Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren wij een lichtkleur van 2700 Kelvin.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Door zo'n lichtkleur raken je ogen overbelast en raken je ogen misschien oververmoeid. En dat wil je niet tijdens het werken of studeren. Je wilt ten slotte geen gezellige sfeer, maar een werksfeer creëren. Kies daarom voor een lichtkleur van 4000 tot 5000 Kelvin.
De lichtkleur koel wit (4000K) is ideaal bij het uitvoeren van beauty werkzaamheden. Verlichting met warm wit licht (3000K) of extra warm licht (2000-2700K) is ideaal voor ruimtes waar meer sfeer gewenst is. LED verlichting voorkomt lichtflikkeringen en afname in de helderheid van de lamp.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Woonkamer. In de woonkamer moet je absoluut lichtpunten voorzien boven de zetel. Ik raad aan om spots in een U-vorm te plaatsen, met de open kant richting het tv-meubel. Zo heb je altijd voldoende licht in het salon.
Spotjes met een waarde van IP21 zijn stofdicht, maar niet waterdicht. Ze worden gebruikt voor binnenshuis en zijn uitermate geschikt voor ruimtes die niet vochtig zijn. Denk aan de woonkamer, keuken, slaapkamer en het toilet. Ook voor kantoorruimtes of restaurants zijn deze spots geschikt.
Wit, beige, crème en alles daaromheen!
Het is natuurlijk heel erg voor de hand liggend, maar neutrale tinten zoals wit, crème en beige zijn de perfecte kleuren voor rust in je huis. Waarschijnlijk heb je ergens in je huis al één van deze tinten.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren wij een lichtkleur van 2700 Kelvin.
rood: stimulerend voor lichaam en geest, helpt bij vermoeidheid en depressie. oranje: stimuleert seksualiteit en optimisme, helpt bij nierproblemen, chronische verkoudheid en ademhalingsproblemen.
Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt.
Blauw: kalmerend
Huishoudens die een slaapkamer hebben met daarin veelvuldig de kleur blauw, beoordeelden hun slaap het best. Waarschijnlijk komt dit doordat blauw een kalmerende werking heeft. De kleur kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en een rustig hartritme: twee ingrediënten voor een goede nachtrust.
Het is vooral blauw-violet licht met golflengtes tussen de 380 en 440 nm die als mogelijk gevaarlijk worden beschouwd. Zo zou het kunnen zijn dat het blauw-violet licht de oorzaak is van photoretinitis: schade aan het netvlies door hoogenergetisch licht.
Met zwarte spots op een wit plafond maak je een echt designstatement. Ze accentueren de hoogte van de ruimte en creëren diepte. Er is trouwens een overvloed aan keuze.
In de woonkamer staat regelmatig de tv aan. Daarom raden we je aan om dimbare LED verlichting toe te passen. Zo kan je precies afstellen hoe veel licht je wilt gebruiken. We raden hierbij in totaal 500 tot 1500 Lumen aan.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Ga voor veel verlichting
Laat zoveel mogelijk daglicht naar binnen schijnen, kies voor lichte kleuren op de muren en plaats meerdere lampen. Denk aan sierlampjes op het dressoir, tot een mooie tafellamp en lamp voor in de hoek. Eén lamp in het midden van de woonkamer zal je maker alleen maar kleiner doen lijken.
Over het algemeen rekent men voor afzonderlijke inbouwspots op een afstand tussen de 80 en 150 cm. Ga zelf aan de slag met het monteren van je inbouwspots en zorg voor goede basisverlichting in huis!
Bovendien zijn spots overal te plaatsen, zodat u op iedere plek de gewenste verlichting krijgt. Denkt u bijvoorbeeld aan spots boven het bad, de douche en uiteraard rondom de wastafel. Alleen waar u rekening mee moet houden, is dat de badkamer een vochtige ruimte is.
Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is. Dit dient echter wel hoger te zijn als je aan de keukentafel werkt.