Groeipijnen zijn een onschuldige pijn in de benen bij kinderen tussen 3 en 8 jaar oud, waarvoor geen oorzaak kan worden gevonden. Inspanningen en abnormaal beweeglijke gewrichten zijn mogelijk een verklaring.
Hoe kan je groeipijn herkennen? De pijn komt meestal voor in beide benen, dikwijls in de onderbenen, maar ook in de dijen. Sommige kinderen klagen ook van pijn in de schouders of de armen. De pijn situeert zich schijnbaar diep in de spieren.
Ook kan hij er vermoeid door raken en een huilbui krijgen. Meisjes schijnen vaker last te hebben van groeipijn dan jongetjes. Kinderen kunnen vanaf 2 jaar last hebben van groeipijn. Als kinderen zo'n 12 a 13 jaar zijn, hebben ze meestal geen last meer van groeipijn.
Groeipijnen
Groeipijn is een zeurende pijn die meestal 's nachts optreedt in het been of de knie. Groeipijn komt ongeveer bij één op de drie kinderen voor, vaak tijdens een groeispurt. Het komt vaak voor bij kinderen tussen 3 en 12 jaar.
Zeker één op de vijf kinderen heeft er last van: pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Dit verschijnsel wordt groeipijn genoemd. Meestal komt de pijn 's nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. De pijn kan de hele nacht aanhouden.
Hoe kun je het herkennen? De pijn komt meestal voor in beide benen, soms afwisselend links en rechts, meestal 's avonds en 's nachts, maar doorgaans niet 's ochtends. De voorkeursplaatsen zijn het scheenbeen, het kuitbeen en de kniekuil. 's Morgens zijn de klachten doorgaans verdwenen.
Groeipijn gaat vaak gepaard met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Dit kan kinderen belemmeren bij hun dagelijkse bezigheden, zoals sporten. Één op de vijf kinderen/ jongeren hebben hier last van. Het is heel normaal en verder ongevaarlijk.
Als het gaat om groeipijn bij volwassenen staat een toenemende pijnsensatie centraal. Bij vertraagde spierpijn, reumatoïde artritis en artrose komen gelijkmatige symptomen voor als groeipijn bij volwassenen.
Groeipijn bestaat uit scherpe pijnscheuten diep in het been. Het kan gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid of huilbuien. De aanvallen van pijn duren ongeveer een kwartier en trekken dan vanzelf weer weg.
Oorzaken. De oorzaak van groeipijn is onbekend. We weten wel dat het niets te maken heeft met het groeien op zich, omdat groeien geen pijn doet. Bovendien gebeurt het grootste gedeelte van de lengtegroei in de groeischijven boven en onder de knie, terwijl kinderen met groeipijn zelden klagen van kniepijn.
Slaapregressie 4 maanden: omrollen. Slaapregressie 8 maanden: zitten en kruipen. Slaapregressie 12 maanden: beginnen met lopen. Slaapregressie 18 maanden: zelfstandig lopen.
Hij kan het verschil van een volle en lege blaas leren voelen en leren zijn blaas op commando te ontspannen als hij gaat plassen. Je kunt je kind nu lekker zijn gang laten gaan, zeker in de speeltuin. Hij kan zelf op de glijbaan, hij wil zelf klimmen. Het is goed voor zijn spierontwikkeling, motoriek en zelfvertrouwen.
Denken tussen 2 en 3 jaar
Op deze leeftijd gaan kinderen steeds duidelijker beseffen dat ze zelf dingen kunnen veroorzaken. Ze onthouden ervaringen beter en gebruiken die informatie dan in andere situaties. Als je kind bijvoorbeeld weet waar de afstandsbediening voor is, weet het dit niet alleen thuis maar ook bij oma.
Na het sporten kunnen kinderen soms last krijgen van spierpijn. Spierpijn is in principe niet schadelijk en trekt vaak na een aantal dagen weer weg.
Als de spieren verkort zijn, kan rekken van de spieren een positief effect geven. Ik kijk ook naar de houding van het kind, de stand van de voeten en knieën. Als die bijvoorbeeld naar binnen zijn gedraaid of scheef staan, kun je met oefeningen of met steunzolen een deel van de klachten wegnemen.
Het zijn klachten die voorbij gaan, maar ze zijn wel vervelend. Let er op de belasting terug te brengen als je kind aangeeft last te hebben van groeipijn. Dus minder en minder intensief sporten en niet tot het uiterste gaan. Belangrijk is wel dat je kind fit blijft.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Maar het is niet zo dat je na je puberteitsgroei niet meer groeit. Je rug groeit nog vijf jaar door, die wordt nog anderhalf tot twee centimeter langer. Helemaal uitgegroeid ben je pas tussen je 20e en 25e. Vanaf je 32e krimp je weer Bij meisjes begint de puberteitsgroei al als zij elf of twaalf zijn.
Oscon vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, maar inmiddels maken wereldwijd al meer dan duizend mensen tevreden gebruik van de supplementen. Naast de pijnverlichting die Oscon biedt voor groeipijn, kan het ook helpen bij de ziekte van Sever of Osgood-Schlatter.
Pijn in de benen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan gedacht worden aan gewrichten, spataderen en oedeemvorming, maar de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn.
Bij acute klachten moet men denken aan een spierscheuring of een botbreuk. Progressieve klachten kunnen ontstaan door overbelasting (bijv. door sporten). Ook kunnen deze klachten ontstaan door een beenlengteverschil, of een afwijkende voet- en/of beenstand waardoor spieren verkeerd op spanning komen te staan.
Bij een Osgood-Schlatter-knie heeft uw kind pijn onder de knie, aan de voorkant van het been. Vooral kinderen die snel groeien en veel sporten krijgen het. Uw kind voelt de pijn meestal tijdens of meteen na het sporten. Laat uw kind 1 of 2 maanden minder sporten.
De twee meest voorkomende plekken waar groeipijn wordt ervaren in het bovenlichaam zijn groeipijn in de rug of groeipijn in de ribben. Doordat de ribben en de rug met elkaar verbonden zijn is het veelal zo dat als je groeipijn ervaart op één van de twee plekken, dat dit ook voelbaar is op de andere plek.
De aanbevolen dosering:
Kinderen in de leeftijd van 1 tot 2 jaar (10 tot 12,5 kg lichaamsgewicht): 1 tablet per keer, maximaal 4 tot 6 tabletten (480-720 mg) per 24 uur. Kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar (12.5 tot 17 kg lichaamsgewicht): 1-1½ tablet per keer, maximaal 4 tot 6 tabletten (480-1080 mg) per 24 uur.