Waar een auto al 70.000 tot 150.000 kilometer kan rijden, is dit voor een motor al aan de hoge kant. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel bedrijven waar je vrijblijvend kunt uitzoeken hoeveel je motor waard is en waar je het beste bod krijgt.
Een redelijke verwachting van een benzine motor is 250.000 km. Hoe lang deze motor nog mee kan is afhankelijk van de huidige staat van de motor.
Als je motorbladen leest is daar vaak een rubriek met een naam als Marathonmotor of Duurtest. Hier worden motoren met een hoge tellerstand gekeurd of zelfs helemaal uit elkaar vertrokken en nagemeten. De overgrote meerderheid zit na 50.000km, of zelfs na een paar ton, nog ruim binnen de slijtagenormen.
De basisregel is nog altijd dat een benzinemotor zo'n 250.000 kilometer meegaat.Een dieselmotor zou eerder 350.000 kilometer meegaan. De praktijk is vaak anders. Sommige auto's, bijvoorbeeld van Japanse makelij, staan erom bekend zeer betrouwbaar te zijn.
Globaal kun je zeggen dat een benzinemotor 300.000 kilometer meegaat en een dieselmotor 400.000. Het is ook afhankelijk van het merk. Ga je op zoek naar auto's met een kilometerstand van boven de 300.000, dan kom je merken tegen als Mercedes, BMW, Volkswagen en Volvo.
Antwoord van Erik Jan. 240.000 km is tegenwoordig geen uitzonderlijk hoge kilometerstand voor een benzine-auto. De gemiddelde kilometerstand op het moment dat een auto naar de sloop gaat, ligt in ieder geval hoger. De levensduur van een auto (in jaren of kilometers) is sterk wisselend.
De beste kilometerstand voor jou
Maak een schatting van het aantal kilometers dat je jaarlijks denkt af te leggen. Als het meer dan 25.000 is, ga dan eerder voor een tweedehands auto met weinig kilometers. 'Weinig kilometers' op de teller is 50.000 voor een auto van 2 à 3 jaar en 80.000 voor een auto van 4 à 5 jaar.
Vaak rijdt een motor gemiddeld net iets minder kilometers dan een auto, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Waar een auto al 70.000 tot 150.000 kilometer kan rijden, is dit voor een motor al aan de hoge kant.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat bij veel kilometers op jaarbasis de kilometerstand belangrijker is. Bij weinig kilometers op jaarbasis zal het bouwjaar zwaarder wegen. Na 7 jaar 140.000 km is 20.000 km/jaar.
Maximale kilometerstand dieselauto
Hoeveel kilometer kan een diesel dan rijden? De gemiddelde levensduur van een dieselauto ligt op zo'n 400.000 kilometer. Er is echter nog veel meer mogelijk. Er zijn genoeg diesels van Volvo en Mercedes die zeven ton hebben gelopen.
Volvo's hebben over het algemeen een sterkere motor en houden het gemiddeld langer vol dan andere merken. Benzinemotoren gaan gemiddeld 250.000 kilometer mee. Bij goed onderhoud kan het vaak nóg meer kilometers maken. Dieselmotoren houden het langer vol.
Als de motor goed onderhouden wordt, is een paar 100.000 km best mogelijk.
Gemiddeld gaat de benzinemotor van een auto uit het A-segment wel 150.000 tot 200.000km mee. Vaak is dit dan ook niet de reden dat een auto op is. Voordat een dergelijke kilometerstand is gehaald is een auto vaak al enorm op leeftijd waarbij ook andere zaken gaan spelen.
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.
Een maximale kilometerstand van 20.000 km is goed voor een tweedehands scooter. Hiermee kun je nog veilig rijden zonder dure onderhoudskosten. 50.000 km is ongeveer te veel voor een occasion zonder onderhoudspapieren.
,,Auto's gaan tegenwoordig veel langer mee. De sloopleeftijd loopt maar op en ligt nu op gemiddeld 19 jaar. Dat is enorm hoog. Vuistregels dat je weg moest blijven bij een benzineauto met meer dan 100.000 kilometer en diesels met 200.000 kilometer behoren tot het verre verleden.”
Meestal gaan auto's minstens 300.000 km mee als ze goed onderhouden zijn, maar wanneer ze deze limiet bereiken. Maar sommige auto's gaan veel langer mee als ze goed worden onderhouden. In dergelijke gevallen kunt u overwegen een gebruikte auto te kopen. Een andere overweging is kilometers.
20.000 km per jaar
Ook 20.000 kilometer per jaar is een veel gekozen kilometerbundel. Deze bundel is perfect voor mensen die net even iets meer dan gemiddeld rijden.
Op dit moment mag je volgens de wet rijles nemen als je 16,5 jaar oud bent. Op je 17e mag je praktijkexamen doen en na het behalen van je rijbewijs onder begeleiding rijden. Pas vanaf je 18e mag je zelfstandig autorijden.
Rond de 50.000 km op de teller is het zeker aan te raden om de staat te controleren. Als er grote oneffenheden zijn merk je dit aan het pompende gevoel bij het remmen.
Reken qua kosten op ongeveer 2,5 cent per kilometer. Ga ervan uit dat je motor na 5 jaar nog ongeveer 40% waard is van wat je ervoor betaalde.
Voor een gebruikte dieselauto is de ideale jaarkilometrage minder dan 100.000 km. Je kunt echter goede voertuigen vinden tussen 100.000 en 200.000 km, wetende dat dieselmotoren een uithoudingsvermogen hebben dat veel verder gaat dan deze grens.
Dan kunt met de RDW-kentekencheck gratis een oordeel over de kilometerstand opvragen. Door het kenteken in te vullen, krijgt u - naast allerlei andere voertuiggegevens - het laatste oordeel over de kilometerstand te zien. Dit oordeel is gebaseerd op de kilometerstand die het laatst in ons register is opgeslagen.
De gemiddelde reistijd is 24 minuten, terwijl de gemiddelde afstand per traject 16 kilometer bedraagt. De Belg besteedt gemiddeld 58 minuten per dag aan verplaatsingen en 92% van deze verplaatsingen duurt een uur of minder. De Belgen leggen gemiddeld 35 kilometer per dag af.
Ga je voor een tweedehandsauto? Dan is september jouw maand. In september komen namelijk veel nieuwe auto's op de markt, waardoor de verkoop van tweedehandsauto's omhoog gaat. Zo is de keuze ineens reuze, wat jou in een goede onderhandelingspositie zet.