Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Beter is dus om ook de te veel geschilde aardappelen te koken en als restje te bewaren in de koelkast.
Ja hoor dat kan prima! En ze hoeven niet persee in de koelkast te staan. Gewoon schillen... met een laagje water in de pan zetten en dan de deksel erop.
Aardappels bereiden & bewaren. Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder. De kwaliteit van aardappels neemt wel af naarmate je ze langer bewaart.
Geschilde aardappelen bewaren
Zet ze dan in een bak met water en zet het in de koelkast. Zo blijven de aardappelen zeker nog 2 dagen goed. Dit geldt ook voor vers gesneden frietjes en aardappelschijfjes.
Met of zonder schil
Een bloemige of kruimige aardappel is zeer geschikt voor puree en stamppotten, de vastkokende blijft mooi van vorm en kunt u ook goed bakken. Schilt u de aardappelen, spoel ze dan goed af voor u ze in een laagje water zet. Zo spoelt u het overtollige zetmeel weg.
,,Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant van de aardappel te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de aardappels oneven gaar worden”, tipt Zonnenberg, ,,Bij kleine piepers (of kleine stukken) maakt dit minder uit.”
In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is 'sterker'. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel 'sterker'.
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Beter is dus om ook de te veel geschilde aardappelen te koken en als restje te bewaren in de koelkast.
Bewaar ongeschilde aardappelen niet in de koelkast, hierdoor gaan ze snel rotten. Heb je al aardappelen geschild en wil je die bewaren? Doe ze dan in een bak met water en zet ze in de koelkast. Je kunt ze nu ongeveer twee dagen laten liggen.
Aardappelen niet in de koelkast
Wanneer u de aardappelen namelijk bewaart in de koelkast gaat de kwaliteit razendsnel achteruit. Door de kou wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suikers. Ook kunnen aardappelen niet goed tegen het vocht in een koelkast. Daar kunnen ze van gaan rotten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardappelen zijn beschimmeld, uitgedroogd of verrot.
Door ze tweemaal te koken, verdwijnen niet alleen de vitamine C, maar ook andere waardevolle voedingsstoffen. De beste manier is ze goed te spoelen, water aan de kook te brengen en ze pas dan in het water te leggen om ze verder te garen. Dezelfde methode geldt voor geschilde aardappelen.
Uw aardappelen zijn niet meer te eten als ze erg groen zijn, rot zijn of een ander ziektebeeld vertonen. Vaak gaat dit gepaard met een stinklucht. Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.
Wij adviseren om aardappels in de koelkast te bewaren. Dit geldt zowel voor koelverse als ongeschilde aardappels. De enige uitzondering betreft aardappels om thuis frites van te bakken. Bewaar deze op een koele donkere plek.
Door het snijden van de aardappel komt zetmeel los, dat spoel je dus het best even weg. Zet je aardappelen een keer onder water in een pot, giet ze af en vul opnieuw met water om ze te koken.
“Veel mensen wassen de aardappelen extra na het schillen, maar dat is geen goed idee, zeker niet wanneer je een krokante aardappelbereiding zoals frietjes wil maken. Dat zorgt ervoor dat het aanwezige zetmeel in de aardappelen mee wegspoelt, maar dat zetmeel heb je net nodig om de frietjes krokant te maken.
Borium. Borium vermindert de oxidatie van fenolen, die verantwoordelijk zijn voor de enzymatische verkleuringen. Daarom vermindert een goede bemesting met borium het optreden van enzymatische verkleuringen bij aardappelen.
Deze zorg nemen we alvast weg: aardappels met uitlopers zijn eetbaar. Zorg ervoor dat u deze aardappel uitlopers ruim uitsnijdt en de ogen rondom verwijdert. Hierin bevindt zich een licht giftige stof genaamd solanine, maar daar ondervind u pas hinder van als u er een zeer ongezonde hoeveelheid van opeet.
Eventuele bruine of groene plekjes of uitlopers op de aardappel kun je wegsnijden, daarna kun je de aardappel nog gewoon eten. Aardappels die slap aanvoelen, veel groene plekken hebben, beschimmeld zijn of zuur ruiken kun je beter wegdoen. Deze zijn niet meer goed.
Wanneer je aardappels in kokend water legt kún je tegen het probleem aanlopen dat de buitenkant sneller gaart dan de binnenkant. Dit levert een ongelijk, brokkelig resultaat op. Dit los je gemakkelijk op door de aardappels in een ruime pan met koud water te leggen en het geheel gezamenlijk aan de kook te brengen.
Opzetten in kokend water zorgt ervoor dat de kooktijd verkort wordt, en hoe korter de bereidingstijd, hoe meer behoud van vitaminen. Ook als je bijvoorbeeld plakjes aardappelen wilt koken voor een ovenschotel, kun je dat beter doen in warm water gedurende enkele minuten.
Meer nog: wil je graag krokante aardappelen in de oven? Dan kook je ze maar beter helemaal niet op voorhand.Het kookvocht maakt het namelijk extra moeilijk om een krokant korstje te kweken. Hou er wel rekening mee dat de aardappelen dan al snel een dik halfuur tot zelfs veertig minuten in de oven zullen moeten.
Bewaar aardappelen op een donkere, koele en droge plaats. Dit voorkomt de vorming van uitlopers en groene plekken met een hoog solanine-gehalte. Snijd groene plekken, uitlopers en beschadigde plekjes van aardappelen ruim weg. Snijd plekjes ook goed weg wanneer de aardappelen in de schil worden gegeten.
Door groente niet langer dan nodig te koken in weinig water, beperk je vitamineverlies. Kookvocht drinken is meestal af te raden. Zo bevat kookwater van aardappelen het plantengif solanine.
Glazigheid bij aardappelen
Je kan glazige aardappelen herkennen door de aardappelen in een zoutbad te leggen. Glazige knollen gaan namelijk drijven. Deze aardappelen zullen minder voorkomen bij een goede kaliumbesmesting. Kalium maakt de plant weerbaarder tegen ongunstige weersomstandigheden.