Sommige baby's zijn gevoelig voor scherpe kruiden, uien en koolsoorten in de voeding van de moeder. Deze ingrediënten hoef je niet bij voorbaat te beperken. Als je het idee hebt dat je baby met krampjes reageert op iets wat jij eet, laat de 'boosdoener' dan even weg. Probeer het na een tijdje wel weer te eten.
scherpe voeding: knoflook, ui, prei, paprika, witte kool, rode kool, scherpe specerijen en pikante kruiden zijn absoluut niet ongezond, maar kunnen soms reactie geven., zoals krampjes. Noteer eventueel in een dagboekje wat je eet om te zien of dit voor jouw kindje geldt.
Neem de tijd bij de voeding
Door de tijd te nemen bij het geven van de voeding, kan je baby minder last hebben van darmkrampjes. Laat je baby bijvoorbeeld tussendoor even uitrusten of boeren. Geef je jouw kleine flesvoeding? Voorkom dan dat je kindje krampjes krijgt door teveel lucht te happen.
Oorzaken van darmkrampjes
Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van maag en darmen. Het hoort er dus een beetje bij. Baby's kunnen er veel last van hebben en daarom gaan huilen. Ook als baby's te veel lucht mee krijgen met de voeding, kunnen ze krampjes krijgen.
Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.) en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.
De vertering van het voedsel verloopt soms moeizaam waardoor er gasvorming in de darmen ontstaat. Die gasvorming kan krampjes veroorzaken. Baby's die erg snel of gulzig drinken hebben kans dat ze veel lucht mee inslikken en dat de voeding te snel in de maag en darmen terecht komt. Dat kan krampjes geven.
Als je baby 's nachts last heeft van krampen kan dit verschillende oorzaken hebben: Lichaam moet nog wennen aan voeding via de mond in plaats van de navelstreng. De darmen zijn nog in ontwikkeling (bij pasgeboren baby's). Je baby krijgt te veel lucht binnen tijdens de voeding.
Tips om krampjes te verzachten
Troost je baby door hem of haar bij je te houden. Een draagzak kan hierbij fijn zijn. Masseer het buikje van je baby door rondjes te maken in de richting van de klok. Masseer de rug van je baby terwijl hij/zij op zijn/haar buikje op je onderarm rust.
Fruit en groenten
Vooral wortels zijn supergezond: die bevatten bètacaroteen, dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is heel belangrijk voor je gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid én voor de groei.
Sommige fruitsoorten zijn wat minder geschikt bij bepaalde leeftijden. Baby's hebben soms aanleg voor allergieën of krijgen sneller krampjes. Dan is het goed om hier rekening mee te houden bij het maken van fruithapjes. Zo kunnen sommige fruitsoorten een allergie versterken, zoals frambozen of aardbeien.
Start met enkele lepeltjes groentepap. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
Maar huilt je baby gedurende langere periodes tot wel 3 uur achter elkaar en kun je hem niet kalmeren? Dan heeft hij ergens last van, waarschijnlijk van darmkrampjes. Baby's krijgen hier last van rond de 2 tot 4 weken en het kan duren tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn.
Sab simplex wordt met veel succes toegepast bij baby's tegen darmkrampjes. Basisdosering is bij elke voeding 7 druppels. Wanneer dit niet voldoende is, dan mag er 10 druppels gegeven worden, met een maximum van 15 druppels per voeding.
In de meeste gevallen komen de krampjes een half uur tot een uur na het voeden. Als je baby krampjes heeft, maakt hij/zij een boze indruk: de vuistjes gebald, krachtige schopbewegingen en aanhoudend huilen.
Behalve dat het niet werkt, zijn er ook nog andere redenen om je baby geen Infacol te geven. Ingredienten: Simeticon 40 mg/ml natriumsaccharine, hypromellose, sinaasappelsmaak, methyl hydroxybenzoate (E218), propyl hydroxybenzoate (E216), gezuiverd water. Infacol bevat geen suiker, wel zoetstof en parabenen.
Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft vaak ook wat meer moeite om in slaap te vallen. Een overprikkelde baby wordt, soms al huilend, steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en/of mensen.
- Een gevulde pipet (0,5 ml) voor elke voeding toedienen. Indien noodzakelijk kan dit tijdelijk verhoogd worden tot 2 gevulde pipetten (1 ml). - Gebruik Infacol gedurende een aantal dagen voor het beste resultaat. - Gebruik gedurende langere tijd kan de ophoping van gas helpen voorkomen.
Als de baby gaat drinken wordt de peristaltiek van het spijsverteringskanaal geactiveerd. Dit kan de krampjes veroorzaken. Soms is de hoeveelheid lucht die een baby inslikt tijdens de voeding de oorzaak van de krampjes. Je ziet dan vaak dat de moeder een grote melkproductie heeft en de melk flink toeschiet.
Infacol is klinisch bewezen effectief bij buik- en darmkrampjes en kan vanaf de geboorte en voor onbepaalde tijd gebruikt worden. Bij langdurig gebruik van Infacol kan het zelfs de krampen helpen voorkomen.
Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.
Infacol helpt vastzittende lucht in de maag en darmen te bevrijden en wordt niet in het lichaam opgenomen. Het zorgt dat kleine gasbellen tot grote worden samengevoegd die makkelijk als lucht kunnen worden afgevoerd. Als je Infacol langere tijd gebruikt kan het zelfs helpen om ophoping van gas te voorkomen.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
De bedtijd van je baby van 4 maanden wordt nu vervroegd en ligt gemiddeld ergens tussen 17:30 en 19:30 uur. Hierbij speelt het een rol hoeveel slaap je baby overdag al heeft gehad. Een baby van 4 maanden heeft gemiddeld behoefte aan ongeveer 11 tot 12 uur slaap. Hiermee komt het totaal aantal uur op 14 tot 17 uur.