Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif, dat afgeleid is van Nebbia en mist betekent. Dit kan verwijzen naar de typerende ochtendmist in de heuvels van de Langhe, maar ook naar witte laag die verschijnt bij rijpe druiven.
Barolo uit de Italiaanse regio Piemonte is wereldberoemd en wordt ook wel de koning der wijnen genoemd. Het is geen druif, maar een wereldberoemde appellatie die in 1980 werd gepromoveerd tot DOCG.
De Barolo wijn is de beroemde rode wijn uit de regio Langhe in Piëmonte. Het wijngebied Piëmonte is aan 3 zijden omgeven door de Alpen en Piëmonte betekent dan ook letterlijk 'aan de voet van het gebergte'.
Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur. Er wordt soms al Barolo aangeboden van een tientje, maar koop die niet.
Wat is nou het verschil tussen nebbiolo en Barolo is de vraag die wij regelmatig krijgen. Eigenlijk is het antwoord hierop vrij gemakkelijk Barolo is een dorp in Piëmont en nebbiolo is de belangrijkste druif uit Piëmonte. Barolo wijnen zijn altijd gemaakt van de nebbiolo-druif.
Bij een top wijnjaar, denk aan 2010 of 2016, krijg je een Barolo die super goed in balans is, met diepe smaken van rood fruit, stevige tannines, en die typische aroma's van rozen en aardse tonen. Maar in een minder goed jaar kan de wijn wat strakker en minder complex zijn.
Er zijn slechts enkele druivensoorten toegestaan om het te schoppen tot Amarone wijn: de Corvina, Rondinella en Molinara zijn hier de meest bekende van. Hiervan is de Corvina druif het meest gebruikt, zo'n 70% van de gebruikte druiven is deze Corvina. Tegenwoordig is ook de Osoleta druif toegestaan.
Het is raadzaam om Barolo ten minste 5 jaar na de oogst te bewaren voordat u hem opent . Een fijne Barolo zal tientallen jaren blijven verbeteren. Als u zich afvraagt wanneer de beste jaargangen voor Barolo zijn, worden 2010, 2013, 2015 en 2016 als de beste jaren beschouwd.
De druiven moeten uit een wijngaard komen binnen het aangegeven gebied. De wijn moet gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven. Barolo moet een minimaal alcoholpercentage van 13% hebben. Na vinificatie moet de wijn minimaal twee jaar hebben gerijpt op houten vaten en mag pas na het derde jaar op de markt worden gebracht.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.
Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren. Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.
De DOCG bestaat uit 11 dorpen: Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba, Cherasco, Diano d'Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d'Alba, Novello, Roddi en Verduno .
Zonder voedsel: Barolo wordt over het algemeen niet aanbevolen om puur te drinken , vooral niet als de wijn jong is, omdat de tannines en de zuurgraad dan overweldigend kunnen zijn.
De gebruikte druif bij zowel de Rosso- als de Brunello di Montalcino is de Sangiovese Grosso of Brunellodruif, een kloon van de in Italië veel gebruikte Sangiovesedruif. Bekende producenten van Brunello di Montalcino zijn onder meer Biondi Santi, Fuligni, Case Basse, Valdicava, Salvioni en Brunelli.
Chianti komt uit Toscane en wordt gemaakt van de Sangiovese druif. Barolo komt uit Piemonte en wordt gemaakt van de Nebbiolo druif.
Over het algemeen is dit geen vintage die tientallen jaren keldering nodig heeft om zijn hoogtepunt te bereiken; maar voor de beste wijnen (waarvan er veel zijn) wordt geduld beloond. Of u uw '18's nu drinkt of in de komende jaren, het is onmogelijk om niet verleid te worden door deze charmante, geparfumeerde wijnen.
Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp of een van de omliggende dorpen in Piëmont, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".
Een volle Barolo of Claret is niet geschikt voor een koeler met ijsblokjes , maar lichtere varianten zoals Pinot Noir en Gamay (de druif waarvan Beaujolais wordt gemaakt) zijn klassieke druiven om gekoeld te serveren.
Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op. Gaat het om een versterkte wijn zoals port? Dan kun je de wijn vaak wel tot een maand bewaren.
Moet oude rode wijn ademen? Sommige Bourgogneliefhebbers beweren dat oude rode Bourgogne te kwetsbaar is om te ademen en zelfs niet gedecanteerd mag worden. Ervaren Nebbiolo-drinkers zijn het tegenovergestelde van mening en raden aan om minstens een uur of twee in de decanteerkaraf te laten staan voor topkwaliteit, goed bewaarde, 30+ jaar oude Barolo's en Barbaresco's.
Maar waarom is dat nou toch zo duur ? De Amarone wijnen zijn zeer bijzonder, maar helaas niet de goedkoopste. Om een fles Amarone te maken heb je minstens tweemaal zoveel druiven nodig als voor een gewone fles rode wijn.Daarnaast moet de hele oogst in grote schuren maandenlang te drogen gelegd worden.
Kenmerken van Primitivo
Elegant, soepel, intens, vol fruitig, rijp, lage aciditeit en een subtiel restzoetje. Smaak: Wat kenmerkend is van de Primitivo zijn de smaken kersen, pruimen, kruidige specerijen en chocolade.
Wat is het verschil tussen Amarone en Ripasso
Waar Amarone zijn smaak krijgt door de manier van drogen. Ripasso wordt echter niet gedroogd zoals een Amarone maar krijgt zijn kenmerkende smaak door een tweede fermentatieproces. Hierbij wordt Valpolicella-wijn toegevoegd aan de uitgeperste druivenschillen van Amarone.