Folliculitis keloïdalis bestaat uit rode, kleine bultjes op 'behaarde gebieden', vooral op het achterhoofd en in de nek. Deze bultjes irriteren of jeuken. Soms ontstaan er puskopjes rond de haarzakjes. Door te krabben aan de jeukende plekjes kan de huid beschadigen.
Bij een allergische reactie gaat de jeukende hoofdhuid vaak gepaard met bultjes, rode vlekken en soms vochtblaasjes op de hoofdhuid en bij uitbreiding op het gezicht. Vaak zijn het de parfums in haarproducten die de allergische reacties veroorzaken.
Seborroïsch eczeem leidt vaak tot vlokkige, gelige schilfers op de hoofdhuid. Jeuk is één van de veel voorkomende symptomen van seborroïsch eczeem. Seborroïsch eczeem (ook bekend als seborroïsche dermatitis) is de medische aandoening die in veel gevallen de onderliggende oorzaak van roos is.
Een jeukende hoofdhuid kan komen door een ontregelde vochtbalans in de hoofdhuid. Dit kan ontstaan wanneer je ouder wordt of hormonale veranderingen ervaart, omdat je hoofdhuid dan minder natuurlijke oliën produceert. Daarnaast kan ook stress voor jeuk op het hoofd zorgen, omdat stress ontstekingen veroorzaakt.
Hoe ziet roos eruit ? We zien fijne witte schilfering op het behaarde hoofd. In de meeste gevallen gaat roos gepaard met jeuk. Soms gaat roos gepaard met de huidaandoening seborrhoïsch eczeem.
Bij hoofdschimmel heeft u een schimmel op uw hoofd, op het deel waar haar groeit. Dat kan dus zijn boven op uw hoofd, maar ook op de kin of hals bij mannen.
Hoofdschimmels, ook tinea capitis genoemd, zijn schimmelinfecties die voorkomen op de hoofdhuid en de haren. Er zijn verschillende soorten schimmels die de boosdoener kunnen zijn. De schimmelinfectie kan, naast op de hoofdhuid, ook de wenkbrauwen en wimpers aantasten.
Soms wordt dit veroorzaakt door zweten en/of warmte of door het niet goed uitspoelen van bijvoorbeeld shampoo, maar vaak liggen er andere oorzaken aan ten grondslag. Jeuk op het hoofd is meestal erg irritant, krabben is vaak best gênant en het is dan ook belangrijk de oorzaak op te sporen en te behandelen.
Vette roos of seborrheïsche dermatitisch is het geval wanneer olieachtige en gele vlokken of schilfers zich op uw hoofdhuid vormen en aan uw haar en hoofd blijven kleven. Droge roos is het geval wanneer droge, witte vlokken of schilfers op uw hoofdhuid vormen en van uw hoofd en haar vallen.
Het is folliculitis, een infectie in de kleine haarfollikels op het gezicht of lichaam. Dit leidt tot papels, kleine, verhoogde, harde bultjes die op pukkeltjes lijken. Het is lastig om deze gist bultjes op bijvoorbeeld het voorhoofd te identificeren en daarom te behandelen op de juiste manier.
Veelvoorkomende oorzaken van puistjes rond je haarlijn
Verrassing: de haarverzorgingsproducten die je gebruikt kunnen een oorzaak zijn van puistjes op je rug, nek, borst en haarlijn. Stylingproducten - vooral pommade en wax - zijn de grootste boosdoeners, maar shampoos en conditioners kunnen ook bijdragen.
Huiduitslag door stress
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen.
Gistpuistjes zijn veel kleine bultjes, ongeveer zo groot als een speldenknop en rood van kleur. De puistjes komen vooral voor op het voorhoofd, kaaklijn, rug of borst. Gistpuistjes zijn soms lastig van acne te onderscheiden. Ze lijken op het eerste oog erg op elkaar en kunnen op dezelfde plekken voorkomen.
Puistjes ontstaan door overmatige talgproductie in combinatie met bacteriën. Elk haartje in je huid heeft een talgklier die talg produceert. De talg beschermt jouw huid en zorgt dat de huid zacht en soepel blijft. Maar wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan de opening naar je huid (je porie) verstopt raken.
Voor het best mogelijke haar en hoofdhuid, moet je voedingsmiddelen voor gezond haar en hoofdhuid in je eetpatroon opnemen. Denk aan magere eiwitten, gezonde vetten en veel fruit en groenten. Als je last hebt van een droge hoofdhuid, wil je misschien je dieet aanvullen met Omega-3's en visolie.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Hoe herken je hoofdluis? Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en heel erg klein dus daarom soms moeilijk te zien. Luizen komen uit eitjes, deze eitjes noemen we neten. Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos.
Door het krabben kunnen de haarwortels verzwakken waardoor het haar op den duur kan uitvallen en haaruitval ontstaat. Ook ontstaan door het krabben schilfers op de hoofdhuid. Naast het vele krabben, kan ook stress (dat in relatie staat met roos) zorgen voor overmatig haaruitval.
Huidschimmel kan meestal geen kwaad. De plekken kunnen jeuken. Huidschimmel is besmettelijk. U kunt de plekken behandelen met een speciale crème tegen schimmel.
Huidschimmel zijn vaak ronde plekken op het lichaam. De rand is wat verdikt, rood en schilferend. Het centrale deel van de plek geneest weer. De plek wordt langzaam groter en veroorzaakt jeuk of een branderig gevoel.
Er kunnen één of meerdere kale plekken op het behaarde hoofd ontstaan met of zonder grijze schilfering en soms roodheid. De kale plek kan bij een uitgebreidere vorm enkele centimeters groot worden. Tenslotte, er kunnen ook plekken ontstaan met roodheid, zwelling, haarverlies, pijn en puskopjes.
Berg zijn vette schilfers op het hoofd van je baby. Dit is niet erg. Binnen een jaar is het over. Was de haren van je baby elke dag met babyshampoo.
Haarroos, een versnelde celvernieuwing Haarroos is het gevolg van een overmatige afschilfering van de hoofdhuid. Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen. De dode cellen worden daarbij afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfertjes.
Roos of hoofdroos is een niet-besmettelijke huidaandoening waarbij je fijne, droge huidschilfertjes tussen je haar op je hoofd hebt. Roos kan geen kwaad, maar het kan wel cosmetisch storend zijn of jeuken. Bij mensen met roos vernieuwt de hoofdhuid zich sneller dan normaal. De exacte oorzaak hiervan is niet bekend.