Droge (vollere) Riesling is lekker bij zuurkool, gevogelte, zeevruchten en varken. De wat frissere Riesling smaakt nog lekkerder met lichte vissige hapjes en asperges. Subtiel zoete Rieslings zijn te gek bij Aziatisch eten.
Een halfdroge Riesling smaakt heerlijk bij varkensvlees en gerechten met gans, omdat de frisse zuren van de wijn voldoende tegenwicht bieden tegen het wat vettige karakter van het vlees. Andere klassieke gerechten uit de Elzas zijn coq au vin en zuurkool. Deze gaan het beste samen met een droge Riesling.
Deze wijnen zijn echte krachtpatsers en combineren het beste met gerechten met pit. Denk aan een Thaise curry, maar ook maar ook een krachtige maaltijdsalade met blauwe kaas. Een klassieke combinatie in de Elzas is een Gewurztraminer met munsterkaas, vaak geserveerd met wat kummel erbij.
Een goede wijn voor bij de borrelplank is een wijn die toegankelijk is. Deze wijn moet veel verschillende smaken kunnen hebben en daardoor zelf ook niet heel uitgesproken zijn. Dit wijntje moet niet te zuur, te zoet of overheersend zijn. Drink je graag wit?
Kies dan bijvoorbeeld voor een prosecco. Deze is niet te zuur of te zwaar en is vaak fris en fruitig. Vooral bij gefrituurde borrelhapjes doet een Prosecco het erg goed. Het vettige karakter van de hapjes gaat erg goed met de bubbels.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Een uiterst eigenzinnige druif met krachtige aroma's, van droog tot zoet.
Tapas gerechten die perfect samen gaan met een halfvolle, geurige en ronde witte wijn zijn: gamba's, boquerones en vinagre (ansjovies gemarineerd in azijn), bacalao (viskoekjes), Coquilles, Croquetas, Empanadas, olijven, tortilla, maar ook diverse tapasgerechten met kaas.
Denk aan een rode volle wijn uit Libanon of een wijn die daar wat van weg heeft als een Portugese wijn uit de Douro. Een witte wijn mag ook zeker vol zijn van smaak. Een witte Spaanse als de Autor of een hout gelagerde witte kunnen goed samen.
Houdbaarheid witte wijnen
Duitse Riesling of Franse Sauternes ontwikkelen zich uitstekend op fles. Ook zoete witte wijnen uit Oostenrijk of Duitsland bewaren over het algemeen nog enkele jaren. De houdbaarheid van Sauvignon Blanc daarentegen is niet langer dan één jaar.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken. Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Smaakt naar:
Gewürztraminer is de volwassen versie van moscato wijn: meer alcohol, intensere aroma's en een relatief lage zuurgraad. Je proeft: Fruit: lychee, grapefruit, abrikoos, perzik, ananas. Andere aroma's: honing, gember, kaneel, roos.
De Gewürztraminer is één van de "edele" rassen uit de Elzas. Het Duitse woord Gewürz staat voor kruidig en meteen wordt een tipje van de sluier opgelicht. De geur en de smaak van de Gewürztraminer is bijzonder expressief.
Een volle witte wijn van druivenrassen als Pinot Grigio, Riesling en Viognier serveer je het beste op een temperatuur tussen de 10 en 12 graden. Een droge, frisse wijn serveren van druivenrassen als Verdejo of Sauvignon Blanc? Houd dan rekening met een wat lagere temperatuur, tussen de 8 tot 10 graden.
Toch komen de meeste riesling wijnen uit Duitsland, omdat de druif hier het meest aangeplant wordt. Andere landen waar de druif wordt geplant zijn Oostenrijk, Australië en het noorden van Italië. De riesling-druif doet het goed in veel verschillende klimaten en is daardoor een geliefd druivenras.
Borrel I. Arrangement 'Borrel I' is een uitgebreide borrel met een combinatie van een rondgang van koude en warme hapjes. Op tafel presenteren wij brood met huisgemaakte smeersels. Rondgang met combinatie van wraps; vis, vlees en vegetarisch.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.