wortelsoep. u kunt wel courgette, pompoen en wortel gebruiken als soepgroenten maar niet als hoofdbestanddeel of wecken als u ze in stukken snijdt zonder ze fijn te mixen.
Tijdens de groei vormt de bacterie botuline, een gifstof die een dodelijke voedselvergiftiging kan veroorzaken. Deze gifstof wordt onschadelijk als het geweckte voedsel een kwartier wordt gekookt. Dit is echter zeer nadelig voor de kwaliteit en voedingswaarde.
Ingemakte en geweckte voedingsmiddelen hebben over het algemeen een beperkte houdbaarheid in vergelijking met ingevroren voedsel. Dit kan een nadeel zijn als je van plan bent om voedsel voor een langere periode te bewaren. Tijdens het inmaak- en weckproces kunnen sommige voedingsstoffen verloren gaan.
De substantie wordt in een conserveringsmiddel gelegd. Kort samengevat: Wecken = gesteriliseerde potten met inhoud worden verhit in water = waterbad.Inmaken = (hete) substantie met conserveringsmiddel in een gesteriliseerde pot gieten.
U kunt niet alleen groenten wecken!
Iedereen denkt bij wecken vaak alleen aan groenten wecken. Maar u kunt nog zoveel meer inmaken en wecken zoals: Vlees, eieren, wild, brood, cake, wecken in azijn, inleggen van groenten, chutneys, fruit en bijvoorbeeld soep of bouillon.
Oude inmaakglazen en een weckketel hebt u voor het inmaken niet echt meer nodig. Glazen potten met een goed, metalen schroefdeksel, zoals bijvoorbeeld de glazen potten van rode kool en rode bietjes en de grote potten van de appelmoes en de kersen uit de winkel, kunnen ook daarvoor gebruikt worden.
wortelsoep. u kunt wel courgette, pompoen en wortel gebruiken als soepgroenten maar niet als hoofdbestanddeel of wecken als u ze in stukken snijdt zonder ze fijn te mixen.
Mix de gedroogde andijvie fijn. Doe de gedroogde andijvie in een kom en voeg per eetlepel gedroogde andijviestukjes 1 eetlepel water toe. Laat de andijvie 10 minuutjes wellen en voeg deze toe aan uw puree of stamp en u heeft een heerlijk andijviegerecht. Alle groenten die u droogt moet u eerst wassen.
Kook vers water in een waterkoker en vul de weckpotten met het kookwater tot 2 centimeter onder de rand van de weckpot.Weck de boontjes in een inmaakketel op 100 graden gedurende 120 minuten. Boontjes moet u altijd nog 15 minuten laten koken voordat u deze eet om een eventuele kans op botulisme te voorkomen.
Bekend is inmaken met natuurazijn, bijvoorbeeld van augurken en uitjes.
Het wecken van bloemkool werkt het beste als de bloemkool onbespoten is. Ik maak altijd de roosjes van de bloemkool in. Maar u kunt de stronk ook wecken. De stronk mix ik fijn en doe ik in de diepvries.
Elk jaar gaat een derde van de voedselproductie voor de mens verloren of wordt die weggegooid. Groenten en fruit maken deel uit van de producten die het meest weggegooid worden, vaak vanwege hun uiterlijk. Ze worden ook wel “lelijke groenten en fruit” genoemd.
Hoe weet je of wecken gelukt is? Haal de weckpot uit het water en zet deze ondersteboven op een schone theedoek op het aanrecht. Laat de pot 12 uur afkoelen, zodat alles goed vacuüm kan trekken. Als er geen lucht ontsnapt tijdens deze tijd is het wecken gelukt.
Bij allebei de manieren van inmaken is het, het doel om bacteriën, schimmels en andere ongewenste diertjes te doden. Bij fermenteren zorgen micro-organismes juist voor het hele proces. In het geval van fermentatie wordt een omgeving gecreëerd waar de 'goede' micro-organismes in kunnen floreren.
Inmaken onder druk is de enige veilige methode voor het thuis inmaken van groenten. Groenten zijn voedingsmiddelen met een laag zuurgehalte en moeten in een inmaakketel onder de juiste druk worden ingemaakt om hun veiligheid te garanderen.
Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.
Spinazie (en andijvie)
Er werd lang gedacht dat deze stof tijdens het opwarmen werd omgezet in het giftige nitriet, maar volgens het Voedingscentrum is dat niet zo. Er zit geen gezondheidsrisico aan. Je hoeft gerechten met deze groenten dus niet weg te gooien.
Hoe maak je inmaak andijvie? Andijvie inmaken doe je door eerst de stronk en de buitenste bladeren te verwijderen. Laat vervolgens de andijvie een nacht staan in water met flink wat zout. Druk de volgende dag de andijvie stevig uit en spoel goed af met schoon water.
Ziekteverschijnselen botulisme
Deze verschijnselen zijn: slechter zien, slecht slikken en moeilijk praten. Vervolgens ontstaat een zich steeds verder uitbreidende verlamming. Bij uitbreiding tot aan de ademhalingsspieren zal de patiënt beademd moeten worden om te overleven.
Inblikken onder druk wordt gebruikt om voedsel in te blikken met een laag zuurgehalte, zoals rood vlees, zeevruchten, gevogelte en groenten met een laag zuurgehalte, zoals okra, wortels, sperziebonen, asperges en spinazie . Omdat deze voedingsmiddelen een natuurlijk zuurgehalte hebben dat te laag is om de groei van de hittebestendige sporenvormende bacteriën (C.
De termen wecken en inmaken worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wecken is een manier om voedsel te conserveren waarvoor je gesteriliseerde weckpotten en een weckketel met water nodig hebt om de potten vacuüm te trekken. Inmaken kan ook zonder weckketel, bijvoorbeeld door suiker of azijn toe te voegen.
In het geval van fruit, zoals pruimen, is de aanbevolen tijd voor wecken ongeveer 30 minuten op 90°C.
Je kan de bieten wecken in water voor 30 min op 100 graden maar doe je bietjes wel eerst voorkoken dat ze al vorkzacht zijn.