Bacteriebrand. Bacteriebrand (Xanthomonas juglandis of Pseudomonas juglandis) wordt ook wel bacterieziekte genoemd. De bacterieziekte is te herkennen aan de zwarte vlekken op het blad en op de bolster, waar de walnoot in zit. Tevens tast de bacterie scheuten en knoppen aan.
De zwarte walnoot (Juglans nigra) is een boom uit de okkernootfamilie. Orale inname van zwarte walnoot wordt gebruikt als anti worm, difterie, leukemie en sifilis. In Libanon worden de zwarte walnoot bladen gebruikt als een remedie tegen microben en schimmels.
De noot is relatief klein in verhouding tot bijvoorbeeld de walnoot en is moeilijk te kraken. De noot heeft echter een lekkere smaak en wordt in vele gerechten gebruikt. De noten zijn rauw te drogen en zo te eten net als walnoten en kunnen worden gebruikt in gebak, taarten en deserts.
Bacteriebrand treedt vooral op hoge luchtvochtigheid, regen en warmte (tussen de 16 en 29 graden) en sterke groei (jonge bomen!) Ook veel stikstof en water zijn ongunstige factoren. De bestrijding wordt gedaan door spuiten met 500 gr. koperxychloride per 100 liter water en wel drie maal.
Echter, ze bloeien niet tegelijk. Zo kan de walnotenboom zich zelf niet bevruchten. Daarom moet er een andere walnoot ergens vlakbij staan, die bloeiende mannelijke katjes moet hebben op het moment dat jouw boom bloeit ( vrouwelijk) Dat lukt niet altijd, dus heb je niet ieder jaar noten.
Stap 3: Wassen
Het schoonmaken van de walnoten is veel werk, maar wel belangrijk! Hoe langer de stukken bolster aan de walnoot blijven, hoe sneller de kwaliteit van de walnoot achteruit gaat. Ze moeten echt helemaal schoon zijn voordat je ze te drogen kunt leggen.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Koop goede noten
Koop ze niet als het vet er niet helder uitziet. Zelfs als het vet maar een beetje ranzig is, dan is de noot al wat minder gezond. Dit komt doordat het vet van structuur verandert. Ruik ook even als je twijfelt.
Op een walnoot kan vaak de schimmel van de familie Aspergillus aangetroffen worden. De Aspergillus Niger is de schimmel die wij ook als huisvriend hebben. De zwarte rand van de badkamertegeltjes zijn vaak afkomstig van deze schimmelsoort. De vieze achterneef is nog veel gemener: De Aspergillus flavus.
Walnoten kunnen te lijden hebben van bacteriebrand. Op de bladeren van de walnoot komen kleine bruine vlekjes, bij sterke aantasting bladval. Op de bolsters ontstaan zwarte natte rottige vlekken (natrot). Bij vroege zomerinfectie dringen de bacteriën door de schaal zodat de noot rot en verslijmt.
Dagelijks een handje noten is juist goed voor de gezondheid. Het zal duidelijk zijn dat 100 of 200 gram noten eten per dag niet aan te raden is vanwege de grote hoeveelheid calorieën.
Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
Wie zelf walnoten raapt (van een vochtige grond) of walnoten op een vochtige warme plek bewaart, loopt het risico dat er giftige schimmels in de noten ontstaan. Het gaat om de stof citrinine. Citrinine is een zogeheten mycotoxine die schade aan de nieren kan veroorzaken.
Volgens wetenschappers van de universiteit in Pennsylvania is de walnoot de meest gezonde noot die er is. In de walnoot zitten veel antioxidanten die vrije radicalen tegengaan. Dat helpt vele ziektes voorkomen, waaronder kanker. Vitamine E bevat het walnootje in ruime mate en deze vitamine is een bekende antioxidant.
Okkernoten zijn iets langer dan walnoten en hebben een minder grillige vorm. De walnoot heeft doorgaans minder noot dat er moeilijker uit te halen is en een donkerdere schaal. De smaak van de walnoot is sterker dan die van de okkernoot.
De walnootolie/hazelnootolie blijft het langst vers in de koelkast, ongeveer een jaar. Reken bij bewaring buiten de koelkast op een donkere koele plek op een houdbaarheid van tenminste enige maanden. Wil je de walnootolie/hazelnootolie langer bewaren, dan raden we aan deze in te vriezen.
Paranoten
Dit zijn de enige noten die vreemd genoeg radioactief zijn, ze bevatten de stof radium. De hoeveelheid die ze bevatten is wel tot 1000 keer hoger dan andere voedingsmiddelen, maar nog te laag om echt schade toe te brengen. Ook bevatten deze noten seleen die tot vergiftiging kan leiden in een hoge dosis.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie. Ook zijn er mensen die last krijgen van hun luchtwegen na het eten van noten.
Noten, zaden en granen hebben een hoog nikkel gehalte en kunnen inwendige klachten veroorzaakt. Dit is tevens het geval bij een latexallergie. Dit wordt ook wel kruisreacties genoemd.
Als een kind allergisch is, treden vaak bij doseringen rond een tiental milligrammen (een kwart tot driekwart cashewnoot) de eerste klachten op, meestal buikpijn en geïrriteerde mondslijmvliezen. Het onderzoek wordt samen met ziekenhuizen in Groningen en Voorburg uitgevoerd.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Noten invriezen is dus mogelijk, maar niet alle noten zijn even geschikt. Bij noten die aan bomen groeien is het geen probleem, denk aan hazelnoten, cashewnoten en walnoten. Pinda's worden sneller oud in de vriezer, maar invriezen kan wel. Alle soorten noten moeten wel eerst ui de schaal gehaald worden.
Gekraakte walnoten bewaren
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.