Aaltjes tegen uienvlieg dringen de larven binnen en vermenigvuldigen zich vervolgens razendsnel. De larven gaan op deze manier binnen twee tot drie dagen dood. Zo ben jij snel van de plaag af.
De maden eten de ondergrondse delen van het uieplantje op met wegval tot gevolg. De tweede generatie in de zomer eet aan de bol. Wanneer geen bestrijding wordt toegepast kan de schade zeer groot zijn. De uienvlieg kan bestreden worden door zaadcoating of een grondbehandeling met een insecticide.
Tegen preivlieg volstaat het gewone insectengaas met maaswijdte van 1.35 x 1.35 mm. Gezien preivlieg de grootste aantasting geeft bij jonge preiplanten, moet je het insectengaas al bij de opkweek gebruiken of de planten in een koude glasbak opkweken. Wieden doe je dan best in de voormiddag, op dagen met veel wind.
Heb je elk jaar last van de preimot, kan je de prei kweken onder klimaatdoek of fijnmazig insectengaas. Ingeval je ook last hebt van de preimineervlieg of preivlieg, kies je best voor het fijnmazig insectengaas; klimaatdoek houdt deze kleine insecten niet tegen.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten.
Plaats een val: Vul een glas of kom met wijn, port of azijn met afwasmiddel.Doe hier huishoudfolie overheen, dit maak je vast met een elastiek.Prik hier gaatjes in met een vork of satéprikker. Zo lok je de vliegjes naar de val.
Feromoonvallen bevatten een lokstof die de preimot aantrekt, waardoor ze in de val blijft plakken en zich niet meer kan voortplanten. Dit is een goede biologische manier om preimot te bestrijden. Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig.
De bos met plantjes wordt in een grote emmer met water gezet en vervolgens worden de plantjes stuk voor stuk uit de bos gehaald om te verplanten. Veel moestuiniers knippen hierbij het bovenste deel van het plantje af om de groei te bevorderen.
In maart, buiten onder platglas of tunnel, zaaien voor de herfstprei en in april buiten voor de winterprei. De zomerprei wordt in maart gepoot als ze 3 á 4 mm dik zijn. En de andere (herfst en winter) prei wordt gepoot 13 weken na het zaaien (+/- 90 dagen, zie eerder in dit artikel).
Wil je grotere uien, plaats ze dan verder uit elkaar en omgekeerd. Tussen elke rij laat je ongeveer 30 cm. 30 cm is een schoen maat 45. Mensen met kleinere voeten zetten hun rijen uien best nog een paar centimeter verder uiteen.
Gewasrotatie voor uien is maximaal 1 keer per 5 jaar. Plantuien groeien vrijwel op elke grond, mits de structuur en de beluchting maar goed is.
De klassieke ammoniumnitraat kan in de zomer zeker gebruikt worden op jonge prei. Naar het najaar toe kan kalknitraat wel omdat de groei dan al vertraagd is, kalknitraat gebruik je best als er snel nood is aan extra stikstof.
Ze heeft veel voeding nodig, vooral stikstof (voor bladgroei), maar pas op met overbemesten. Naast de algemene voorbereiding van het onderspitten van oude stalmest geven we een week of 3 voor het planten wat bloedmeel of een andere stikstofrijke organische meststof.
Prei heeft veel mest en water nodig. Deze prei kan vanaf september tot en met december worden geoogst.
Preiplantjes groeien best traag in het begin. Zaai de prei daarom binnen voor in een bak of tray of onder koud glas, op zaaiafstand van 10 x 1 cm. Zorg ervoor dat het zaaibed onkruidvrij is en houd een zaaidiepte aan van 0,5 cm. Als je binnen voorzaait, zet de tray dan op een koele lichte plaats.
Veel variëteiten hebben een lange groeiperiode van 120 tot 150 dagen nodig, maar nieuwere soorten hebben soms maar 90 dagen nodig om volwassen te worden. Omdat het wortelsysteem ondiep is, heeft prei ongeveer 1 cm water per week nodig, dus houd de neerslaghoeveelheden in de gaten en vul dit aan als het niet regent.
De bloemen van de doorgeschoten prei, knoflook of ui. zijn heel goed in een salade te verwerken. De smaak is. doorgaans krachtig.
Een onregelmatige gewasstand en verzwakte groei bij prei kan eventueel een gevolg zijn van een aantasting door de schimmel “rozerot” (Fusarium culmorum). Alhoewel je bij rotting meestal het verband legt met te natte grond hoeft dit niet altijd zo te zijn.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Naast aaltjes en roofmijten kunnen de larven van rouwvliegjes ook worden bestreden met een keukenmiddeltje namelijk: kaneel. In kaneel zit de giftige stof coumarine waar de larven van rouwvliegjes helemaal niet van houden. Je kunt kaneel in de vorm van een oplossing geven als de planten weer water nodig hebben.
Als de vliegjes steeds terug blijven komen, dan kan dit zoals eerder gesteld op een slechte luchtkwaliteit duiden. Belangrijk is dus ook om je woning goed te ventileren. Als je niet van het probleem afkomt, kan het ook verstandig zijn om een gespecialiseerd bedrijf de luchtkwaliteit te laten meten.
Heb je zo van die kleine vervelende vliegjes rondvliegen in de tuin? Dan kunnen wel eens grasvliegjes zijn. Deze vliegjes zijn goed in de tuin.
Veel kalk nodig (1-1,5 kg/10 m²):
Bladgroenten, zoals sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei … Koolgewassen, zoals witte kool, rode kool, bloemkool, spuitkool, savooikool …