Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
Zodra je met eten begint zie je altijd gember en wasabi voor je bord staan. Gember is bedoeld om de smaken tussen diverse sushi's te neutraliseren. Eet je dus eerst een vis sushi en daarna een groente sushi, neutraliseer dan met gember. De wasabi is erg pittig, spice up your sushi!
Wasabi en gember, waar? Je wasabi mengen met sojasaus tot ie groen ziet is niet de bedoeling. Als je het echt goed wilt doen, doe je een klein toefje wasabi op elk stukje sushi.
Wie regelmatig in een sushirestaurant komt, weet zich vast de schaaltjes met wasabi, sojasaus én gember (dat rare roze goedje) voor de geest te halen. Misschien dacht je eerst dat het vis was, maar niets is minder waar. Gember maakt je sushidiner compleet.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Wasabi is supergezond. Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
Door een hevige schrikreactie kan je het 'gebroken hart syndroom' krijgen. Je hart neemt de vorm aan van een Japanse kruik. Een Israëlische vrouw is opgenomen in het ziekenhuis met het 'Broken Heart Syndrome' nadat ze te veel wasabi had gegeten.
De juiste volgorde van de vis
Begin bij de witte vis, vervolg met de rode vis en ga verder van de lichtere vissen naar de wat vettere vissen. Bewaarde de vis met de sterkste smaak voor het laatste en eindig met zoete ei sushi.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
Hoe eet je sushi
Zo krijg je waarschijnlijk te veel sojasaus op je rijst en heb je kans dat de kleefrijst uit elkaar valt. Dip dus alleen je vis in de sojasaus! Dus bij nigiri sushi (het bolletje rijst met een stukje vis erop) probeer je de sushi aan de vis-kant in de sojasaus te dopen.
Ingelegde gember (gari) plakjes roze
De ingemaakte gember (Gari of Amazu Shoga) wordt geserveerd bij de sushi en wordt gegeten tussen de verschillende sushi hapjes om de smaak te neutraliseren.
De beste temperatuur om sushi te eten is wanneer de gerechten op kamertemperatuur zijn. Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen hun kracht en de nori (zeewier) wordt slap. Sushi hoort daarom meteen na bereiding geconsumeerd te worden en je kunt het eigenlijk niet bewaren.
Echte wasabi word gemaakt van de wortels van de Wasabia japonica. De Wasabi japonica is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De wortels lijken qua vorm enigszins op die van de mierikswortel.
Deze wasabi wordt ook wel 'Sawa' wasabi genoemd. De prijs ligt best wel hoog, maar ja de wasabi plant wordt ruim twee jaar verzorgd voordat er een wortel geoogst kan worden. Voor 50 gram verse wasabi (goed voor ongeveer 4-6 porties) betaal je ongeveer 27,50 euro. Verse Wasabi is in de winkel nog bijna niet te krijgen.
De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kortstondig van duur is. Daarnaast proef je ook gelijk dat het onmiskenbaar een puur natuurlijke (groene) smaak heeft. De imitatie Wasabi smaakt zout, bitter en is 1.5x scherper dan (echte) Wasabi en blijft ook heel lang nabranden.
Verse Wasabi is vochtig en koel in de koelkast minimaal 2 weken te bewaren. Als je het restant in een keer opraspt en direct in de vriezer doet is het minimaal een half jaar te bewaren. Ook kun je er de meest lekkere Wasabi Mayonaise, Wasabi Roomkaas, Wasabi Boter van maken.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Toch is de wasabi die je bij je sushi krijgt, waarschijnlijk helemaal geen wasabi. Het echte spul is namelijk heel duur. In Nederland wordt de meeste wasabi namelijk gemaakt van een mengsel mierikswortel, mosterd en een aantal E-stoffen. Als je geluk hebt, is er ook een piepklein beetje wasabiwortel in verwerkt.
Yildriz Japanse wasabimayonaise
Wasabi heeft een pittige smaak die lijkt op scherpe mosterd of mierikswortel. In pure vorm is het nauwelijks te consumeren. Een lage dosering wasabi gemengd door mayonaise geeft daarentegen een heerlijke twist aan zalm, garnalen of welke andere vissoort dan ook.
Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.