September. Deze maand kan je voor het laatst radijs, tuinkers, snijsla en rucola zaaien. Verder kunnen spinazie, kropsla en veldsla worden gezaaid. De rabarber kan worden geplant.
Oogsten in de moestuin in september
Er zijn veel gewassen oogstklaar in september, waaronder uien, aardappelen, pronkbonen, courgettes, komkommers, herfstframbozen, tomaten, paprika's, pepers, de eerste appels en veel kruiden. Oogst alles zodra het kan en bewaar het op de juiste manier om niets te verspillen.
Zaaien in september
Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, bladchichorei, kropsla en veldsla kunnen nu nog gezaaid worden. Verder gaat de laatste zaaimaand in voor radijs, rucola, tuinkers en snijsla.
De volledige maand oktober is geschikt om look te planten. Verder kan er buiten niets meer gezaaid of geplant worden tenzij winterrogge als groenbemester. In de kas kan je in oktober nog volgende bladgewassen zaaien: paksoi, rucola, snijbiet, winterspinazie, tuinkers, veldsla en winterpostelein.
In de winter kan je bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, schorseneren en raap oogsten. Dit soort groenten moet echter ook eerder in het jaar worden gezaaid om de oogst in het koude seizoen veilig te stellen. Heb je niet tijdig gezaaid om in de herfst of de winter te kunnen oogsten?
In de winter kan je bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, schorseneren en raap oogsten. Dit soort groenten moet echter ook eerder in het jaar worden gezaaid om de oogst in het koude seizoen veilig te stellen.
Februari tot maart is de ideale periode om je moestuin aan te leggen.
Vanaf september tot en met december kun je voorjaarsbloeiende bollen planten. Dit zijn onder andere narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Maar ook Fritillaria's, Scilla's en Alliums zijn voorjaarsbloeiende bollen. Plant ze voor de eerste nachtvorst in de border, in een pot of in het gazon.
Groenten en fruit uit eigen tuin zijn niet alleen lekkerder, ze zijn op lange termijn ook goedkoper dan wat je in de winkel koopt. Daarnaast zijn je zelfgekweekte groenten veel kwaliteitsvoller, want ze zijn onbespoten, op het rijpste moment geplukt en vers uit je tuin naar je bord gebracht.
Augustus en september zijn excellente maanden om stekken te nemen van struiken als fuchsia, hortensia of Lavatera, en van kruiden als rozemarijn, tijm, citroenverbena, salie en lavendel.
Wat kan ik doen in mijn serre? ZAAIEN: winterpostelein, veldsla, kervel, winterspinazie (zet nooit spinazie waar daarvoor aardappelen of peulvruchten stonden). Zaai om de tien dagen een schaaltje tuinkers. Na enkele weken kun je de eerste stengeltjes al gebruiken.
Wat kan je het hele jaar door zaaien? Met de juiste kennis en planning kun je gedurende alle seizoenen gewassen kweken. Je kunt verschillende soorten gewassen kweken zoals bladgroenten, kruiden, radijsjes, wortelen, kool, uien en sjalotten; afhankelijk van de beschikbare ruimte en de juiste omstandigheden.
Organisch bemesten geef je zodra je de plantjes in de tuin hebt gezet. Dat is meestal zo rond april of mei. De meststof wordt in de bodem omgezet tot bruikbare plantenvoeding en via de wortels opgenomen.
Varieer volop met deze wintertoppers: aardpeer, boerenkool, champignons, knolselder, pastinaak, prei, raap, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruitjes, witloof, witte kool.
Pompoen, pastinaak, paddenstoelen, zoete aardappel en knolselderij zijn typische herfstgroenten. Hiermee maak je de lekkerste herfstgerechten. Maar er vallen nog zoveel meer lekkere herfstgroenten te ontdekken! Even in de oven, in een lekkere stoof of bij een lekker gerecht met aardappels.