Planten bewegen niet alleen door de wind, dat kunnen sommige planten ook zelf! En het is natuurlijk magisch om zo'n plant in huis te hebben. Een Calathea bijvoorbeeld, hoor je ook zacht ruisen als hij beweegt.
Waarom bewegen planten? Bewegen kost planten veel energie. Ze zullen dus alleen bewegen als ze er meer energie uit kunnen halen. Planten halen hun energie direct uit zonlicht, dus beweging is er meestal op gericht om zo veel mogelijk licht op te vangen.
Elke plantencel bevat, net als in ons oog, receptoren om licht te kunnen waarnemen. Hierdoor weten ze of er andere planten bij hen in de buurt zijn. Een reactie op deze waarneming is bijvoorbeeld dat planten boven elkaar uit proberen te groeien om eerder te gaan bloeien dan de ander.
Mogelijk hoor je in de avond en ochtend geritsel vanaf de plant. Dit komt doordat de bladeren zich sluiten in de avond, om vervolgens in de ochtend weer open te gaan. De algemene reden dat een plant zich overdag beweegt is om meer zonlicht op te vangen.
Een plant die te weinig water krijgt, zal zijn bladeren opkrullen om zo minder water te laten verdampen. Steek een vinger in de potgrond en voel: is de grond droog? Dan is het tijd voor wat extra H20. Nog tekenen van te weinig water zijn bladeren die erg gaan hangen of geel worden.
Het belangrijkste eerst: je kunt deze kamerplant beter twee of drie keer per week een kleine hoeveelheid water toedienen dan één keer per week teveel. Het is best een moeilijke plant als we kijken naar water.
Planten kunnen beter zien dan de mens: planten zien een breder kleurenspectrum. Wij zien de wereld van blauw tot rood, terwijl planten zien van UV-B tot verrood. De kleur van het licht bepaalt de reactie van een plant. Bladeren absorberen met hun pigment rood en blauw licht en weerkaatsen zogenoemd verrood licht.
Planten hebben geen gevoel en óók geen bewustzijn, dat zegt een groep internationale wetenschappers. Volgens hen moeten we af van het idee dat planten pijn kunnen voelen als ze bijvoorbeeld worden geoogst of platgetrapt. Planten hebben geen hersenen of de nodige zenuwcellen en kunnen daarom niets 'voelen'.
Wat ziet een plant? Welke licht zien planten? Het menselijk oog is het gevoeligst voor geel-oranje licht (550-600 nm), maar planten nemen licht anders waar. Planten gebruiken het zichtbare licht tussen 400-700 nm voor de fotosynthese.
Hoewel planten geen zenuwstelsel hebben, kunnen ze snel reageren. Ze hebben speciale structuren waarmee ze prikkels opvangen, de receptoren. Bij aanraking ontstaat er een elektrisch signaal dat zich over het blad verspreidt en via de bladbasis alle andere blaadjes op dat steeltje bereikt.
De Calathea kamerplant is een plant met unieke eigenschappen, maar is helaas niet de makkelijkste om te verzorgen. De plant wordt ook wel 'Living Plant' genoemd, omdat hij 's nachts zijn bladeren sluit om deze de volgende dag weer te openen.
Door goede waarneming van de buitenwereld en te reageren op diverse prikkels, vergroten zij hun overlevingskansen. En hoewel planten geen gespecialiseerd zenuwweefsel hebben, wordt er heel wat waargenomen in de gemiddelde paardenbloem, brandnetel en grasspriet.
Deze soort is inheems in grote delen van Zuidoost-Azië en heeft zelfs een thuis gevonden op de Society Islands, een paar eenzame eilanden in de Stille Zuidzee, waartoe ook Tahiti behoort. De dansende plant bloeit met delicate paarse bloemen. Elk hoofdblad is uitgerust met een soort scharnier waarom het blad roteert.
Het kruidje-roer-mij-niet maakt gebruik van signaalstoffen. Als er een blad wordt aangeraakt, maar bepaalde cellen in dat blad direct signaalstoffen aan. Deze stoffen geven het teken (een signaal) dat de andere blaadjes op dat steeltje zich zich moeten dichtklappen en dat het steeltje iets moet zakken.
Planten zijn anders dan dieren. Ze hebben geen hersenen, geen zenuwen en geen centraal zenuwstelsel. Ze kunnen geen pijn voelen of bewust op een externe prikkel reageren. Planten kunnen reageren op trillingen, zonlicht of chemische stimuli, maar dit zijn autonome reacties, geen bewuste.
Bomen zijn volledig verbonden met hun omgeving. Hun wortels zijn hersenen, zenuwen, benen en monden tegelijk.
De plant kan dus zowel abiotische stress van bovengronds en ondergronds ervaren. Bovengronds kan een plant door te veel instraling, hitte of droogte abiotische stress hebben. Een ondergrondse factor die hetzelfde effect kan hebben op de plant is een te hoog zoutgehalte, maar ook verpotten van de plant.
Planten en dieren zijn twee uitingsvormen van hetzelfde 'leven' en ze houden elkaar in stand. Tot op zeer grote hoogte kunnen ze niet meer zonder elkaar. Maar er is één groot verschil: zonder dieren kunnen er wel plantenvormen bestaan, maar een dierenleven zonder planten is onbestaanbaar.
Spint is een infectie van mijten op de plant. Het zijn zeer kleine mijten ter grote van een speldenkop, waardoor ze lastig te zien zijn. Ze tasten de plant aan door de voedingsstoffen te onttrekken aan de kamerplant, zodoende krijgt de plant zelf minder voeding. Spint is een infectie van mijten op de plant.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
De Calathea houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus sproei haar af en toe. Vooral in de winter is dit belangrijk om te doen. Wanneer de verwarming aan staat, wordt de lucht droog en daar houden de meeste kamerplanten niet van.
Wij krijgen in ons tuincentrum vaak de vraag of de Calathea giftig is voor katten, vogels of konijnen. Bij de Calathea hoeft u zich geen zorgen te maken, want deze prachtige kamerplant is niet giftig en kunt u dus met alle liefde in huis halen.
Wanneer de plant slap gaat hangen, is dit een duidelijk signaal dat de Calathea te weinig water heeft gekregen. Na het water geven zal de plant weer overeind komen, mits de plant niet te lang droog heeft gestaan. Ook krullend blad is vaak een teken dat de plant dorst heeft.