Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Wortels. Wortels bevatten een hoge concentratie aan kalium, waardoor ze zeer vochtafdrijvend zijn. Ook bevatten ze alfa- en bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine die de huid helpen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen en staar (cataract) helpen verminderen.
Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Vochtafdrijvende middelen (ook wel 'diuretica' genoemd) gaan zorgen dat je meer vocht uitplast dan dat je inneemt. Eigenlijk gaan ze vooral je nieren ondersteunen, zodat deze meer urine kunnen uitdrijven. Vochtafdrijvers zorgen er in feite voor dat je meer gaat urineren.
Zout eten trekt ook weer vocht in het lichaam aan. Maar hierbij geldt wel dat matig zout gebruik juist goed is. Sommige groenten zijn van nature vochtafdrijvend, zoals asperges, bleekselderij, komkommer, tomaat, en venkel.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Mythe: thee werkt vochtafdrijvend
Er zijn namelijk meer manieren om voldoende vocht binnen te krijgen: water, thee, koffie… Noem maar op. Groene thee heeft wel eens het labeltje gehad dat het juist vocht afdrijvend zou werken, maar daar is geen enkel concreet wetenschappelijk bewijs voor.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Enkele andere symptomen voor ascites kunnen zijn: verminderde eetlust, druk op maag, buikpijn of vermoeidheid. De behandeling van ascites is afhankelijk van de oorzaak. Een algemene behandeling bestaat uit een combinatie van een zoutarm dieet en vochtafdrijvende middelen.
Soms heb je net iets meer zout gegeten waardoor je even 1 – 1,5 dag vocht vasthoudt. MEER KOOLHYDRATEN dan in je eetplan staat. Koolhydraten binden vocht aan zich in je lichaam. Dus als je er meer van eet, weeg je 1 – 1,5 dag iets zwaarder.
Is je gewichtsverlies stabiel? 'Afvallen gebeurt redelijk consistent, waar vochtgehaltes weer erg kunnen fluctueren,' zegt Swift. Je kunt namelijk (net als professionele vechters) gerust 6 kilo vocht verliezen, maar dat komt er ook weer snel aan.
Magnesium is ook een elektrolyt en tevens mineraal. Onderzoek naar magnesium wijst uit dat het wel zo'n 600 functies heeft in ons lichaam, waaronder onze vochthuishouding. Samen met zout en kalium bepaalt magnesium je de verdeling van vocht in het lichaam.
Deze vochtophoping in de buik wordt ook wel ascites genoemd. Het vocht zakt vervolgens meestal naar beneden waardoor je ook last krijgt van dikke voeten en benen. Het vocht in de buikholte kan op de verschillende organen gaan drukken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.
Dat je lichaam meer vocht vasthoudt, kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een hoge bloeddruk er bijvoorbeeld voor zorgen dat extra vocht begint op te hopen. De hoge druk in je bloedvaten perst als het ware het vocht in de omliggende weefsels.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
De meeste bekende vitamine is B6, maar die helpt vooral als je vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Ook vitamine B5, vitamine B1 en vitamine D kunnen er voor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Net als de mineralen calcium, magnesium, mangaan en kalium.
Bleekselderij en andere groenten
Van verschillende groente- en fruitsoorten wordt beweerd dat ze vochtafdrijvend werken. Voorbeelden hiervan zijn bleekselderij, citroen, ananas, kiwi en venkel. Dit geldt ook voor quinoa, cashewnoten en pinda's.
Behandeling vocht in de benen
Bij vocht in de benen zijn er drie adviezen wat betreft de behandeling: steunkousen, zwachtelen en beweging. Deze behandelingen zijn bedoeld om de bloeddoorloop in uw benen te verbeteren. Als de klachten mild zijn, kunt u kiezen voor het dragen van elastische steunkousen.
Goede vochtafdrijvende kruiden zijn bijvoorbeeld paardenbloem, heermoes, brandnetel, hibiscus en jeneverbes. Van de meeste is gemakkelijk een vochtafdrijvende thee van te maken die ook nog eens lekker smaakt. Vochtafdrijvende thee helpt het lichaam extra vloeistof uit te scheiden.
Na het drinken van een kop thee moet je vaak al snel naar de wc. De cafeïne krijgt hier vaak de schuld van: het zou je nieren stimuleren om meer en sneller urine aan te maken.
Kamillethee bevochtigd
Heb je meer vocht nodig bij bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen? Drink dan deze thee.
Alcohol heeft namelijk een vochtafdrijvende werking. Dat komt doordat alcohol de aanmaak van het vochtafdrijvende Anti Diuretisch Hormoon remt. De nieren gaan hierdoor harder werken waardoor het lichaam veel vocht verliest. Tussen je hersenen en je schedel bevindt zich een dun laagje vocht.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.