Duurste dons ter wereldEiderdons, afkomstig van de eidereend uit IJsland, is de meest kostbare dons ter wereld. Eiderdons heeft sterke, microscopisch kleine weerhaakjes die de afzonderlijke donsjes goed bij elkaar houden.
Zoals gezegd is ganzendons duurder dan eendendons, dus het is niet de meest budgetvriendelijke optie. Nadelen van eendendons Eén van de belangrijkste nadelen van eendendons is dat het niet zoveel isolatie biedt als ganzendons, waardoor je meer dons in een dekbed moet stoppen om eenzelfde warmte-isolatie te krijgen.
De duurste donssoort is dons van de eidereend. De vrouwtjes van de eidereenden gebruiken veren uit hun borst om een nest te bekleden. Dit soort dons heeft een grote isolerende werking en is dus zeer geschikt voor een donzen dekbed. Een dekbed van dons van de eidereend is dan ook de duurste in zijn soort.
Ganzendons is beter dan eendendons. Dit heeft te maken met de kwaliteit van het dons. Eendendons heeft een mindere vulkracht dan ganzendons. Je hebt er dus meer van nodig om een dekbed te vullen.
Yumeko's 4-seizoenen dekbed van gerecycled dons komt als Beste uit de Test! Dit heerlijke dekbed bestaat uit 100% gerecycled dons en veren met een zachte, witte tijk van 100% biologisch katoen.
Er zijn twee soorten dons: eendendons en ganzendons. Die laatste kan afkomstig zijn uit Europa of specifiek uit Mazurië, dit is een regio in Polen. Het grote verschil tussen eendendons en ganzendons is de grootte van de vlok. Een gans is groter en daarmee ook haar dons vlokken.
Minder consumptie van ganzenvlees. Minder ganzen die geslacht worden en dus minder dons en veren als restafval. Hierdoor ontstaat een tekort aan dons en veren en tekorten laten prijzen altijd oplopen.
Dit is een mix tussen ganzen- en eendendons. De verhouding is meestal 70% gans en 30% eendendons afhankelijk van de kwaliteit. De dons is tevens afkomstig uit Polen en is diervriendelijk gewonnen.
Een donzen dekbed is bijna nooit van 100% dons. Bij de meeste dekbedden is een deel van de vulling niet dons maar veertjes, of breukdeeltjes van veertjes. Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, laten lichaamsvocht minder goed door, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons.
Waarom is eiderdons eigenlijk zo duur? Eiderdons is een van de duurste en meest stijlvolle vulmaterialen voor dekbedden die er zijn. De uitstekende warmte-eigenschappen en de hoogste vulkracht van dit dons zijn onovertroffen.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Beste uit de Test: Yumeko Dekbed recycled dons all seasons
Dit dekbed van Yumeko is niet goedkoop, maar heeft van alle dekbedden het beste vulmateriaal. Daarnaast is het een duurzaam dekbed. Het dons in dit dekbed is namelijk gerecycled. De warmte-isolatie en luchtdoorlatendheid van het dekbed zijn erg goed.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.
Ganzendons heeft een erg hoge isolatiewaarde.Het biedt daardoor snel behaaglijke warmte, wat met name gedurende koude nachten ideaal is. Dankzij de grotere donsvlokken is ganzendons sterk en volumineus, maar ook vederlicht. Het uit zich in een heerlijk zacht, luchtig dekbed waar je jezelf helemaal in kunt verstoppen.
100% Pomerische ganzendons
Een exclusieve dons uit Pommeren (Polen). De donsdekens zijn voor slapers bij wie luxe primeert en worden enkel verkocht in winkels die mikken op de exclusieve markt. De zeer grote donsvlok zorgt voor een enorm volume. Het donsdekens is lichter gevuld maar toch volumineuzer.
Siberische of Boheemse ganzendons wordt gezien als de meest verfijnde, luxe kwaliteit dons. Met 'Boheems' wordt er gedoeld op Centraal-Europa, de Tsjechische Republiek.
Het Pommerische 100% donsdeken is gevuld met een exclusieve, hoogkwalitatieve en zéér grote donsvlok die afkomstig is uit Pommeren (Polen). Door de grootte en ontwikkeling van deze donsvlokken, is dit donsdeken zéér licht én volumineus en zorgt voor een luxueus warmtecomfort.
Donzen dekbed: Bij goed onderhoud kan een donzen dekbed 10 tot 20 jaar of zelfs langer meegaan, mits het geen klonten vormt of zijn isolerende capaciteit verliest. Wollen dekbed: Een wollen dekbed kan tussen de 8 en 15 jaar meegaan.
Het 'kraken' of 'knisperen' van een donzen dekbed wordt veroorzaakt door de tijkstof die gebruikt is voor het maken van de hoes/inlet.
Hoe vaak moet je een donzen dekbed wassen? Als vuistregel geldt dat een donzen dekbed één keer per jaar gewassen moet worden. Als jouw beddengoed vuil wordt, moet je het natuurlijk vaker wassen.
Hoewel een donzen dekbed heerlijk slaapt is dierenwelzijn een belangrijk thema. Een belangrijk aspect van dons is natuurlijk de bron van het materiaal: dieren. Voor duurzame donzen dekbedden wordt gekozen voor dons van dieren die niet gefokt worden voor donzen dekbedden.
Muskusdons komt van de Muskuseend die leeft in zeer koude delen van de wereld. Vanwege de kou ontwikkelt de Muskuseend grote donsveren met een hoge isolatiewaarde. Muskusdonsvezels lijken op die van eiderdons, het meest exclusieve dons.
Als jij het snel te warm hebt in bed en/of last hebt van transpiratie, zijn dekbedden met een vulling van katoen, wol, bamboe of dons het meest geschikt voor jou. Deze materialen ventileren goed en nemen vocht op, wat ideaal is als je transpireert.