Traditioneel draagt de bruid haar verlovingsring aan de linkerhand. Meestal worden de verlovingsring en trouwring bij elkaar gedragen aan de linkerhand, maar heel wat bruidjes doorbreken de traditie. Je kunt de ringen ook gerust splitsen en je verlovingsring rechts dragen en je trouwring links, of omgekeerd.
In Nederland dragen de Katholieken de trouwring links, en de Protestanten juist rechts. Dit geldt overigens niet voor alle landen, dit kan per land verschillen. Overigens komt de traditie vanuit de Oude Egyptenaren, zij droegen de trouwring aan de linkerhand.
De ringvinger van de linkerhand symboliseert het directe pad naar het hart van de geliefde partner. Daarom wordt vaak de verlovingsring aan de linkerhand gedragen. Na de bruiloft kan de verlovingsring verhuizen van de linkerhand naar de ringvinger van de rechterhand en wordt deze dan samen met de trouwring gedragen.
Aan welke hand moet een man zijn trouwring dragen? In Nederland en België is het gebruikelijk voor mannen om hun trouwring aan de linkerhand te dragen.
Niet iedereen draagt een trouwring links. In sommige regio's kiest men voor de rechterhand, voornamelijk door geloofsovertuigingen. Denk bijvoorbeeld aan protestanten of orthodoxen. En bij bepaalde geloven wisselt de ring van hand indien de wederhelft sterft.
Gezien de grote verschillen tussen de traditionele geloven in Nederland wordt de trouwring in Nederland zowel links als rechts gedragen. In Nederland dragen de Katholieken de trouwring links en de Protestanten rechts. Islamitische mensen dragen over het algemeen de trouwring aan de rechterhand.
Meestal geeft de man eerst een korte speech aan zijn partner. Tijdens dit huwelijksaanzoek is de vraag - ook wel de mooiste vraag in het leven genoemd: 'Wil je met me trouwen?' . Als de persoon gevraagd "Ja!" Antwoordt, is de verloving gesloten.
Of je een trouwring links of rechts draagt wordt traditioneel gezien bepaald door je geloof. Ben je katholiek opgevoed dan draag je de trouwring aan de linkerhand terwijl protestanten hun ring aan de rechterhand dragen. Over het algemeen dragen moslims de trouwring aan de rechterhand.
Kortom: draag ringen om de vingers waar je ze zelf het mooist vindt staan. Oké, dat is misschien wat breed. Vooral als je een beginnend ringdrager bent. Daarom hier een tip: wil je het ingetogen en basic houden, draag je ring(en) dan om je ringvinger(s) en/of middelvinger(s).
In Nederland wordt de zegelring het meest aan de linkerhand gedragen. De reden hiervoor is niet geheel duidelijk. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. De meest plausibele verklaring is dat de zegelring gedragen wordt aan de niet-voorkeurs (of minst-dominante) hand.
Verlovingsring blijft links, trouwring wordt rechts gedragen. Het is net zo gebruikelijk om de verlovingsring te dragen voor de bruiloft en daarna. De verlovingsring blijft op de ringvinger van de linkerhand en de trouwring komt naar rechts.
Vandaag is een verlovingsring een volledig onderdeel van de officiële aankondiging van het huwelijk. In Nederland dragen traditioneel alleen vrouwen een verlovingsring. De man is meestal degene die de ring kiest en koopt.
Gelukkig verschilt de dikte van de vingers van je rechter- en linkerhand bijna altijd . Ben je rechts dan zijn de vingers van je rechterhand dikker, ben je links, dan zijn de vingers van je linkerhand dikker. Vaak zit er een maat (1mm) verschil in. Ook warmte en kou hebben invloed op de dikte van je vingers.
Traditiegetrouw draag je trouwringen aan je linkerhand.Alle andere ringen vallen in een grijs gebied, daar zijn niet echt duidelijk regels over. Sommigen zeggen dat je een ring aan je niet-dominante hand moet dragen (de hand waar je niet mee schrijft), anderen beweren juist van wel. Kortom, het maakt niet zoveel uit.
Wat is de betekenis van een zwarte trouwring? Jouw liefde is kostbaarder dan platina of goud. Zwarte verlovings- en trouwringen zijn vrij modern. Zwart kan staan voor kracht en sterkte.
Wij bevelen aan dat uw ring comfortabel om de vinger moet zitten zonder de huid af te knellen. De ring moet strak genoeg zitten om niet uit zichzelf te kunnen draaien, maar u moet hem nog wel gemakkelijk over uw vinger kunnen schuiven.
Een trucje wat goed helpt tegen het verkleuren van ringen is je ring insmeren met blanke nagellak. Op die manier leg je een soort bescherm laagje over de ring en zal hij mooi blijven en niet afgeven. Je kunt dit het beste af en toe herhalen.
Vroeger droegen ongetrouwde vrouwen een ruitvormige of ronde zegelring.Een getrouwde vrouw kon je herkennen aan het dragen van een ovale zegelring.
De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw. In leven en dood en in voor en tegenspoed. Het gat in de ring heeft een speciale betekenis. Het is het symbool van de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van de drager.
Gemiddelde ringmaat is 54
De meerderheid van de mannen dragen ringen in de maten 57 tot 62. Mocht u geen idee hebben wat voor ringmaat uw partner heeft, kies dan een maat binnen deze bereiken. Als uw partner meer tot de corpulente vrouwen behoort, kies dan liever een maat in het bovenste bereik tot 56.
Is het achterhalen van de ringmaat met onze tips niet gelukt? Dan kan je nog steeds de gok nemen om tóch een ring te kopen. Koop in dat geval de meest voorkomende maat, voor vrouwen is dat tussen de 17 en 17,5, voor mannen is het maat 21.
Er zijn ook mooie alternatieven voor jullie allebei of voor een van jullie, zoals een armband, een ketting, een oorbel of een ander sieraad. Ook een ring aan een ketting kan. Of het laten zetten van een tatoeage die jullie liefde voor elkaar weergeeft.
Er is geen minimum- of maximumperiode voor een verloving. Jullie kunnen twee weken na het aanzoek in het huwelijk treden of drie jaar of langer verloofd zijn. Dat bepalen jullie zelf. Bij de meeste bruidsparen zitten er twaalf tot achttien maanden tussen het aanzoek en de trouwdag.
Op welke leeftijd mag je je verloven? Anders dan wanneer je wilt trouwen, is er bij verloven niet zoiets als een minimale leeftijd. Een verloving is namelijk gewoon een afspraak of belofte tussen twee mensen en niet iets officieels. Feitelijk kan een stel van 16 dus al verloofd zijn met elkaar.
Het knielen wordt echter nog wél uitgevoerd tijdens het huwelijksaanzoek. Volgens traditie zakt de man tijdens het aanzoek op zijn linkerknie, waarna hij zijn partner om zijn of haar hand vraagt. De man toont hiermee respect, liefde en trouw aan zijn toekomstig partner.