In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.
Dit verschilt per persoon. Maar door minimaal een maand van te voren beginnen met leren voor het examen heb je genoeg voorbereidingstijd en kun je ervoor zorgen dat je de stof helemaal begrijpt. Daarnaast is het verstandig om tijdens het gehele examenjaar al bezig te zijn met het voorbereiden.
Een volledige dag komt gemiddeld overeen met 6–8 uur kwalitatief werken en een halve dag gemiddelde met 3–4 uur kwalitatief studeren. Je voorbereidend werk niet meegerekend natuurlijk. Drie avonden van twee uren kan je bijvoorbeeld als een dag rekenen. Maar je kan ook meteen in halve en volledige dagen tellen. >
Zorg ervoor dat je minimaal vier dagen van te voren begint met leren. Gaat het om een grote toets, of om een vak dat je moeilijk vindt, begin dan nog eerder.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief.
Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren studietijd. Studietijd is de tijd die je besteedt aan lessen volgen, je (thuis) voorbereiden en studeren, papers, oefeningen of andere opdrachten maken en examens afleggen. Aan elk opleidingsonderdeel werd een aantal studiepunten toegekend.
Het verschilt per persoon na hoeveel uur je uitgerust wakker wordt. Studenten hebben ongeveer 6 tot 8 uur slaap nodig per nacht. Sommige studenten vinden een nacht van 8 uur perfect, andere studenten zijn na 7 uur slaap het meest uitgerust.
Alle leerstof één keer perfect instuderen. Een veel duurzamere en succesvollere techniek: herhalen! Herhalen zorgt ervoor dat leerstof naar jouw lange termijn geheugen gaat door meer verbanden te leggen. Door betere inprenting en meer inzicht vergt het steeds minder tijd.
Een richtlijn voor die laatste fase is dat je ongeveer 5 à 6 bladzijden per uur kan memoriseren1, of 50 bladzijden per dag (als je tot 9u studietijd per dag kan komen, zie verder).
Je onthoudt de leerstof het beste als je over een langere periode iedere dag een klein beetje van elk vak leert. Dit betekent dat je die een tot twee uur per dag moet verdelen over het aantal vakken dat op de planning staat. Vaak zijn twintig tot dertig minuten voor een vak al voldoende.
Want als je wil gaan plannen voor een toetsweek, dan ben je al op de goede weg! PLANNEN is namelijk het sleutelwoord voor een enigszins relaxte proefwerkperiode. En het beste is minimaal 1 week voor aanvang van de toetsweek te starten met leren, maar 2 weken van tevoren is ideaal.
- Een graduaatsopleiding telt doorgaans 120 studiepunten, dus dat betekent dat je na 2 jaar je diploma kan behalen. - Een professionele bachelor is 180 studiepunten, en duurt 3 jaar. - Een academische bachelor is 180 studiepunten en een masteropleiding maximaal 120 studiepunten.
Dit jaar heeft 34% van de eerstejaarsstudenten het propedeutisch diploma in één jaar gehaald. Dit is een mooie prestatie die we op zaterdag 23 november gezamenlijk hebben gevierd met de betreffende studenten en hun naasten. Deze 34% komt neer op exact 1.007 van de in totaal 2.925 instromende studenten.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Zo zijn ochtendmensen over het algemeen beter uitgerust dan avondmensen. Ochtendmensen beginnen dus met meer energie en frisheid aan een studeersessie 's ochtends. Maar ook avondmensen hebben een voordeel door 's avonds productiever te zijn. Je hersenen slaan informatie kort voor het slapen het beste op.
Er zijn geen wettelijke regels die zeggen hoe lang iemand over vmbo, havo of vwo mag doen. Zonder vertraging duurt het vmbo duurt 4 jaar, havo 5 jaar en vwo 6 jaar. Een leerling mag in de regel niet meer dan 1 jaar blijven zitten in dezelfde klas.
Hoe lang moeten leerlingen nu leren? Gemiddeld dus twee uur per dag werken voor school, zowel aan huiswerk als geplande stof, in blokken van 25 minuten.