Dat een sering die niet net verplant of gesnoeid is toch niet wil bloeien kan verschillende oorzaken hebben: Het kan zijn dat hij te weinig zon krijgt. Als hij andere jaren wel bloeide, kan hij op een wat beschaduwde plek in een regenachtig voorjaar in dat jaar net wat zon of warmte tekort gekomen zijn.
Sering voeden
Door je Sering in het voorjaar te voeden met tuinmest bevorder je de groei van bloemknoppen. De organische mest voedt de plant en bevordert de grond.
Te dicht geplante Seringen groeien smal opgaand en bloeien alleen aan de top. Seringen staan graag in een goede, waterdoorlatende, of gedraineerde bodem. Hoewel ze van vocht houden mag het grondwater nooit tot aan de wortels reiken. Een te natte standplaats resulteert in deels afvallende bladeren en te kleine bloemen.
De mini sering, ook wel kleinbloemige sering genoemd, bloeit twee keer. De eerste keer is in mei en juni en de tweede keer is in augustus en september. Na de eerste bloei kun je de uitgebloeide bloemen wegknippen om de plant voor te bereiden op de tweede bloei.
Standplaats en planten
Seringen staan het liefst op kalkhoudende grond, maar zullen het ook goed op andere grondsoorten doen, mits deze goed doorlatend is. Aan zware kleigrond kunt u het beste zand en compost toevoegen. U kunt de sering ook in een kuip zetten. Regelmatig water geven is dan wel een vereiste.
Knip uitgebloeide bloemtrossen in de zomer weg tot op het eerste zijtakje. Wilde scheuten die uit de onderstam komen moet u helemaal verwijderen, afscheuren is het best. Bij de kleine seringen is het meestal voldoende om alleen uitgebloeide bloemen weg te knippen.
De soortaanduiding microphylla van deze sering duidt op kleinere bloemen. Toch is dit een aangename verschijning, omdat na de bloei in mei een tweede bloei in september plaatsvindt. Hiermee is dit de langstbloeiende sering.
Hoe werkt sering snoeien
Wil je dat hij compact blijft, knip dan alleen na de bloei de toppen eruit met een fijne snoeischaar. Seringen hebben daarnaast last van wilde scheuten uit de stam. Snoei deze direct weg, omdat ze de struik de benodigde voedingsstoffen afnemen.
De 'Beauty of Moscow' is misschien wel de mooiste sering. Hij heeft de grootste bloemen en ruikt het sterkst van alle seringen. In mei komen de grote helderwitte bloemen uit de roze/paarse knoppen. De bloemen staan in mooi contrast met de hartvormige groene bladeren.
GEWONE SERING
Deze sering houdt van een standplaats in volle zon en heeft minimum 5 à 6 uur zon nodig om rijkelijk te bloeien. Als grondsoort prefereert hij neutrale of kalkrijke grond. Syringa vulgaris is goed winterhard, droogtetolerant, verdraagt zeewind en luchtvervuiling.
Wanneer moet ik de sering snoeien? Meteen na de bloei, dus eind mei/begin juni, mag je zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen van de sering weg snoeien. Op deze manier voorkom je dat de sering al zijn energie gebruikt om zaden aan te maken, maar weinig energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen.
In de schaduw gedijt de sering prima, maar voor een zo rijk mogelijke bloei hebben de planten minimaal vijf uur zon per dag nodig. We raden daarom een standplaats in de zon of halfschaduw aan.
Wel adviseren we u om extra compost door de grond te werken, wat met name op zandgronden het waterbufferend vermogen verbetert en er op kleigronden voor zorgt dat de structuur luchtiger wordt, zodat overtollig water sneller wegtrekt.
De beste tijd om de Sering te stekken is in het voorjaar. De plant heeft dan nog geen bloemen en de uitlopers bij de grond zijn zich aan het voorbereiden om te groeien. Dit is de tijd om de stekken weg te nemen van de plant. Gebruik je stekken van de takken dan kan je deze in het voorjaar afknippen.
Amerikaanse sering
De Ceanothus is een heel mooie, geurende heester. De prachtige blauwe bloemen van de Sering staan van mei tot juli en geven een zoete geur af. De Amerikaanse sering op stam Ceanothus impressus 'Victoria' doet het ook heel leuk in een pot of kuip.
Syringa patula 'Miss Kim' is een compacte struik tot 125 cm met buisvormige bloemen. Ook bij deze kleine seringen geuren de bloemen heerlijk.
Hier smullen duiven ook van seringenblaadjes. Waarschijnlijk helpt het bij de spijsvertering of ze vinden het gewoon lekker. Ik heb er geen probleem mee. De sering is allang uitgebloeid en of de blaadjes er in de herfst uitvallen of nu tot voedsel dienen van vogels.
Voor het behoud van seringen in een vaas gebruikt u het best 2 tot 3 klontjes suiker met een klein beetje koud water. Doe daar vervolgens heet water bij en zet de seringen er met de platte stelen in. De bloempjes openen zich tot bovenaan toe, voor de prachtige uitstraling die we daarvan kennen.
Een sering haag groeit zo'n 20 tot meer dan 40 cm. per jaar en kan een hoogte bereiken van 3 tot 4 m. Er zijn zelfs exemplaren bekend van 7 m. hoog.
Doordat de planten gevoelig zijn tegen de vorst moet het hout krachtig genoeg zijn als het begint te vriezen omdat er anders vorstschade kan ontstaan. Bescherming hebben Amerikaanse seringen nodig als ze nog jong zijn of in een pot zijn geplant.
Ga je de tuin veranderen of verhuizen en wil je graag de sering verplaatsen, dan is dit gelukkig mogelijk. Net als bij veel andere planten geldt hierbij ook, hoe jonger de plant/struik, hoe gemakkelijker deze te verpoten is. De jongere seringen zijn daarnaast ook kleiner, wat het verplaatsen ook goed mogelijk maakt.
Sering (Syringa vulgaris)
De smaak kan je eerder peperachtig noemen dan bloemachtig. De bloemen zijn vooral lekker in combinatie met braam, citroen, roomkaas, zeebaars en zwarte bes. Ook kan je er heerlijke limonade van maken.
Gewone sering Blote wortel 40-60 cm.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.