Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement. Met goede spouwmuurisolatie zal het gasverbruik per jaar verminderen met 9 tot 11 m3 per m2. Daardoor is de terugverdientijd het kortste met ongeveer 3 tot 5 jaar. Daarna volgt dakisolatie met 9 m3 per m2 per jaar.
Dakisolatie is de meest effectieve vorm van isolatie van je woning.
Rendement spouwmuurisolatie
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie het hoogste rendement op. Met goede spouwmuurisolatie zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per m2. Daardoor is de terugverdientijd het kortste met ongeveer 4 jaar.
Glaswol valt voor zowel de spouw als het hellende dak in de klasse van het meest milieuvriendelijke materiaal.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde.
Met spouwmuurisolatie verdwijnt er minder warmte door de muren van je woning naar buiten. Hierdoor bespaar je zo'n 15 tot 30% op je stookkosten. Met de huidige energietarieven loopt de jaarlijkse besparing al snel op tot € 1.000 of meer. De investering in spouwmuurisolatie is na enkele jaren dan ook al terugverdiend.
Het grote verschil tussen PIR en EPS is de prijs en de isolatiewaarde. De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR.
Wij krijgen vaak de vraag welk isolatiemateriaal beter isoleert, glaswol of PIR? In feite isoleren beide materialen even goed, alleen bij glaswol heb je wat dikker materiaal nodig. Om een Rd-waarde van 4,5 te halen heb je glaswol nodig tussen de 14 en 16 centimeter dik.
Wat is het beste isolatie materiaal? Welk isolatiemateriaal in jouw situatie het beste is hangt af van de plek die je wilt isoleren. Bij spouwmuurisolatie kun je bijvoorbeeld het beste voor EPS of glaswol kiezen, terwijl bij dakisolatie vaak wordt gekozen voor PIR.
Overmatige isolatie kan soms leiden tot een slechte luchtkwaliteit in huis. Doordat er onvoldoende ventilatie is, ontstaat er een ophoping van vocht en schimmels. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, vooral als je last hebt van allergieën of astma.
De keuze tussen PIR-isolatie of steenwol
PIR is net zoals steenwol bruikbaar bij vrijwel alle toepassingen, dit maakt beiden erg veelzijdig. Verder heeft PIR vele voordelen ten opzichte van steenwol, zo is PIR veel lichter, heeft het een hogere isolatiewaarde, en is het veel gemakkelijker te verwerken.
Isolatieplaten prijs
EPS platen zijn in het algemeen de goedkoopste platen, je betaalt rond de €10/m2 voor een plaat van 10cm. Voor PIR platen (600mm x 1200mm) betaal je tussen de 9 en 20 euro per m2. XPS isolatiepanelen vallen tussen de prijscategorie van 12-18 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.
Ook gevel en vloer zijn prioritair
Het dak van je niet-geïsoleerde woning is een grote slokop, maar de gevel en de vloer doen eveneens hun duit in het zakje. Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren.
De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden. Om geen naden te hebben kan je ook werken met twee lagen die geschrankt worden.
Toch zijn er belangrijke verschillen. Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
PUR garandeert snelle voortgang van de werken:
Na een nacht uitharden, kunnen de andere werken al worden hervat. EPS biedt dat voordeel niet, integendeel.Dit product heeft enkele dagen tot een week tijd nodig om volledig uit te harden.
Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen. Water kan simpelweg niet door deze cellen heen dringen en blijft dus aan de oppervlakte liggen.
N.B. Het geniet de voorkeur de gehele schil van de woning te isoleren en niet enkel bepaalde geveldelen. Wanneer een muur slechts gedeeltelijk geïsoleerd wordt kan er condensatievorming optreden op de scheiding tussen het wel en niet geïsoleerde deel met alle gevolgen van dien.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes. Elk bolletje bestaat voor 98 procent uit lucht en voor 2 procent uit polystyreen. Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft.