Studentenverenigingen hebben altijd een Sociëteit. Dat is niets meer dan een clubhuis waar feestjes, borrels, vergaderingen en andere activiteiten worden georganiseerd. Er is dan meestal ook een bar, keuken, vergaderzaal en soms een restaurant aanwezig in de Sociëteit.
Bij een studentenvereniging draait het om gezelligheid en het leren kennen van studenten met verschillende studieachtergronden. Bij een studievereniging combineer je gezelligheid met studiegerelateerde activiteiten en leer je juist studenten kennen met dezelfde studieachtergrond.
Veel studenten hebben hun mening over een studentenvereniging al gevormd. De druk om te presteren tijdens je studie is hoog. Lid worden van een studentenvereniging helpt bij de nodige ontspanning óf vormt juist de afleiding waardoor jij studievertraging oploopt.
Studentenverenigingen zijn handig wanneer je hard wilt feesten en weinig mensen in je studiestad kent. Je leert veel mensen in één keer kennen die meestal je beste vrienden worden. Maar houd er rekening mee dat sommige studentenverenigingen ontgroeningen en verplichtingen eisen.
Er zijn een hoop verplichte activiteiten waar betaald voor moet worden. Te vaak wegblijven wordt je niet in dank afgenomen. Daarnaast wordt er vaak ook nog verwacht van de nieuwkomers dat zij betalen voor de ouderejaars. Deelnemen aan een studentenvereniging is daardoor zeker in de eerste jaren erg duur.
Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? en met welke kosten moet je nog meer rekening houden? Voor een lidmaatschap betaal je ongeveer €100 per jaar, hierdoor wordt de vereniging draaiende gehouden, waar natuurlijk iedereen aan meedraagt.
De ontgroeningscommissie probeert je voor gek te zetten en lacht je uit. Je maakt gekke dingen mee zoals: "Met je hoofd omlaag zitten en zoemen". Probeer daar vooral de humor van in te zien. Bedenk ook dat niets wat je overkomt tijdens een ontgroening persoonlijk is, want iedereen om je heen maakt hetzelfde mee.
Je moet namelijk minimaal 18 jaar oud zijn en er is een maximum leeftijd van 21 jaar.
Studentenvereniging. Een studentenvereniging kent ook het principe 'door studenten, voor studenten', maar richt zich niet op een bepaalde studie. Elke hbo- en wo-student kan lid worden, ongeacht studierichting of onderwijsinstelling.
Studentenverenigingen zijn populair bij jongeren! Dit jaar is het aantal inschrijvingen flink toegenomen. Volgens NOS steeg het landelijk van 10.000 in 2019 naar 15.200 in 2020.
De oudste, traditionele studentenverenigingen worden ook wel 'het corps' (je zegt: 'het koor') genoemd. Vroeger waren deze verenigingen alleen toegankelijk voor de elite, maar tegenwoordig voor iedereen die een ontgroening wil ondergaan. Bij het corps kan je veel feestjes, drank en vrienden voor het leven verwachten.
Net als alle andere studentenverenigingen in Nederland werd het Nijmeegsch Studenten Corps tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen door de bezetter tot het ondertekenen van een verklaring tot het weren van Joodse leden in niet-commerciële verenigingen. De senaat van het N.S.C.
De gezelligheidsvereniging ontvangt per jaar 51.000 euro aan bestuursbeurzen en een basissubsidie van 13.500 euro. Daarnaast is het bestuur voorlopig niet welkom op academische plechtigheden.
Een ontgroening (in Nederland) of doop (in Vlaanderen) is een beproeving die potentiële nieuwe leden van een studentenvereniging tijdens hun verplichte introductietijd moeten doorstaan, voordat ze officieel kunnen worden ingewijd.
Wat gebeurt er tijdens de KMT (Kennis Makings Tijd)?
De KMT of ontgroening duurt van 2 dagen tot 2 weken, dit verschilt per studentenvereniging. Vaak vindt later nog een ontgroening plaats bij het dispuut waar je voor gevraagd wordt.
Een dispuut is een discussie of debat. Het kan ook staan voor het georganiseerde verband - een dispuutvereniging of debating-club - waarin het debatteren of disputeren wordt beoefend. Dergelijke disputen bestonden als verbanden binnen studentenverenigingen.
Een studentenvereniging wordt natuurlijk gevormd door studenten (duh). Deze studenten studeren in dezelfde stad als jij, waarbij het vaak niet uitmaakt welke studie je doet. Je altijd lid worden van de studentenvereniging in de stad waar je studeert.
Hoe kom ik bij een dispuut? De personen die worden uitgenodigd zijn vaak in contact gekomen met de leden van het dispuut en worden door hen voorgedragen om een keer langs te komen. Het selectieproces voor degenen die gevraagd zijn wordt vaak gedaan door de drie-borrel-techniek toe te passen.
Onze contributie is per jaar €130,30. Naast de contributie die je standaard betaalt, heb je ook nog eventuele kosten die je zelf maakt. Iedereen krijgt namelijk een persoonlijke pas waar je je eten en drinken op kunt halen.
De KMT en de daaropvolgende 'dispuutskennismakingstijd' duurt tot ongeveer 9 september — een hele maand dus. Toch staat in deze lange introductietijd slechts één ding centraal: de ontgroening. Aan de KMT doen honderden aspirant-leden mee.
Een studentencorps, of kortweg corps (uitgesproken als koor /kɔːr/, meervoud corpora, bijvoeglijk naamwoord corporaal of corporeel), is een studentenvereniging verbonden aan een universiteit, een academie of hogeschool.
Dit komt neer op 0,13%. Dit jaar hebben 8.500 studenten zich aangesloten bij een vereniging. Hiervan zijn er zover bekend 4 studenten in het ziekenhuis beland door ongelukken tijdens de ontgroening. Dit komt neer op een percentage van 0,047%.
"Als de opdrachten pittig zijn, in de vorm van een dropping of fysiek zware opdrachten, kan het mensen al saamhorig maken. Uit wetenschappelijk onderzoek naar vernedering tijdens ontgroening blijkt dat dat helemaal niet positief werkt, maar juist negatief. En vooral ook voor het groepsgevoel."
Als je lid wilt worden van L.A.N.X. moet je meedoen aan een kennismakingstijd (kmt). Deze wordt ook wel ontgroening genoemd.