Als de oven verwarmd is tot 175 °C plaatst u de bakplaat met walnoten in de oven. Haal de walnoten na 4 minuten uit de oven en draai ze om. Plaats de bakplaat daarna andersom terug in de oven zodat alle walnoten op dezelfde manier verhit worden. Laat de walnoten vervolgens nog 4 á 5 minuten roosteren.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
Tip 4: Laat de walnoten binnen in een goed geventileerde ruimte nadrogen, maar niet bij een raam, dan gaat het drogen te snel! Tip 5: Na twee weken drogen is de smaak optimaal en zijn de walnoten wel tot twee jaar houdbaar.
Omdat ze nat zijn kunnen ze gaan schimmelen. Je kunt de walnoten langer bewaren door ze in te vriezen. Ook kan je ze zelf drogen. Hiervoor leg je de walnoten op een rooster in een warme, goed geventileerde ruimte.
De oogsttijd voor walnoten is van half september tot eind oktober. De noten zijn rijp wanneer ze van de boom vallen en hun dop openbarst; goed gedroogd en op de juiste manier bewaard, kunnen ze dan vele maanden worden bewaard.
Het grote voordeel van het weken van noten en zaden is blijkbaar ook dat je fytinezuur ermee weghaalt. Fytinezuur belemmert bij mensen de opname van goede bouwstoffen zoals zink, magnesium en calcium, dus als je veel zaden en noten eet, heeft het weken ervan dit als belangrijk extra voordeel.
Je laat walnoten drogen zodat je ze lang kunt bewaren. Al het vocht moet uit de walnoot om hem goed droog te krijgen. Als de walnoot niet goed gedroogd is, zal hij maar een korte houdbaarheid hebben. De schimmels slaan snel toe op een vochtige noot.
Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.
Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Onrijpe walnoten kunnen worden gebruikt voor de bereiding van likeur of in zou worden ingelegd als pickles.
Eten om beter te slapen
Walnoten: noten, en dan vooral amandelen en walnoten, zijn volgens haar ideaal om beter te slapen. De reden: "Walnoten zijn een van de beste bronnen van melatonine, het slaaphormoon", vertelt ze.
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
De meeste noten bevatten ook veel vet, wat ze moeilijk verteerbaar maakt en tot gewichtstoename kan leiden. Hoewel walnoten niet giftig zijn, kunnen andere noten dat wel zijn!
Bewaar walnoten daarom altijd op een donkere droge plek. Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren.
Walnoten die bijna van de boom afvallen zijn ook al rijp. Als je de walnotenboom een beetje heen en weer schudt, dan vallen de rijpe walnoten eruit.
Ook is de walnoot erg gevoelig voor nachtvorst na het snoeien. Wees daarom terughoudend. en snoei alleen als het moet en wel tussen juli en eind oktober wanneer de boom vol in blad staat. Buiten deze periode is de kans op doodbloeden aanwezig.
In walnoten zitten veel vetten, en kunnen daardoor makkelijk ranzig worden. Als je walnoten naar verfverdunner ruiken, dan weet je dat ze ranzig geworden zijn! Ranzige walnoten moeten weggegooid worden.
Wie zelf walnoten raapt (van een vochtige grond) of walnoten op een vochtige warme plek bewaart, loopt het risico dat er giftige schimmels in de noten ontstaan. Het gaat om de stof citrinine. Citrinine is een zogeheten mycotoxine die schade aan de nieren kan veroorzaken.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Walnoten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water. Het velletje van de walnoten zit nu losjes aan de walnoot en is met behulp van een mesje gemakkelijk af te halen.
Noten die zachter zijn van textuur (zoals pistache, pecan of walnoten) hebben ongeveer 6 tot 8 minuten nodig, noten met een hardere textuur zullen 8 tot 10 minuten nodig hebben. Let wel: een intense geur van noten is normaal, een verbrande geur niet. Hou dit dus altijd goed in de gaten en gebruik je gezond verstand.
Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben.
Laat de noten eerder te kort dan te lang roosteren. Als ze te lang roosteren en verbranden gaan er veel gezonde voedingsstoffen verloren. Bovendien worden de gezonde onverzadigde vetten omgezet naar ongezonde verzadigde vetten als de noten verbranden. Geef de walnoten ook voldoende tijd om af te koelen.