Bij een kleine gele wond kun je pleisters gebruiken, bij grotere gele wonden kies je voor grote eilandpleisters of verband.
Gele wonden moeten gereinigd worden van debris, pus en overtollig wondvocht. In geval van ontstekingsverschijnselen kan een kweek afgenomen worden. Afhankelijk van de uitslag van de kweek kan de wond eventueel gericht behandeld worden met systemisch toegediende antibiotica.
Gebruik bij een wond altijd steriel gaas en steriel verband. Dit is in elke goede EHBO koffer aanwezig. Vet gaas in combinatie met steriel wondverband kan ook worden gebruik bij wonden die al aan het genezen zijn of schaafwonden.
Hydro- actieve verbanden
Deze verbanden kunnen veel wondvocht opnemen. Hierdoor worden de eiwitten en groefactoren in de wond vergroot. Er wordt een vochtig milieu gecreëerd, het reinigt de wond en er is volledig elastisch contact met de wondbodem. Vaak worden deze verbanden ingezet bij vochtige tot zeer natte wonden.
Hydrogel heeft een pijnstillend effect op de wonde door het afsluiten van de wonde en het afkoelend effect. Deze hydroregulerende gel realiseert een optimaal wondmilieu. Bepaalde combinatiehydrogels combineren de voordelen van een hydrogel met de eigenschappen van een toegevoegde molecule.
De gele wond moet dan gereinigd worden met een antibacterieel middel, zoals een wondspray. Fibrine is een eiwit dat zorgt voor een korstje. Meestal kan dit geen kwaad, maar als de korst dieper in de huid ligt, raden we aan om even langs de huisarts te gaan.
Alginaat-verband
Alginaat heeft een reinigende en absorberende werking. Alginaat wordt meestal voorgeschreven bij wonden die matig tot veel vocht afgeven en bij wonden die niet schoon zijn. Dit kunnen brandwonden en schaaf- en snijwonden zijn, maar bijvoorbeeld ook chronische wonden, zoals een doorligwond of open been.
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.
Het wordt gebruikt voor de behandeling van chronische wonden, zoals doorligplekken (decubitus), open beenwonden (ulcera cruris), diabetische voetulcera en oncologische wonden. Het wordt ook toegepast bij chirurgische wonden, alsmede bij acute schaaf- en snijwonden en tweedegraads brandwonden.
Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Actieve verbanden zijn speciale verbanden die een vochtig wondmilieu creëren en behouden. Hierdoor bevorderen ze actief de wondheling. Afhankelijk van het type (chronische) wonde, zal je arts een geschikt verband adviseren.
Gele wonden
Gele necrose; gele necrose is afgestorven weefsel. Dit moet altijd van de wond afgehaald worden door de huisarts of verpleegkundige. Dit zal met een pincet, schaartje of mesje gedaan worden. Dermis en/of subcutaan vet; de dermis is de huidlaag onder je bovenste huidlaag (opperhuid).
Een rode wond is een oppervlakkige of diepe, open wond die aan het helen is, zoals een schaaf- of brandwond. Een gele wond heeft veel wondvocht. Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven weefsel. Als je een gele wond hebt of een wond die niet goed geneest, neem dan contact op met je huisarts.
De werkgroep is van mening dat een lokaal geïnfecteerde wond met jodium of honing kan worden behandeld, na adequate reiniging (zie module 'Reiniging en ontsmetting').
Helpt de huid rondom de wond te beschermen door het risico op maceratie te verminderen. Het kan helpen bij het minimaliseren van kruisinfectie bij verbandwissels. Is zacht en vormbaar. Ondersteunt de genezing van de wond door een vochtig wondmilieu te creëren waarin de wond kan genezen.
Een anti-microbiële verband dat zorgt voor een snelle en langdurige werking; de unieke gelvormende eigenschap-pen biedt van hydrofiber; Grote vochtabsorptie biedt en een vochtig wondmilieu creëert; Bacteriën langdurig opneemt in de vezels van het verband; Patiëntvriendelijk is en gemakkelijk in gebruik.
Voordelen van behandeling met AQUACEL® Foam
Een waterdichte bovenlaag die verdamping van overmatig vocht uit de wond toelaat en tegelijkertijd beschermt tegen het binnendringen van virussen/bacteriën1* en de patiënt in staat stelt te douchen of een bad te nemen. Naadloze aansluiting* op het wondbed.
Als er sprake is van een hardnekkige, fibrine, necrose of biofilm, kan de Prontosan® Wondgel of Prontosan® Wondgel X worden aangebracht in de wond.
“Het uitgezwete” (letterlijk) is het vocht, dat vrijkomt bij een open wond, lekkend uit de bloed en lymfvaten, met name bij ontsteking. Het bestaat uit een rijke mengeling van componenten, die op zich nuttig zijn bij “wound healing”.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
AquAcel® verband hoeft niet geknipt te worden, ruim overlappen (4 à 5 cm.) over de wondranden én over de naast- liggende AquAcel® verbanden i.v.m. krimpen van het verband. AquAcel® verband direct op de wond aanbrengen. AquAcel® verband afdekken met non- woven gaas en fixeren met elastische windsel en/of netverband.
Hydrofiber™ is een zacht, absorberend materiaal dat in een gel verandert wanneer het in contact komt met wondvocht. De gelvormende werking creëert een optimale omgeving voor wondgenezing en verkleint het risico op infectie. *
Aquacel is een wondverband met versterkende vezels. Het verband gelleert bij contact met het wondexsudaat, het absorbeert en sluit snel het wondvocht in. Aquacel verband is aangewezen voor acute- en chronische, matig- tot sterk exsuderende wonden.