In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. De houdbaarheid van water in een fles is dus langer dan wat er op het etiket staat.
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Wil je checken of je water nog goed is? Draai de dop dan van je flesje en ruik aan het water. Als het muf ruikt is het water hoogstwaarschijnlijk bedorven, aangezien bacteriën gassen uitscheiden waardoor het water een muffe geur krijgt.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
Wanneer water stilstaat, wordt er door microbiële processen een slijmlaag, de zogenaamde biofilm, in het leidingnet gevormd. Dit zorgt voor ideale levensomstandigheden voor waterbacteriën en ziektekiemen, zoals pseudomonas aeruginosa en legionella.
Ja, ook wanneer een flesje water volgens het etiket niet langer houdbaar is, kun je het veilig drinken.
Het stilstaande, opwarmende regenwater in uw tank bevat altijd wat organische stoffen. Deze stoffen gaan op den duur rotten. Dit zorgt voor stank. Het kan dan wat weeïg ruiken of uw regenwater ruikt naar rotte eieren.
Bewaar het water op een donkere, koele plek. Zo krijgen algen en bacteriën geen kans en kun je het water tot wel zes maanden lang bewaren. De stelregel is dan ook om je drinkwatervoorraad elke zes maanden te verversen.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen. Tap de tank af en vul deze opnieuw met schoon en vers drinkwater.
,,Water kan wel degelijk van smaak veranderen door het een nachtje in een glas te laten staan. Dat komt omdat de chemie van het water ondertussen kan veranderen.”
Leidingwater kan tot 6 maanden veilig worden opgeslagen. Bepaalde chemische stoffen uit plastic flessen kunnen na verloop van tijd in het flessenwater lekken, wat schadelijk is voor je gezondheid. Daarom kun je commercieel gebotteld water dat ver over de houdbaarheidsdatum heen is waarschijnlijk beter vermijden.
Ook zitten er deeltjes in van de huisinsecten zoals bijvoorbeeld spinnen, vliegjes en muggen. Gedurende de nacht neemt het water ook kooldioxide op uit de lucht waardoor de pH-waarde iets daalt en dat nachtelijke slokje net even wat zuurder kan smaken dan overdag.
Als het (lekker) warm is, is het fijn om water mee te nemen voor onderweg, of te bewaren in de koelkast om koud te kunnen drinken. Water uit de kraan kan je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren.
Zo blijft het water langer goed op een koele plek, bijvoorbeeld de koelkast. In de zon bederft het sneller. Ook blijft het langer goed in een roestvrijstalen of glazen fles, vooral eentje waar nog niet eerder uit is gedronken. Daarnaast zorgt afwasmiddel ervoor dat er meer bacteriën in het water komt.
Hoelang kun je jouw Dopper gebruiken? Als je jouw Dopper op de juiste manier verzorgt, kun je hem oneindig lang gebruiken. Maak hem iedere dag schoon om bacteriën geen kans te geven zich te vermenigvuldigen en schimmelvorming te voorkomen.
Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast.Dan blijft het twee tot drie dagen vers. Bewaart u het buiten de koelkast, bijvoorbeeld onderweg of tijdens het sporten? Ververs het dan dagelijks.
Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. Ook door toiletten door te spoelen en douches te laten doorlopen, ververst u het water in de leiding. Maakt u daar gelijk schoon, dan hoeft doorspoelen geen verspilling te zijn. Vergeet ook de buitenkraan en tuinslang niet.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Muffe geur
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten.
Door waterstofperoxide te injecteren kun je het probleem voor eens en altijd uit de wereld helpen. Waterstofperoxide oxideert naast zwavel reducerende bacteriën en waterstofsulfide ook ijzer en mangaan zeer goed. Daarom is het een van de beste manieren om het probleem aan te pakken.
De voordelen op een rij:
In balans houden van uw spieren, gewrichten, hormonen en energie. Uw lichaam ontspant zich beter waardoor u uitgeruster wakker wordt. Verhogen van uw stofwisseling en verwarmen van het vocht zorgen ervoor dat uw lichaam ook 's nachts vet aan het verbranden is.
Bruin water is veilig om te drinken. Maar voor de zekerheid raden we drinken van dit water af voor baby's, kwetsbaren en ouderen.
PWN werd opgericht in 1920. Hoewel we vandaag de dag nog steeds drinkwater leveren en duinen beheren, is er een hoop veranderd in de loop der jaren. Wist u bijvoorbeeld dat Heiloo als eerste gemeente in Noord-Holland op 20 juli 1920 werd aangesloten op het leidingnet?