De afstanden die u moet afleggen om zo'n route te varen staan vermeld. U kunt te allen tijde van de ene route op de andere overgaan, als u dat leuk vindt. Wat is onze ervaring: men vaart gemiddeld 3 a 4 uur per dag. De toegestane snelheid is 6 km per uur (dus gemiddeld 18km – 24 km per dag).
Hoeveel pk's 20 kilometer per uur is, is niet zo te zeggen. Het materiaal waarmee de boot is gemaakt, de grootte, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Het heeft allemaal effect op de snelheid.
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
Wanneer er teveel wind staat hangt onder meer af van het gebied waar je vaart, de exacte windkracht en richting, het type boot en de ervaring van de bemanning. Enkele dingen vallen ons echter wel op. Voor zeilboten is er tussen de windkracht nul en twee niet zoveel te beleven. Windkracht 3 tot 5 is ideaal.
HOE LANG DUURT DE REIS? Veel schepen nemen tegelijkertijd ook een berg vracht mee, waardoor je er ongeveer zeven dagen over doet. Zekerheid heb je nooit: er zijn voorbeelden van boten die tien dagen over dezelfde tocht deden.
Een trans-Atlantische cruise duurt ongeveer 14 tot 21 dagen. De kosten van zo'n cruise beginnen vaak vanaf 1.500,- euro.
Met een trans-Atlantische cruise naar Amerika varen
De boot naar Amerika zal altijd langer dan een week duren. Meestal is dit zo'n 8 tot 13 dagen.
De maximum snelheid op het Noordelijke deel van de Vecht is 9 kilometer per uur. Op het Zuidelijke deel is dat 6 kilometer per uur.
Met deze tocht van ongeveer 5 uur geniet je van een heerlijk dagje varen!
De werfkelders van Utrecht
Vanuit onze jachthaven vaart u in vier uur de bruisende stad in, langs gezellige terrassen en niet te vergeten de middeleeuwse werfkelders. Een belevenis om niet snel te vergeten.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Bij zeer zware stormen, boven de 10 Bft, vaak samen met harde windstoten, kan een boot onverwachte bewegingen maken door de wind en is aanleggen altijd lastig. De kapitein kan in zulke situaties besluiten niet uit te varen of niet aan te meren.
8 Bft – stormachtige wind – 34 tot 40 knopen (64-66 km/uur) – zee, matig hoge golven, schuimstrepen.
Op zich is het niet heel moeilijk om je Vaarbewijs te halen, maar je moet het ook zeker niet onderschatten. Ongeveer 65% slaagt voor het Vaarbewijs examen, je moet dus echt wel even serieus aan de slag. Qua moeilijkheidsgraad is het halen van je Vaarbewijs te vergelijken met de theorie voor je rijbewijs.
'De boot kan 60 kilometer per uur, maar dat is hier eigenlijk niet nodig', zegt politieman Bert Faaij. Op de plassen bij Reeuwijk mag je zes kilometer per uur. 'Alleen als er een incident is, dan is het nodig om even hard te varen.
De Australian Spirit is momenteel het snelste schip ter wereld. Het is ontworpen door Ken Warby, die het in zijn achtertuin in Sydney heeft geassembleerd. Tijdens een spectaculaire testrit bedroeg de snelheid van het schip maar liefst 511 kilometer per uur.
Om met uw boot op zee te varen heeft u Vaarbewijs 2 nodig. Dit wordt ook wel Klein Vaarbewijs II genoemd. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde.
Varen zonder vaarbewijs
Wanneer kun je zo het water op? Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op gaat.
Er wordt gekeken hoe snel je boot KAN varen. van 0 t/m 12,99 km/uur is de leeftijd afhankelijk van je vaargebied*. van 13 t/m 19,99 km/uur moet je 16 jaar zijn. vanaf 20 km/uur is de minimale leeftijd 18 jaar.
Je kunt altijd een droog reserveshirtje of -vest meenemen zodat je je eventueel om kunt kleden als je toch heel nat geworden bent. Wat betreft de jas is één jas voldoende. Een jas om te zeilen of varen is bedoeld om tegen water te kunnen.