Wilde zalm, die vooral garnalen en planktonkreeftjes eet, is gezonder dan gekweekte vis. Deze wat onbekendere vissoort is rijk aan omega 3, eiwitten en vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis.
De Sockeye en King zijn eigenlijk de lekkerste zalm uit Alaska. Het verschil tussen deze twee soorten zit in de hoeveelheid vet, smaak en kleur: de King heeft meer vet en de Sockeye heeft meer smaak.
Het onderscheid tussen de rode of roze kleur van zalm heeft geen invloed op de voedingswaarde van de vis, en dus ook niet op de gezondheid. Wat wel van belang is voor de voedingswaarde van zalm, en andere soorten vis, is de concentratie van omega 3-vetzuren.
Door het verschil in hun voeding, verschillen de kweekzalm en wilde zalm niet alleen qua uiterlijk. De voedingswaarde van de twee is hierdoor ook totaal verschillend. Zo is de voeding van de kweekzalm rijker in calorieën en daardoor is het vlees van de kweekzalm ook rijker aan calorieen dan die van de wilde zalm.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.
Het advies van het voedingscentrum is als volgt: “Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm."
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan Listeria bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood.
De Schotse zalm wordt gekweekt in de wateren van Schotland. Visueel is er geen verschil tussen Noorse en Schotse zalm, beide soorten behoren tot de Salmo salar familie. Het visvlees van de Schotse zalm is iets donkerder van kleur.
Ze hebben minstens twee namen en een Latijnse benaming. Koningszalm/chinookzalm (Oncorhynchus tschawytscha) – De grootste en duurste Pacifische zalmsoort.
Kies vis met een MSC- of ASC-label. Deze labels leggen verplichtingen op rond duurzame visvangst (MSC) of voor verantwoorde kweekvis (ASC). Wij hebben gekweekte zalm onderzocht, dus het ASC-label, dat een verantwoord productieproces garandeert voor de teelt van vis en van schaal- en schelpdieren, is van toepassing.
Wilde zalm is niet alleen minder vet, maar dus ook vleziger en steviger. Gekweekte zalm heeft veel minder kans gehad om spierbundels te trainen, wat vaak resulteert in een meer papperige, olieachtige structuur en afgetekende witte lijntjes tussen de lamellen van het vlees.
Biologisch gekweekte zalm wordt gezien als topkwaliteit omdat veel van de mogelijke nadelen van andere gekweekte vis hier niet van toepassing zijn: de zalm heeft meer ruimte (de dichtheid is minder dan de helft van reguliere kweek), er worden geen antibiotica of bestrijdingsmiddelen gebruikt, de netten worden niet ...
Lidl en Albert Heijn scoren het beste
Als naar het rapportcijfer voor het testoordeel wordt gekeken springt de OceanSea Noorse gerookte zalm van Lidl er bovenuit met het cijfer 9,7. Daarop volgen op de lijst vier soorten gerookte zalm van Albert Heijn met een rapportcijfer tussen de 8,9 en 9,2.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Teveel zout eten kan leiden tot verhoogde bloeddruk of zelfs hart- en vaatziekten. Eet gerookte zalm dus met mate, net als andere zoute voedingsmiddelen. Vis mag je wekelijks zo vaak eten als je wilt, maar gerookte vis dus niet te vaak.
Zalm is gezond
Zalm is een van de meest bekende vette vissen en laat dit nu net heel goed voor je zijn. Zalm zit barstensvol vitamines A, D en B12. De Omega3 vetzuren in deze vis verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een gunstig effect op de bloeddruk.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis. Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Wat is het verschil tussen wilde- en kweekzalmen? Wilde zalmen zijn gezonder door wat zij eten. Een wilde zalm, bijvoorbeeld de sockeye-zalm, eet veel astaxanthine-rijk plankton. Kweekzalmen eten voedingskorrels die geen natuurlijke astaxanthine bevatten.
Wilde zalm is (zoals de naam al doet vermoeden) geen gekweekte zalm, maar zwemt in de vrije natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voedsel. Ze eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen.
Deze vette vis, bekend om zijn mooie roze kleur, is niet alleen rijk aan gezonde eiwitten, maar aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart en voor je hersenen.Ook is zalm rijk aan vitamine D, voor sterke botten.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vis.Deze soorten bevatten weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten. ,,Dat is een goed advies, maar overschrijdt de grens van twee keer per week niet, anders kom je snel over de maximale hoeveelheid dioxines heen”, aldus Murk. Het slikken van visoliecapsules raadt zij af. Zeker wanneer vis al onderdeel is van het menu.
De volgende voedingsmiddelen kunnen een verhoogd gehalte aan zware metalen bevatten: Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen, inktvis. Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars, paling.