Scheutje azijn Deze is er eentje uit grootmoeders trukendoos. Voeg een scheutje natuurazijn toe aan je wolwas. Die harde en prikkelende pluisjes worden namelijk een stuk zachter door azijn. Extra tip: gooi je wollen trui binnenstebuiten in de was om wrijving tijdens het wassen te verminderen.
Diepvries: het klinkt misschien een beetje gek maar leg je wollen kleding eens een nachtje in de vriezer nadat je de kleding goed nat hebt gemaakt. Door de kou trekken de vezels samen. Hierdoor zullen ze minder tot niet meer prikken.
Voeg een scheutje azijn toe
Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen. Zo vermijd je dat er door de wrijving nog extra pluisjes bijkomen.
Het wolwasprogramma warmt zich langzaam op naar 30º (of de door jouw gekozen temperatuur), hierdoor kan de wol aan de temperatuur wennen.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Ook tijdens het wassen ontstaan er extra pillen. Tip: pillen tegengaan tijdens het wassen? Voorkom dat je kleding wast met scherpe voorwerpen zoals een trui met rits of een gesp. Doe die kleding in een waszak of was het apart, waardoor je minder last hebt van pilling op je andere kleding.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Wol biedt isolatie en blijft ademend als je begint te zweten, en is moeilijk te overtreffen door andere natuurlijke stoffen. Wol heeft echter ook een aantal nadelen. Ten eerste voelt wol zwaar aan als het nat wordt, waardoor het minder geschikt is voor buitenactiviteiten. Fleece houdt daarentegen minder water vast.
Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend. De productie van een fleecetrui of fleecedeken is alleen niet zo milieuvriendelijk. Zijde kan eveneens helpen om het warm te krijgen.
Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten. Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche.De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd.
Mix wat koud !) water met een paar eetlepels witte azijn in een teil. Haal de trui binnenstebuiten en dompel hem volledig onder in het badje totdat de trui doorweekt is, laat hem 15 minuten zo liggen. Spoel nog een keer na als de azijnlucht je te gortig is en knijp daarna voorzichtig het water eruit.
De belangrijkste eigenschap van merino wol is dat het niet kriebelt. De wol van het merino schaap heeft een speciale en fijne structuur met afgeronde toppen, waardoor de vezels zachter zijn dan die van een gewoon schaap.
Het wassen van wol met azijn zou de wol zachter maken en gebruikt kunnen worden als een soort wasverzachter. Dat is voor onze truien uiteraard niet nodig. Onze tip voor het zacht maken van wol na het wassen, is het strijken met stoom.
Yakwol heeft het karakter van cashmerewol, zacht, licht en luxueus. De wol prikt niet en is warmer dan merinowol. Yakwol is antistatisch en het ademt. Bovendien is het antibacterieel, waardoor er minder lichaamsgeur ontstaat.
– De natuurlijke dierlijke vezels zoals wol en zijde (beiden van oorsprong ) en de natuurlijke plantaardige vezels zoals katoen en linnen (cellulose) veroorzaken maar zelden contactallergische reacties. Wel geven wol en zijde vaak aanleiding tot irritatiereacties bij mensen met een droge en/of atopische huid.
Hoe ziet allergisch contacteczeem tengevolge van lanolin eruit? Allergisch contacteczeem door lanolin (wolalcoholen) ziet er meestal uit als jeukende, rode uitslag; soms zijn er ook bobbeltjes, blaasjes en schilfering en kan het eczeem nattend worden.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.
De schapen zijn bestand tegen temperaturen van -20OC tot + 35OC door deze uitstekende temperatuurregulatie. De wol is fijner en zachter dan gewone wol. Met de moderne technologieën van spinnen en vezelbehandeling geeft kleding met merino veel voordelen t.o.v. synthetische materialen of katoen.
Kasjmier, Alpaca-, Angora-, Jak- en Kamelenwol
Hoe dunner de vezel, hoe minder hij kriebelt. De meeste mensen krijgen last van jeuk als de wol dikker is dan 28 micrometer, ook wel het jeukpunt genoemd. Er bestaan dus wolsoorten die helemaal niet kriebelen.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.
De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is.
WOL IS GEZOND…
Samen met het enorme ventilatie-vermogen garandeert dit een uiterst gezond en hygiënisch slaapklimaat. Bovendien bevat correct verwerktewol 'n flinke dosis lanoline (wolvet), wat heilzaam werkt bij gevoelige en pijnlijke spieren en botten.
De duurste wol is vicuñawol, een kameelsoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Vicuñawol wordt beschouwd als de fijnste en zachtste vezel op de markt, waardoor het een van de meest luxueuze en dure materialen voor kleding en accessoires is.
Het houdt warmte vast in koudere omgevingen en zorgt voor verkoeling in warmere klimaten. Dit helpt om oververhitting of te veel afkoelen te voorkomen, waardoor je baby comfortabel en veilig kan slapen. Daarnaast heeft wol een uniek vermogen om vocht te reguleren.
Merinowol: zachte vezels jeuken niet
Deze speciale soort wol komt van het Merino schaap. Dit schapenras produceert de fijnste en zachtste wol van alle schapen. Gewone, natuurlijke wol isoleert fantastisch, maar deze kan ook jeuken en niet comfortabel op de huid voelen.