Slijtage van de heup of een slijmbeursontsteking zijn de meest voorkomende klachten aan de heup. Maar ook een aangeboren verschil in beenlengte links en rechts kan heuppijn geven. Soms lijken klachten met de heup te maken te hebben, maar komen ze eigenlijk ergens anders vandaan.
Artrose van de heup begint met stijfheid en pijn bij bewegen. De pijn zit vooral in uw lies, bovenbeen en bil. Soms voelt u het zelfs tot in de knie. De pijn is het ergst wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid).
We spreken van artrose als het kraakbeen in het heupgewricht beschadigd raakt of toenemend verdwijnt. Dit leidt, door slijtage en vormverandering van de heupkop, tot stijfheid en pijn. Deze pijn wordt vaak gevoeld rondom de lies, de bil en het bovenbeen. Regelmatig is er zelfs sprake van uitstralende pijn naar de knie.
Bij een slijmbeursontsteking in de heup, is er een constante pijn aan de buitenkant van de heup aanwezig. Deze pijn kan lokaal of diffuus voorkomen en soms is er een lokale zwelling zichtbaar of voelbaar. Ook kan het zijn dat de pijnlijke plek rood verkleurd en warm is.
Denk hierbij aan pijn in de bil met een eventuele uitstraling naar de heup en het been of zelfs lage rugklachten. Daarnaast kan het zorgen voor tintelingen in dit gebied, soms wel tot aan de voet. De klachten kunnen toenemen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen.
Radiografische tekens van artrose zijn: vernauwing van de gewrichtsspleet (kraakbeenlaag), botaanwassen (osteofyten), denser worden van het bot onder het kraakbeen (subchondrale sclerose) en het optreden van cystes in het bot. In gevorderde stadia kan er een inzakken van de heupkop optreden (collaps).
Gewrichten waar veel beweging in zit, zoals de knie, de heup, de elleboog en de schouder, zijn allemaal synoviale gewrichten. Bij een ontsteking in het gewricht wordt er te veel gewrichtsvloeistof geproduceerd. Daardoor wordt het gewricht dik. Dit wordt wel hydrops genoemd.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Behandeling en herstel
Peesontsteking als gevolg van overmatig gebruik of overbelasting van een spiergroep gaat meestal over door de pijnlijke spiergroep rust te geven en te koelen. Soms verminderen de klachten ook na het innemen van ontstekingsremmers of door een massage.
In de meeste gevallen van een slijmbeursontsteking in de heup is behandeling niet nodig; het gaat vanzelf weer over. Het wordt aangeraden om de pijnlijke plek te verkoelen, bijvoorbeeld met een ice pack. Ook is het verstandig om de aangedane heup een tijdlang niet te veel te belasten en voldoende rust te houden.
Het grote trochanter pijnsyndroom (GTPS) is een chronisch pijnsyndroom uitgaande van de buitenkant van de heup (de grote trochanter). Het komt ongeveer bij 10-25% van de totale populatie voor. Vroeger werd dit vaak een slijmbeursontsteking van de heup (bursitis trochanterica) genoemd.
Bij een slijmbeursontsteking kunt u last hebben van: Een rode en warme huid rondom het gewricht. Een zwelling van het gewricht. Stijfheid van het gewricht.
Een slijmbeursontsteking van de heup is ook goed op een MRI te zien. Toch wordt een MRI eigenlijk alleen aangevraagd om andere aandoeningen uit te sluiten. Een echo-onderzoek is voldoende om de slijmbeurs en pezen in beeld te brengen.
Slijtage van dit kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Artrose daarentegen is een reumatische aandoening aan het (gewrichts)kraakbeen en kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Artrose is een van de meest voorkomende chronische gewrichtsziekten.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.
Pijn aan de zijkant van uw heup komt meestal door een ontsteking of beschadiging van een slijmbeurs of pees. De pijn is vaak het ergst als u loopt of op uw heup ligt. Het kan vanzelf overgaan, maar het duurt soms wel maanden.
De mate van kraakbeenverlies is met een röntgenfoto vast te stellen. Een MRI scan of botscan kan in een vroegtijdig stadium een versleten heup vaststellen voordat de gewone röntgenopnames afwijkingen laten zien. De pijnklachten bij een versleten heup nemen meestal geleidelijk toe.
Het skelet van een pup is nog niet verbeend. Daardoor kan belasting met een te hoge druk, problemen geven. Als de pup naar boven loopt op lage rug, heupen en knieën. Trap af lopen zorgt voor een verhoging van de belasting op schouders, ellebogen en polsen.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
Ja, je kan fietsen met een versleten heup. Sterker nog, fietsen met een versleten heup zorgt ervoor dat klachten kunnen verminderen. Daarnaast remt het de progressie van de artrose af. Met fietsen versterk je juist de spieren om je heup heen en blijf je in een goede conditie.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Het bot zal op de toegenomen druk reageren met 'osteofytvorming': er ontstaat abnormale botgroei aan de randen van het heupgewricht. Zo wordt het gewricht breder, waardoor de druk over een grote oppervlak wordt verdeeld. Zo probeert het lichaam de gevolgen van artrose enigszins te beperken.