Gelatine blijft een dierlijk product waarbij je best de houdbaarheidsdatum respecteert. Het zou zonde zijn om een recept te maken met oude gelatine die je gerecht misschien doet mislukken omdat het niet voor de juiste binding zorgt.
In gelatine zit proteïne en dat bederft in hetzelfde tempo als proteïnerijk voedsel (zoals vlees). De gelatine verandert van substantie, er ontstaan ribbels op het label en zo kan je 'voelen' dat je vlees klaar is voor de kliko. Veel beter nog is dat vleesje gewoon op tijd opeten natuurlijk .
Gelatinepoeder 220 Bloom van Epos wordt in poedervorm geleverd in een handige kunststof emmer met stevige deksel. In gesloten verpakking is het middel 24 maanden houdbaar (zie THT-datum op de emmer). Bewaar het product altijd droog.
Bepaalde fruitsoorten bevatten namelijk enzymen die de eiwitten van de gelatine doen afbreken. De werking van gelatine wordt in principe tegengehouden en je taart of pudding is gedoemd om te mislukken. Om dit te voorkomen kun je het fruit eerst even koken in water en daarna goed afspoelen.
Antwoord van Jeroen Meus
De blaadjes kan je best weken in koud water, tot ze mals zijn. In de meeste gevallen is dat al na een kwartier gepiept. We kunnen geen reden bedenken waarom de gelatine urenlang dient geweekt te worden. Het kan geen kwaad, maar het is meestal overbodig.
Gelatine kan vervangen worden door het vegetarische agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en is 4 keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op maar verliest ook sneller zijn bindkracht.
Gelatine & collageen voor huid, haren, nagels en gewrichten
Collageen Hydrolysaat en gelatine zijn bekende promoters van de gezondheid van de huid. Zowel Collageen Hydrolysaat en gelatine leveren glycine en proline, twee aminozuren die worden gebruikt bij de productie van collageen.
Wanneer je gelatine klontert is waarschijnlijk de vloeistof waaraan je het toevoegt te koud en dan stijft het te snel op, waardoor het dus klontert.
Stevigheid van botten, kraakbeen, gewrichten, nagels en tanden en elasticiteit van huid, bloedvaten, bindweefsel en organen: het geeft structuur aan ons lichaam. Dit collageen zorgt er dus onder andere voor dat onze huid stevig en elastisch blijft. Vandaar ook dat het in antirimpelcrèmes wordt verwerkt.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Er zijn twee dingen waar gelatine absoluut niet tegen kan: koken en bevriezen. Als je gelatine meekookt ontstaat er een onaangename smaak. Zou je een gelatinegerecht in de diepvries doen, dan lekt er vloeistof uit bij het ontdooien.
Stoffen in bepaalde fruitsoorten als ananas, kiwi en mango breken de bouwstenen van gelatine af, waardoor de gelei niet optimaal zou opstijven.
Voeg 2 theelepels (10 gram) Gelatine poeder toe aan een kopje water, of yoghurt.Daarna direct op drinken. De aanbevolen dagelijkse dosis niet overschrijden. Voor gebruik als geleermiddel: Gelatine poeder is geschikt voor het binden en verstevigen van o.a. crème, mousse, bavaroise, pudding en vruchtengelei.
Gelatine wordt verkregen uit botten en weefsel van dieren, zoals varkens, kalveren, vis of gevogelte. Gelatine levert belangrijke bouwstoffen voor bindweefsel. Het speelt daarom een belangrijke rol in het sterker maken van pezen en gewrichtsbanden [1].
Ingrediënten die niet door moslims mogen worden geconsumeerd zijn varkensgelatine, E120, E940, E920/E921 en ethanol alcohol. Mensen die vegetarisch of veganistisch zijn, eten ook geen gelatine. Gelatine is namelijk een verdikkingsmiddel dat wordt gemaakt van varkens en koeien.
We geven de antwoorden alvast in het kort: Gelatine uit varken is haram. Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet. Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack is halal.
Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze helemaal zacht zijn. Dit duurt een paar minuten. Als de blaadjes zacht zijn, moeten ze goed worden uitgeknepen. De gelatine wordt vervolgens opgelost in een vruchtensap, bouillon of andere vloeistof.
12 blaadjes is voldoende voor 1 liter vloeistof. Bij warme bereiding: het nodige aantal gelatineblaadjes één voor één in koud water leggen en ongeveer 5 min. laten weken.
Gelatineblaadjes en gelatinepoeder moet je altijd verwarmen voor gebruik. Gelatine kan niet verwerkt worden in een koude vloeistof als yoghurt. Het alternatief voor verwerken in een koude vloeistof is een instant gelatine. Een voorbeeld daarvan is Instagel van Sosa.