Sera Siporax is een filtermateriaal dat niet meer weg te denken is uit onze vijver en aquariumwereld. Met dit filtermateriaal zorgt u ervoor dat microebn zich optimaal kunnen nestelen in uw filter.
Wij adviseren Siporax mini voor aquaria tot 100 liter. Voor grotere aquaria wordt Sera Siporax medium aanbevolen. Inhoud: 130 gram, voldoende voor filtering van 100 liter aquariumwater of 270 gram, voldoende voor filtering van 200 liter aquariumwater. Inclusief filterzakje.
Well-known member
Filtermateriaal is siporax. Ongeveer 3 jaar oud. Het materiaal wordt om de 2-3 maanden even vluchtig gespoeld.
Hoeveel Siporax heb ik nodig? Een enkele liter sera siporax pond is voldoende om 1.000 liter vijverwater met 20 vijvervissen met een lengte van 10 cm of een vergelijkbare bezetting (komt overeen met ca. 1,5 kg vis die als kwaliteitsvoeder max. 40 g per dag krijgt) duurzaam van organische belastingen te reinigen.
Een goede filtering is daarom noodzakelijk om deze vervuiling uit het water te halen. Een filter houdt bovendien het water voortdurend in beweging. Dit komt de uitwisseling van verse zuurstof en de door de vissen uitgeademde CO2 ten goede. Zonder filtering is het zeer moeilijk om de waterkwaliteit optimaal te houden.
Hoe kleiner het filter, hoe vaker je hem schoon moet maken. Gemiddeld genomen wordt een filter maandelijks schoongemaakt. In sommige aquaria komen zoveel afvalstoffen vrij dat de sponzen iedere week verstopt zitten, in dat geval zul je iedere week even aan de slag moeten.
Een biofilter verwijdert met micro-organismen (meestal bacteriën) ammoniak, geur en fijnstof uit de uitgaande stallucht. Biofilters worden ook wel biowand of biobed genoemd.
Een bioloog werkt met een overloop welke met een doorvoer in de zijkant of bodem van je aquarium het oppervlakte water in het bioloog laat stromen.Een opvoerpomp pompt het water weer je aquarium in. Daarbij is het ook makkelijk om apparatuur in te verwerken zoals Co2 installaties, UV lampen en verwarmingselementen.
Het verspreidingsgebied van een soort kan meerdere biotopen omvatten. Een biotoop is de omgeving, gevormd door het complexe samenspel van biotische en abiotische factoren voor een specifieke levensgemeenschap en typisch voor een bepaalde regio. Biotoop en levensgemeenschap zijn deel van het natuurlijk ecosysteem.
Door de inwendige honingraatstructuur van zeoliet, absorbeert ZeoPond® o.a. ammonium, ammoniak, nitriet, nitraat, fosfaat, schadelijke stoffen en geuren. Door de absorptie van de voedingstoffen voor algen (nitraat en fosfaat) voorkomt ZeoPond® hiermee algengroei.
Een sump bestaat meestal in 2 of meerdere vakken. 2 volstaan meestal.In het eerste vak komt het water van de overloop in en hier staat ook de afschuimer.In dit vak zal het water steeds op dezelfde hoogte staan.In het tweede vak staat de opvoerpomp (in dit vak daalt de waterspiegel doordat er water verdampt).
HOUDBAARHEID FILTERS
Afhankelijk van het type filter is de houdbaarheid gemiddeld 3 tot 6 jaar na productiedatum. Een deeltjesfilter kan in principe onbeperkt houdbaar zijn, indien goed verpakt en opgeslagen.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen zoals draadalgen en zweefalgen.
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.
Regelmatig water verversen, in combinatie met de juiste filtratie en onderhoud, zal helpen om je aquariumwater helder en vrij van witte waas te houden.
Een aquarium van 60 liter kan ongeveer 300 kWh per jaar verbruiken (80 euro). Maar een flink tropisch aquarium met pomp kan wel 1.000 kWh per jaar verbruiken (250 euro).
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak. Er zijn echter situaties waarin het zuurstofgehalte voor de vissen moet worden verhoogd.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
Het is tevens mogelijk om filters in de vaatwasser te doen. Vergeet niet om de filter na 2 weken te vervangen. Ben je al op de hoogte van een zandfiltersysteem? Dit systeem is ideaal als je tijd en geld wilt besparen.
De meest voorkomende zwembadfilters zijn zandfilters en cartridge filters. Deze moeten op verschillende manieren schoongemaakt worden. Het is verstandig om iedere maand de filters te reinigen, welke zwembadfilter u ook heeft.
Deksel helpt de verdamping van aquariumwater en verhoogde luchtvochtigheid in de kamer te verminderen. Dit draagt speciaal bij aan aquaria met een groot wateroppervlak.