Mogelijke klachten die dan kunnen optreden zijn huiduitslag, jeuk, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid, opgezwollen gezicht, lippen, tong of keel. Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan.
U kunt dit medicijn gebruiken totdat uw klachten verdwenen zijn. Raadpleeg uw arts als u binnen 2 weken geen verbetering bemerkt of als de maagklachten juist verergeren.
Voor oraal gebruik. De tabletten moet u goed kauwen. Gebruik bij volwassenen (inclusief ouderen) en kinderen vanaf 12 jaar: Als verschijnselen zich voordoen, neem dan twee tot vier tabletten na de maaltijd en voor het naar bed gaan, tot maximaal vier keer per dag.
U kunt maagzuurremmers gebruiken als u een langere werking wenst bij uw maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kunt u bij de drogist of apotheek kopen. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door uw arts.
Hoe werkt Gaviscon? Ons hoofdbestanddeel, natriumalginaat, is afgeleid van natuurlijk zeewier dat geoogst is langs de kusten van Noorwegen. Het legt een beschermende laag aan op de irriterende maaginhoud. Gaviscon Duo-producten bevatten bovendien maagzuurremmers die overtollig zuur in water omzetten.
Het kruid pepermunt staat al van oudsher bekend om zijn gunstige invloed op de spijsvertering. Maagpepermunt heeft als kenmerk dat het een verhoogde dosis kalk bevat, wat helpt het maagzuur te binden. Mede hierdoor wordt het vaak aangeraden in geval van gastritis, beter bekend als brandend maagzuur.
vermijd droge en harde voedingsmiddelen zoals rauwe groenten; vermijd sterke kruiden of specerijen zoals peper, mosterd, sambal en knoflook; neem als tussendoortje vruchtenmoes, vla of crème, pap, enzovoort; ga niet neerliggen en buk niet voorover onmiddellijk na de maaltijd.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.
De beste manier om het branderige gevoel te verminderen is het innemen van rauwe honing. De kleverigheid van honing zorgt namelijk voor een extra beschermlaagje over het maagslijmvlies, waardoor de zure oprispingen afnemen. Daarom is honing nuttig bij de behandeling van maagklachten.
Meestal helpen de adviezen en medicijnen goed. Uw klachten worden minder of gaan weg. Na 8 tot 12 weken krijgt u weer een kijkonderzoek van uw slokdarm en maag. De maag-darm-lever-arts vertelt wanneer u verder controles krijgt.
Gebruik bij volwassenen, inclusief ouderen, en kinderen vanaf 12 jaar: 10-20 ml (een of twee sachets) na de maaltijd en voor het slapengaan, maximaal viermaal daags.
Ongeveer 5% van de volwassenen in Nederland heeft een Barrett-slokdarm. Dit zijn vooral mannen van 50 jaar of ouder. Maar ook jongere mensen en vrouwen kunnen een Barrett-slokdarm krijgen.
Maagzuur-remmers zoals famotidine hebben minder bijwerkingen dan maagzuur-remmers zoals omeprazol. Stop hier na 1 maand mee. U kunt dan nog wel af en toe een maagzuur-binder zoals algeldraat nemen. Zo lukt het veel mensen om te stoppen met maagmedicijnen.
Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.
Dit kan geen kwaad. Als je echter regelmatig last hebt van brandend maagzuur is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan beoordelen of onderzoek en een behandeling nodig zijn. Als er te vaak zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm en dit niet wordt behandeld, kan je slokdarm beschadigd raken.
In je hersenen en lichaam staat alles met elkaar in verbinding. Hierdoor kun je bij stress, naast maag- en darmklachten, ook ongemak in je slokdarm ervaren. Een niet goed functionerende spijsvertering verstoort de aanmaak van maagzuur en kan leiden tot een brandend gevoel in de buurt van het borstbeen.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
vermijd erg vet eten. Een vette maaltijd blijft langer in uw maag, waardoor het maagsap eerder in de slokdarm terugstroomt. Kies bij voorkeur magere producten, zoals mager vlees en magere vleeswaren, magere of halfvolle melkproducten, 20+/30+ kaas en halvarine.
Als je last hebt van maagzuur is het belangrijk dat je elke twee uur twee plakjes komkommer neemt. Dit zal helpen om de klachten te verminderen en te laten verdwijnen, geeft onderstaande website aan.
Volgens Tim Spector, professor Genetische Epidemiologie aan Kings College in Londen, is rode wijn, chocola en ongepasteuriseerde kaas gezond voor de maag vanwege de polyfenolen die erin zitten. Deze antioxidanten, want dat zijn het, hebben invloed op je darmflora.
Voedingsmiddelen die de aanmaak van maagzuur bevorderen of zorgen voor ontspanning van de onderste sluitspier van de slokdarm worden best vermeden. Denk aan vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt ... Roken of alcohol drinken wordt afgeraden.
Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag. Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.