Welk materiaal isoleert goed tegen de warmte? Steenwol of glaswol wordt vaak als isolatiemateriaal voor thermische isolatie (warmte) gebruikt. Ook op het gebied van geluidsisolatie is dit materiaal aan te bevelen. Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen vanwege de makkelijke toepassing.
Bij isoleren denkt iedereen vooral aan isoleren tegen koude en tocht. Maar isolatie werkt ook tegen de warmte. Een goed geïsoleerd huis zal in de zomer veel koeler blijven. Vooral dakisolatie en spouwmuurisolatie spelen hierbij een belangrijke rol.
Glas- en rotswol kunnen al snel temperaturen aan van 500 °C. Er zijn ook specifieke isolatiematerialen op de markt die temperaturen boven 1000 °C aankunnen (bijv. keramische dekens)." "De dampremfolies kan je beter niet aansluiten tegen de schouwbuis.
Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Welk materiaal isoleert goed tegen de warmte? Steenwol of glaswol wordt vaak als isolatiemateriaal voor thermische isolatie (warmte) gebruikt. Ook op het gebied van geluidsisolatie is dit materiaal aan te bevelen. Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen vanwege de makkelijke toepassing.
Stoffen die een zeer slechte warmtegeleiding hebben heten (warmte)isolatoren. Stilstaande lucht is een erg goede isolator, vandaar dat het vaak als isolatie gebruikt wordt (in een spouwmuur, in gaatjes van een wollen trui of in glaswol).
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
De dikte van glaswol zal een grote impact hebben op de uiteindelijke akoestische en thermische isolatiewaarde. De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol. Is de oppervlakte van uw dak 100 m2? Dan kunt u rekenen op ongeveer 1000 tot 2500 euro aan isolatiemateriaal.
Het verschil tussen glaswol en rotswol (ook wel steenwol genoemd) zit in eerste instantie in de basis. Bij glaswol zijn dat gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen. Bij rotswol is dat vulkanisch gesteente (basalt).
ROCKWOOL rotswol is onbrandbaar en voldoet aan EUROCLASS A1. Het verdraagt temperaturen tot boven de 1.000°C en veroorzaakt amper rook of toxische gassen.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen. Dit betekent dat wanneer je gaat isoleren met EPS, je een dikke laag EPS isolatie moet aanleggen om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen. Aan de andere kant zijn PIR platen weer duurder dan EPS platen.
EPS: licht en goedkoop isolatiemateriaal
De lambdawaarde is vastgesteld op 0,036. Dat is lager dan bijvoorbeeld PIR-isolatie, maar wel een prima gemiddelde isolatiewaarde. Als de dikte van het isolatiemateriaal niet zo van belang is, biedt EPS uitkomst.
Een EPS-laag die evengoed isoleert als PUR moet namelijk veel dikker zijn, waardoor de vloer ineens een heel stuk hoger komt te liggen. En dat heeft dan weer een effect op deuropeningen en raamkozijnen die al geplaatst zijn, of op een toilet dat veel te laag zal komen te hangen ten opzichte van de vloer.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Glaswol met een bedekkend laagje met dampdichtheid kun je gebruiken voor de isolatie van zolders door de dampremmer aan de warme kant aan te brengen. Met nietjes of spijkertjes kun je glaswol vastzetten. Let wel op dat het materiaal niet nat wordt.
Welke isolatieproducten zijn dampopen? PUR/PIR isolatiepanelen van Recticel Insulation worden niet beschouwd als dampopen isolatie. Het schuim van onze panelen is opgebouwd uit gesloten cellen die een zekere weerstand bieden tegen de diffusie van waterdamp.
[technologie en techniek] Materiaal dat energie, zoals warmte of elektriciteit, nauwelijks doorlaat. Voorbeelden zijn (droog) hout, plastic, glas en porselein.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Warmtegeleiding is de mate waarin een materiaal de (toegevoerde) warmte doorgeeft. Deze eigenschap is belangrijk bij warmte-isolatie. Van de gebruikelijke metalen zijn zilver, koper en aluminium de beste warmtegeleiders.
Hoe werkt isolatie? Een performant isolatiemateriaal isoleert goed – en geleidt warmte/koude dus slecht – omdat het warmte (en koude) heel slecht doorlaat door het zeer goed isolerend gas in de fijne cellen van dit isolatiemateriaal.