een zoete volle smaak. Een Tawny Port is minimaal 3 jaar gerijpt en heeft een zachtere en complexere smaak.
Kies hier voor een pittige zachte kaas, zoals blauw schimmelkaas, rijpe Camembert, of Stilton. Mocht u er niet goed uitkomen, dan kan een goede kaasboer u altijd informeren.
Wat zijn nog meer verschillen tussen Port en Sherry? Het grootste verschil is dat sherry uitsluitend van witte druiven wordt gemaakt, terwijl port zowel van rode als van witte kan worden gemaakt (hoewel port bijna altijd met rode druiven wordt gemaakt).
Port is een afkorting en staat voor portwijn, een versterkte wijn die afkomstig is uit Portugal. Portwijn heeft een alcoholgehalte tussen de 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of roséwijn en wordt geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn.
Hoewel port vaak als zoete drank wordt gezien, bestaat er droge witte port en zoete witte port. Afhankelijk van op welk moment van de gisting de suikers zijn toegevoegd, is een witte port (extra)droog, of (heel) zoet.