Bij COPD is het belangrijk om ruim voldoende eiwit te gebruiken, als bouwstof voor uw spieren. Dit geldt ook bij overgewicht. Eiwitten komen vooral voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Gebruik daarom royale hoeveelheden vlees, vis of kip bij de warme maaltijd en vleeswaren op de boterham.
Luchtvervuiling, smog en het weer kunnen je klachten bij COPD verergeren. Misschien moet je daardoor meer medicijnen gebruiken of ben je meer vermoeid. Dat is vervelend.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
De volgende zaken kunnen de kans op COPD vergroten: roken, gerookt hebben of vaak rook van anderen inademen. astma, longontsteking of andere longziekten hebben. de erfelijke ziekte Alfa 1 antitrypsine deficiëntie: als je deze ziekte hebt, maak je het eiwit alfa 1 dat de longen beschermt niet aan.
Een onderzoek van dr. Raphaelle Varraso van Harvard School of Public Health toont aan dat een 'mediterraans' eetpatroon met veel groenten, fruit, volkoren granen en vis je longfunctie aanzienlijk verbetert. Bovendien heb je met zo'n eetpatroon vijftig procent minder kans op longziektes.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Een lekkere thee zetten van verse tijm of gember is altijd een goed idee. Ook voor je longen. Tijm is een natuurlijk medicijn tegen hoesten, benauwdheid en keelpijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tijm beter helpt tegen de behandeling van bronchitis dan een placebo.
Stoppen met roken
De beste behandeling bij COPD is het voorkómen van klachten. COPD is niet te genezen, maar het helpt wel uit de buurt te blijven van prikkelende stoffen zoals sigarettenrook, parfum of bak- en braadluchtjes. Wanneer u zelf rookt, is het van belang om zo snel mogelijk te stoppen.
Dat kan.Het verloop en de levensverwachting bij COPD is niet helemaal te voorspellen. Sommige mensen hebben een lichte vorm die niet snel verergerd en kunnen dus oud worden met deze ziekte. Er zijn ook mensen die jarenlang doorleven met een ernstige vorm.
Over het algemeen voelen mensen met een longziekte zich prettiger in een warm en droog klimaat met zo min mogelijk luchtvervuiling. Vakantie houden in de bergen is dan ook vaak een goed idee, want de lucht is daar meestal schoner. Vanaf zo'n 1000 tot 1500 meter is er minder fijnstof en zijn er geen (huisstof)mijten.
Vermijd voedingsmiddelen die slijmvormend kunnen werken: zoete melkproducten als melk, chocolademelk, allerlei soorten vla en pappen, chocolade; • vervang zoete melkproducten door zure melkproducten; zij veroorzaken minder slijmvorming.
COPD is een chronische ziekte, dat wil zeggen dat u er niet van kunt genezen. COPD staat voor 'chronic obstructive pulmonary disease'. Bij COPD hebt u last van vernauwing van de luchtwegen als gevolg van ontsteking en kunnen de longen ook beschadigd zijn.
Laatste fase van COPD
Bij COPD worden de klachten in de loop van de jaren steeds erger. In de laatste fase van COPD worden de klachten snel erger. We noemen dit de palliatieve fase. De arts probeert dan vooral de ziekte draaglijk voor je te maken (volgens de richtlijn palliatieve zorg).
Snellere ontwikkeling. Een tekort aan vitamine D is niet alleen een gevolg van COPD, maar het kan de ziekte ook in de hand werken, zo blijkt uit het onderzoek van professor Janssens. “We stellen vast dat een tekort de luchtwegontsteking versterkt, waardoor COPD zich sneller kan ontwikkelen.”
De levensverwachting van mensen met COPD is korter dan die van gezonde mensen. Voor iemand die rookt is de levensverwachting in GOLD fase 1, 0 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 2 is de levensverwachting 2 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 3 en 4 is de levensverachting 5 tot 8 jaar korter.
Mensen met vergevorderde COPD ervaren vaak een hoge ziektelast.Ze hebben pijn en zijn vooral ook kortademig, met angst om te stikken als gevolg. Een goede begeleiding is cruciaal, vertelt longarts Kris Mooren.
De levensverwachting van mannen met COPD is gemiddeld 8 jaren korter dan die van mannen zonder COPD (waarvan 3 gezonde levensjaren)4. Vrouwen met COPD leven gemiddeld 10,5 jaren korter dan vrouwen zonder COPD (waarvan 4 gezon- de levensjaren).
COPD is (helaas) nog niet te genezen. De bestaande schade aan uw longen en luchtwegen kan niet ongedaan gemaakt worden.
Acetylcysteïne (oraal,inhalatie) wordt ontraden bij COPD; het is onzeker of acetylcysteïne een voordeel heeft boven placebo voor patiënten met COPD 1. Onderhoudsbehandeling met antibiotica wordt in het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke resistentieontwikkeling en ernstige bijwerkingen 2.
De klachten zijn niet altijd even erg: de meeste mensen hebben goede en slechte dagen. Daarnaast hebben veel mensen met COPD 's nachts en 's ochtends meer last dan de rest van de dag.
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat extra vitamine D, met name in de winter, kan zorgen voor minder longaanvallen als je astma of COPD hebt en een vitamine D tekort. Veel mensen hebben namelijk te weining vitamine D in de winter omdat de zon dan nauwelijks schijnt.
Yoghurt is rijk aan calcium, kalium, fosfor en selenium. Volgens onderzoek kunnen deze voedingsstoffen de longfunctie helpen verbeteren en beschermen tegen het risico op COPD (36).