Retsina wijn wordt door heel Griekenland gemaakt, maar het belangrijkste productiegebied ligt in het centrale gedeelte van Griekenland en Attika. Retsina wijn wordt gemaakt van de Savatiano en Roditis druif. Retsina wijn past goed bij Grieks eten en kan het beste koud worden geserveerd.
Retsina (Grieks: ρετσίνα) is een in Griekenland populaire wijnsoort met een harssmaak. Het meest gangbare type is witte wijn. Het is een erkend streekproduct.
Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.
Ouzo is een Griekse alcoholische anijsdrank en heeft een alcoholpercentage tussen de 37.5 en 50 procent. Ouzo wordt vaak in kleine shotglaasjes gedronken als een appetizer bij bepaalde Griekse gerechten en wordt meestal gedronken met ijs of water. Raki is een Turkse niet gezoete drank die meestal een anijssmaak heeft.
Inheemse druivenrassen voor Griekse wijn. Griekse harswijn: Retsina. Zoete Griekse dessertwijn.
Retsina is de toverdrank van de Grieken. Deze 'hars-wijn' werd al in de verre oudheid gedronken en werd het een genezende werking toegeschreven. 'Retsina' (Griekse woord voor hars) wordt gemaakt door tijdens de gisting van de most denne-hars van de Aleppo-boom toe te voegen, dat oplost in de zich ontwikkelde alcohol.
Van het Griekse eiland Samos komt de zoete griekse wijn, genaamd Samos. De wijn wordt gemaakt van 100% Muscat druiven. Muscat is een druivensoort die veelal wordt gebruikt voor edelzoete dessertwijnen. Samos heeft aroma's van gedroogd fruit als peer, rijpe meloen en abrikoos.
Retsina, de witte wijn met een typische harssmaak, lekker bij vis en zeegerechten. .. De heerlijke zoet dessert wijn van Malamatina in een 2 liter fles! .. De welbekende, goudgele dessert wijn van het eiland Samos.
Daardoor is de champagne zelf goedkoper. De champagne uit Italië die op deze wijze wordt gemaakt is de bekende Prosecco.
Vinho Verde is een bekende, grote wijnregio in het noordwesten van Portugal. Het ligt in de provincie Minho tussen Porto en de Spaanse grens. Sinds 1908 heeft de streek een DOC-keurmerk, wat een kwaliteitsgarantie biedt. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan heeft Vinho Verde een koel en regenachtig klimaat.
De wijn op de Ionische eilanden wordt gemaakt van typische Griekse druiven.
Samos dessertwijn smaakt heerlijk bij vers fruit
Over het algemeen worden de zoete wijnen van Samos geserveerd na een maaltijd in combinatie verschillende desserts. Ze vormen bijvoorbeeld een prima combinatie met vers fruit, gedroogd fruit en gaan prima samen met kaasplankjes.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Typisch Grieks eten
Heerlijk bij je vlees of pita. Griekse salade – een traditioneel recept bestaande uit tomaat, komkommer, olijven, uien, olijfolie, feta en paprika. Moussaka – een ovenschotel op basis van aubergine, met lagen lamsvlees (of gehakt), uien, tomaten, aardappel en een witte saus (bechamelsaus).
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Bekende raki merken
Op het gebied van deze dranksoort zijn er twee merken die ertussen uitspringen: Yeni Raki en Tekirdag. Beide merken zijn afkomstig van dezelfde producent, maar verschillen van elkaar op gebied van smaak.
De beste Vinho Verdes worden gemaakt van de aanzienlijk later geoogste Alvarinho druif, in de sub-regio Moncão. Dit levert prachtige volle witte wijnen op met tropische fruitsmaken en een mooie zuurgraad.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Er wordt blauwe kleurstof – uit de blauwe druiven – geïsoleerd (E163 ) en vervolgens toegevoegd aan de witte Chardonnay wijn. Om de kleur van de wijn zo lekker chemisch te houden, wordt de wijn ook nog ontzuurd. Zuren zijn namelijk van invloed op de kleur van de wijn.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.