De maaltijden in Spanje zijn vaak erg uitgebreid, met voorgerecht (primero of entrantes), hoofdgerecht (segundo of plato principal) en een nagerecht (postre). Voorgerecht houdt vaak een salade of soep in, terwijl je als hoofdgerecht vis of vlees bestelt, en als toetje iets zoets of fruit.
Volgens de eetgewoonten in Spanje is het pas tussen 14:00 en 15:00 uur tijd voor de lunch, la comida. Dit is de belangrijkste en grootste maaltijd van de dag die vaak uit meerdere gangen bestaat. Spanjaarden nemen er ruim de tijd voor om met familie en vrienden van het eten te genieten.
Houd rekening met de volgende zaken. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Het eten en de siësta
Het avondeten vindt dan plaats vanaf ongeveer 21.00 uur en kan zeer uitgebreid zijn. In het algemeen is samen eten erg belangrijk in Spanje. Respecteer dus ook als bezoeker de siësta - of doe gewoon mee en las een ontspannende pauze in.
Het aantal uren wat een Spanjaard slaapt is dan ook vaak minder dan in andere landen. Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen.
Paella. Ongetwijfeld het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken. Ondanks dat er per regio kleine verschillen zijn qua ingrediënten, is de basis altijd dezelfde: rijst. Paella komt oorspronkelijk uit de streek van Valencia, maar wordt overal in Spanje gemaakt.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Ander typisch Spaanse producten zijn chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham) de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho en calamares a la romana (gefrituurde inktvis). Wist je trouwens dat tapas in sommige delen van het land gratis zijn?
Als het gaat om het eten van tapas, zijn er enkele ongeschreven regels. Eet je tapas altijd met een vork of een tandenstoker. Het is onbeleefd om met je handen te eten, tenzij je tapas als broodjes bestelt. Neem kleine hapjes en kauw rustig, zodat je geniet van de smaak van elke tapa.
Ontbijt (desayuno)
Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie.
De laatste maaltijd van de dag wordt genuttigd rond 21.00 uur of later. Het is meestal lichter dan 'la comida' (de lunch). Er zijn verschillende soorten diners, maar de meest populaire is het delen van enkele kleine tapas.
Spanjaarden delen hun dag op een heel andere manier in: ze lunchen laat, eten laat en gaan laat naar bed. Kinderen eten rond een uur of acht à half negen 's avonds en voor een Spanjaard is dat heel vroeg. Er zit tussen het tijdstip dat de kinderen en de ouders naar bed gaan dan ook weinig verschil.
De officiële taal in Spanje is Spaans. Voor het Spaans worden in Spanje zelf twee woorden gebruikt: 'Español' (Spaans) of 'Castellano' (Castiliaans, uit Castilië). Beide termen worden in Spanje door elkaar gebruikt, afhankelijk van de regio waar je je bevindt.
Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd. Tapeo of tapas eten is een dagelijks terugkerend Spaans ritueel dat plaatsvindt voor het middag- of avondeten.
Spaanse werktijden
Een gemiddelde werkdag begint om 9 uur in de ochtend en eindigt om 19 uur 's avonds. De Spanjaarden hebben dan wel een pauze van 2 tot 3 uur, die gebruikt wordt om te lunchen en een dutje te doen (vooral gebruikelijk in de warmere delen van Spanje).
In de zomermaanden blijven in Spanje veel winkels dicht tijdens de siësta (doorgaans tussen 14 en 17 uur). Grotere supermarkten en horeca-gelegenheden blijven vaak wel open gedurende de heetste uren van de dag.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.