In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Cottagecheese. De kampioen van de slanke kazen! Deze verse kaas wordt gemaakt van gestremde magere melk, waardoor hij wat korrelig is van structuur. Door het lage vetgehalte en het hoge eiwitgehalte is dit de ideale kaas als je op je voeding let.
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor magere kaassoorten, zoals ricotta of cottage cheese. Ook harde kazen tot 30+ passen goed in een voedingspatroon om af te vallen. Ben je dol op vette kaassoorten? Beperk dit dan zoveel mogelijk en eet dit niet dagelijks.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Let je op je lijn en vermijd je daarom brie, camembert en andere smeuïge en oh zo smakelijke kazen? Er is geen reden om zo streng te zijn voor jezelf. De meeste zachte kazen zijn minder calorierijk dan harde (48+) kazen zoals Gouda en Leerdammer, waarvan 100 gram ongeveer 28 gram vet bevat.
Geitenkaas bevat minder verzadigd vet dan gewone koeienkaas, maar is niet vetvrij. Honderd gram geitenkaas bevat ongeveer 268 calorieën en 21,2 gram vet. Een Goudse kaas bevat 385 calorieën en 31 gram vet per honderd gram. Een aanzienlijk verschil.
Dan is het antwoord: ja, de meeste kaassoorten bevatten niet of nauwelijks koolhydraten. Kaas past dus prima in een koolhydraatarm dieet. Je mag elke dag 100 gram kaas hebben. Denk daarbij aan 30+ kaas, roomkaas, geitenkaas en smeerkaas.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Voedingswaarde: Geitenkaas bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, B en D, en mineralen zoals calcium en fosfor. In vergelijking met gewone kaas heeft geitenkaas doorgaans minder calorieën en vetten. Dit maakt geitenkaas een gezondere optie voor diegenen die op hun calorie-inname letten.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Oude 30+ kaas bevat over het algemeen minder vocht dan jonge 30+ kaas. Hierdoor kan de kaas in verhouding vetter zijn. Geeft u de voorkeur aan een gezondere optie?Dan kunt u het beste kiezen voor een jonge of jong belegen kaas met een lager vetgehalte, zoals 20+ of 10+.
“Dit betekent dat kaas geen risico vormt voor de gezondheid: mensen die veel kaas eten zijn niet per se ongezonder. Al is er ook geen bewezen positief effect. Maar: een boterham met kaas kan dus gerust zonder zorgen om de gezondheid”, sluit Hettinga af.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Kaas met minder zout en vet
Kaas met minder zout zijn boerenkazen, en kazen van verschillende merken zoals Milner en Maaslander, maar zorg er altijd voor dat je de jongste kaas koopt, deze is altijd minder zout dan de oudere, belegen kazen.
Maar als je echt de gezondste keuze wilt maken kun je het beste kiezen voor de biologische variant. Aan biologische kaas zijn geen kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Wanneer je graag wat minder vetten binnen wilt krijgen kun je het beste kiezen voor een jonge kaas of een 30+ kaas.
Ei is een uitstekend broodbeleg dat koolhydraatarm is. Eieren zijn namelijk rijk aan eiwitten, die bijdragen aan het behoud van spiermassa en een verzadigd gevoel, maar bevatten ook voedingsstoffen zoals B12 en vitamine D. Ei is een goede toevoeging voor het bevorderen van een gezond functionerend lichaam.
Lage koolhydraten: Pindakaas bevat relatief weinig koolhydraten. Hoewel het koolhydratengehalte kan variëren tussen verschillende merken en varianten, bevat pindakaas over het algemeen minder koolhydraten dan traditioneel broodbeleg zoals jam of honing. Rijk aan eiwitten: Pindakaas is ook rijk aan eiwitten.
Hüttenkäse is vetarm, met maar 3,5 gram vet per 100 gram heeft het het laagste vetpercentage van alle kazen.
Kaas na de maaltijd
Kaas zou een gunstig effect hebben op de spijsvertering door de enzymen die erin zitten. Of het nu echt die goede uitwerking heeft op een soepele spijsvertering is wel even een twijfel gevalletje, maar wel is bewezen dat kaas na de maaltijd helpt tegen tandbederf.
Geitenkaas past in een verantwoord voedingspatroon. Zo bevat geitenkaas vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D. Ook andere belangrijke stoffen – zoals calcium, kalium en fosfor – zijn van nature in geitenkaas aanwezig. Geitenkaas is makkelijker te verteren dan koeienkaas.
Crackers passen dus perfect in een eetschema om af te vallen, maar ze hebben geen magische krachten. In 1 snee brood (35 gram) zitten dan wel meer calorieën (ongeveer 80). Een boterham bevat ook meer water, is groter en je kan er meer groenten op leggen.
Brie heeft een verfijnde smaak en een zachte textuur, terwijl Camembert een meer rustieke kaas is met een aardsere smaak en compactere textuur. De verhouding tussen korst en kaasdeeg maakt de Camembert iets sterker in vergelijking met een brie, wanneer ze die even lang is gerijpt.