Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.
Net als bloemkool, is broccoli een bloem. Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen!
Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën. 3.6 gram koolhydraten.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Gezondheidsvoordelen van broccoli
Volgens de dokter heeft het eten van broccoli tal van gezondheidsvoordelen. Het voordeel begint al in de maag, via de dunne darm en wordt in de dikke darm alleen maar groter. Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora.
Hoe minder je groenten bewerkt is, hoe meer gezonde stoffen het over het algemeen bevat. Dit komt omdat er bij elke vorm van bewerking voedingsstoffen verloren gaan. Groenten die beter zijn om rauw te eten zijn: paprika, sla, komkommer, bietjes en broccoli.
Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.
Kies bij voorkeur voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, calcium en magnesium. Dit betekent dat je best een hele hoop bananen, yoghurt, amandelen, broccoli en spinazie in je dieet verwerkt. Deze voedingsmiddelen helpen bij het reguleren van de bloeddruk.
Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla en snijbiet bevatten relatief veel ijzer. Vanwege het hoge nitraatgehalte is het raadzaam deze soorten niet vaker dan tweemaal per week te gebruiken.
Broccoli is supergezond!De groente bevat veel antioxidanten waaronder bètacaroteen, vitamine C en E. Samen spelen deze antioxidanten een belangrijke rol in onze weerstand en de bescherming van weefsels tegen schade en veroudering. Ook bevat broccoli veel folaat (vitamine B11).
Tip. Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
Het verschil. Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Ter afwisseling, voor de smaak en omdat je niet altijd zin hebt in warme groenten. Verwerk groenten rauw in salades (gesneden, geraspt, geschaafd of in blokjes) of in smoothies. Maar ook op een cracker met hummus en kleine broccoli roosjes is echt super lekker!
Daarnaast zit broccoli bomvol vezels! Dat helpt je maag en darmen weer om goed te functioneren. Vezels zijn moeilijk te verteren, waardoor darmen juist geprikkeld en gestimuleerd worden.
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.