Het plaatsen van spouwmuurisolatie duurt vaak helemaal niet zo lang. In de meeste gevallen is een woning binnen een halve werkdag tot een gehele werkdag geïsoleerd.
Alle werkzaamheden worden vanaf de buitenzijde uitgevoerd. Slechts enkele kleine gaatje in uw buitenmuur zijn nodig om de spouwmuurisolatie aan te brengen. Afhankelijk van het te isoleren oppervlak zijn de isolatiewerkzaamheden in een halve dag, tot maximaal één dag, klaar.
Normaal gesproken duurt het aanbrengen van spouwmuurisolatie een halve tot één hele dag. Alle werkzaamheden worden vanaf de buitenzijde van uw woning uitgevoerd.
Gemiddeld mag je rekenen op een besparing op je energiefactuur van ongeveer 2,5 à 3 euro per m² spouwmuurisolatie per jaar. Welke jaarlijkse besparing levert spouwmuurisolatie je dan op? Een overzicht per type woning: Vrijstaande woning (150 m²): besparing van 375 à 450 euro per jaar.
Het plaatsen van spouwmuurisolatie in uw woning duurt dus niet lang. Het is een klus die niet arbeidsintensief is en die voornamelijk machinaal wordt uitgevoerd. U kunt rekenen op een totale werktijd van een halve dag tot een dag. Langer dan een dag zal het eigenlijk nooit duren.
Woon je in een appartement dan ben je voor ruim 11.000 euro klaar. Heb je een hoekwoning dan ben je zo'n 17.000 euro kwijt. Een tussenwoning kost 16.500 euro om te isoleren. Huiseigenaren met een vrijstaand huis betalen het meest: bijna 33.000 euro en dat bedrag kan in het slechtste geval oplopen naar ruim 70.000 euro.
Het is vrijwel altijd een goed idee om je spouwmuur te na-isoleren (op enkele uitzonderingen na). Spouwmuurisolatie voorkomt namelijk warmteverlies langs je gevel. Hierdoor moet je minder stoken en betaal je veel minder energiekosten. Daarnaast is minder stoken ook nog eens beter voor het milieu.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Wanneer het isolatiemateriaal na het aanbrengen niet goed op zijn plaats blijft zitten, ontstaan er na verloop van tijd koudebruggen in de gevel. Dit probleem doet zich vooral voor bij minerale inblaasvlokken (verouderde kwaliteit). Deze zakken onder invloed van de zwaartekracht naar beneden in de spouw.
Het na-isoleren van spouwmuren is een voordelige manier om een bestaande woning energiezuiniger te maken: de investering is doorgaans op 3 tot 5 jaar terugverdiend. de werken nemen slechts 1 tot 2 dagen in beslag.
De tijd die nodig is om uw kruipruimte te isoleren is uiteraard sterk afhankelijk van de grootte van uw vloer. U zult begrijpen dat een klein vloeroppervlak sneller geïsoleerd is dan een groot oppervlak. Voor het isoleren van de meeste kruipruimtes zijn wij veelal binnen een paar uur weer klaar.
De meeste isolatiematerialen gaan 75 tot 100 jaar mee, als ze op de juiste manier toegepast zijn.
Een nadeel van spouwmuurisolatie is dat niet elke spouwmuur hiervoor geschikt is. Men heeft onder andere een minimale spouwbreedte nodig om het materiaal goed te kunnen verdelen. Tevens geldt: hoe dikker de isolatie, des te hoger het rendement.
Spouwmuurisolatie kun je herkennen aan het patroon van boorgaten op de gevel en de aanwezigheid van (meestal plastic) ventilatieroosters voor de ventilatie van de kruipruimte. De dikte van een geïsoleerde spouwmuur is de totale dikte van de gevel min 20 centimeter.
De ideale spouwmuurdikte voor na-isolatie is tussen de 4 en 12 cm. U kan de dikte van uw muren controleren bij een deuropening.
Spouwmuurisolatie in een vervuilde spouw brengt heel wat nadelen met zich mee. Het kan zorgen voor een minder hoge isolatiewaarde, een hoger risico op vocht- en schimmelproblemen en koudebruggen. Zorg daarom altijd voor een schone spouw. Laat dit door professionals uitzoeken.
Te veel isoleren kan niet.
Wees niet zuinig met isolatie en kies voor een laag van ten minste 20 cm (glaswol of gelijkwaardig in harde platen) of zelfs meer als het budget en de structuur van de woning dat toelaten.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we veel warmte die we opwekten, laten vervliegen en ontsnappen.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Om de binnenmuur te isoleren tegen geluid gebruikt u het beste steenwol. Steenwol is zeer goed geschikt om geluid te isoleren. Naast steenwol doet ook glaswol het heel goed wat geluidsisolatie betreft, zeker wanneer u kijkt naar de Knauf Acoustifit glaswolplaten.
Doel van de spouwmuurisolatie (thermisch of akoestisch?)
Dan kies je het beste voor spouwmuurisolatie dat geluid goed isoleert. Je komt dan al snel uit bij een minerale wol. Steenwol isoleert akoestisch gezien het beste, gevolgd door glaswol. PUR en EPS isoleren akoestisch gezien minder goed dan minerale wol.
Neem je één maatregel, dan stelt de overheid vanaf 2023 15 procent subsidie beschikbaar. Voor een lager percentage is gekozen om mensen aan te moedigen ook een tweede maatregel te nemen.
Bij het isoleren van de spouwmuur worden er langs de buitenkant in je woning gaten geboord van 16 tot 23 millimeter. Dit is afhankelijk van het materiaal waarbij de kleinste gaatjes gemaakt worden bij polyurethaan en de grootste bij het gebruik van glaswol.