Daarnaast kan bij een val direct op de knie ook alleen de knieschijf gebroken zijn (patella fractuur). Daarnaast kan het bot rondom een knieprothese ook nog steeds breken na een flinke val, dit heet dan een periprothethische (peri = rondom) botbreuk.
Als de knieprothese loslaat en/of slijt, kunt last krijgen van: pijn rond de knie. instabiel gevoel van de knie. u kunt uw knie minder goed bewegen.
De prothese, die lang goed functioneerde, geeft pijnklachten: Het is mogelijk dat uw prothese loslaat of dat er sprake is van slijtage van het plastic tussenstuk. De prothese wordt stijf en geeft een instabiel gevoel: Mogelijk is het meniscusblok versleten.
De reden waarom de knieprothese loslaat kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn osteolyse, dit is het verdwijnen van botweefsel. Hierbij is de verbinding tussen de prothese of het cement en het bot onderbroken. De reden kan zijn slijtage of beschadiging van de lager.
Op dit moment kan dat bij een knieprothese ongeveer twee keer.
Door de verklevingen kunnen de spieren die daar omheen zitten niet goed bewegen. En als een spier niet goed kan bewegen ondanks dat u wel die beweging uit wil voeren, geeft dat een trekkend gevoel wat dus heel pijnlijk kan zijn.
Met een knieprothese kunt u dagelijkse activiteiten meestal goed doen, zoals wandelen, fietsen en het meeste (huishoudelijk) werk. Maar hurken, op de knieën zitten of zwaar lichamelijk werk lukt meestal niet met een knieprothese.
Als een ontsteking van een (operatie)wond of kunstgewricht (prothese) wordt veroorzaakt door bacteriën of schimmels, hebben we het over een prothese-infectie. Een infectie bij een prothese kan leiden tot allerlei klachten met uiteindelijk loslating van de prothese.
U mag knielen en hurken met uw knieprothese. Niet alle patiënten kunnen dit of ze ervaren dit als onprettig. Sportieve activiteiten of werkzaamheden met een behoorlijke impact op de prothese, kunt u beter vermijden. Dit kan de levensduur van de prothese namelijk in negatieve zin beïnvloeden.
Hoe lang gaat een knieprothese mee? De overlevingsduur van een prothese is bij verstandig gebruik meestal meer dan 15 jaar en wellicht nog langer met de laatste (3e) generatie prothesen. Je zou kunnen zeggen dat ruim 90% van de patiënten na 10 jaar en ongeveer 85% na 15 jaar nog goed functioneert met de knieprothese.
Met een totale knieprothese is het mogelijk alle normale dagdagelijkse activiteiten te doen: onbeperkt wandelen, trappen doen, fietsen, zwemmen, dansen, tuinieren, ... (op de knie zitten is toegestaan zo mogelijk).
Hoe lang moet ik met krukken lopen na mijn knieoperatie? Hoe lang men met krukken moet lopen na de operatie, verschilt per persoon. De meeste mensen bouwen geleidelijk de krukken af, waarna tussen 4 en 6 weken helemaal wordt gestopt. Afhankelijk van het beloop kan het verstandig zijn langer met krukken te lopen.
SJG Weert behoort tot de beste ziekenhuizen en klinieken van Nederland als het gaat om knieprotheses. Dat blijkt uit het jaarlijkse zorgonderzoek van Elsevier Weekblad en SiRM. Het ziekenhuis behaalde de maximale score voor deze orthopedische behandeling. De orthopedisch chirurgen zijn blij met de erkenning.
Bij een operatie aan de knie bestaat de kans dat het kapsel van de knie en het litteken bij het genezen gaan kleven aan elkaar. Er ontstaan dan verklevingen die de knie stijf maken. Door gebrek aan het bewegen van de knie. Dit kan ontstaan na een lange tijd een verband, een spalk of gips om de knie te hebben gehad.
Slapen na operatie knieprothese: slaap de eerste nachten zoveel mogelijk op uw rug. Leg geen kussen onder uw knie. Het is belangrijk dat uw knie zoveel mogelijk gestrekt ligt.
In het kort
Je knie is dik, warm en doet pijn. Het komt vaak voor bij mensen die veel op hun knieën werken. Of bij sporten waarbij je vaak je knie stoot of op je knie valt. Doe een aantal weken geen dingen waarbij druk op je knie komt.
Wees gerust, heel veel mensen hebben last van krakende en/of knakkende knieën. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld hypermobiliteit (teveel bewegelijkheid), verkorte spieren of het patellofemoraal pijnsyndroom (pijn rondom de knieschijf).
koorts, koude rillingen, ziek voelen. plots sterke toename van wondvocht met verandering van kleur/of geur van het wondvocht. roodheid en/of zwelling van de wondomgeving. toenemende pijnklachten in de wond.
Leg liever geen kussen onder uw knie, omdat uw knie dan gebogen ligt. Op geleide van de pijn en de wondgenezing, mag u het buigen van de knie ook gaan oefenen. informatie over uw behandeltraject, waaronder oefeningen. Hierna vindt u een aantal oefeningen die u in de eerste fase van uw revalidatie mag doen.
Soms maakt een knieprothese klikkende en knakkende geluiden. Dit wordt veroorzaakt door het tegen elkaar bewegen van de prothese componenten (metaal tegen polyethyleen) en is vooral aanwezig in de eerste maanden na operatie maar kan ook na 15 jaar nog worden bemerkt.
De kosten van het onderzoek, behandeling en de operatie worden door de zorgverzekeraar vergoed. De meerkosten voor het maken van een eenmalige unieke knieprothese en het op maat gemaakte inbreng instrumentarium zijn vanaf 1 januari 2023 € 7.500,- en voor eigen rekening.
De eerste 3 maanden moet u de kunstknie voorzichtig gebruiken. Het kan 1 jaar duren voordat uw knie helemaal beter is. Ongeveer 1 van de 3 mensen met een kunstknie gaat (weer) sporten na de operatie.
Als u door uw knie zakt, voelt het alsof u niet stevig op uw been staat.Uw knie schuift dan naar voren en uw lichaam zakt even naar beneden. Soms kan het voelen alsof uw knie naar achteren schuift. Dit kan komen doordat uw voorste kruisband is beschadigd of is gescheurd.
Voor het herstel na een nieuwe knie operatie staat 3 tot 12 maanden. Soms duurt het in het begin lang (1-4 maanden) voordat de knie goed belast kan worden zonder dat hij een reactie geeft.