Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Wij zochten het uit. Moet je groenten blancheren voor je ze invriest en indien ja hoe lang moeten ze dan koken? Wij zochten het voor je uit! Natuurlijk kun je diepvriesgroenten kopen (je kunt bijvoorbeeld best altijd diepvrieserwtjes in huis hebben), maar ook verse groentjes kun je prima invriezen.
Voor wokgroenten invriezen geldt hetzelfde advies als voor roerbakgroenten invriezen: het kan absoluut, maar wokgroenten kunnen snel slap en zompig worden wanneer deze ontdooid worden.
Wij blancheren de groenten die we gebruiken voor roerbakgerechten nooit voor het invriezen. We eten ze bijna altijd binnen een half jaar op. Daarnaast maakt het voor de kwaliteit niet veel uit, is ons idee. Wel is het zo dat de cellen van groenten bepaalde enzymen bevatten die de cellen langzaam afbreken.
De meeste zelf ingevroren gesneden groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de diepvries. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette kun je zelfs 12 maanden bewaren. Zo heb je altijd genoeg groenten in huis voor een gezonde maaltijd!
Maar hoeveel soepjes, ovenschotels en - ja, zelfs - dessertjes je er ook mee klaarmaakt, toch heb je dikwijls nog een heel stuk over. Kun je rauwe pompoen invriezen? Of moet je hem toch eerst bereiden of blancheren? Het antwoord is volmondig 'ja'.
In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Ja je kan courgette invriezen. Om de kwaliteit en de kleur te behouden raden we je wel aan om je courgette eerst even kort te blancheren. Zo doe je dat: Spoel je courgette goed af met water.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Broccoli kun je ook invriezen
In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Als je paprika gaat invriezen, doe dit dan bij voorkeur in augustus. Maak de paprika schoon en snijdt de paprika in reepjes of blokjes.Vervolgens kun je de paprika's invriezen.De paprika's hoeven voor het invriezen niet geblancheerd te worden.
Witloof invriezen gaat dat? Dat kan, maar bij het invriezen verliest het zijn knapperigheid. Onverwerkt is witloof nadien niet zo lekker meer. De ontdooide stukken kan je nog wel probleemloos verwerken in een gerecht.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven. Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Lees hoe je stap voor stap groente blancheert.
Buikpijn, braken, diarree
Wie toch van een giftige pompoen eet, kan last krijgen van hevige buikpijn, braken en soms bloederige diarree. Dat kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen. Ook duizeligheid, hartkloppingen en veel speeksel in de mond zijn symptomen. Als je hiermee te maken krijgt, raadpleeg je best een arts.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Als een diepvriesproduct ontdooit, krijgen de bacteriën echter weer de kans om zich te ontwikkelen. Als u het ontdooide product weer invriest, worden de bacteriën weer stilgelegd maar ze blijven aanwezig.
Spitskool is op een koele plaats met een temperatuur van 12-15°C enkele dagen houdbaar. Voorverpakte, gesneden spitskool kun je in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaren. Je kunt spitskool ook invriezen na 2-4 minuten blancheren.Je kunt de groente dan tot 12 maanden bewaren in de vriezer (minimaal -18°C).
Niet weggooien hoor, de pastarestjes! Met een drupje olijfolie erbij kun je je spaghetti of macaroni gewoon invriezen. Het drupje olie voorkomt dat de pasta één grote klont vormt als je het weer ontdooit. Harde of oude kaas kun je invriezen, mits je het wil gaan gebruiken om mee te koken.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.